Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın 'Her Yönüyle Feyli Kürtler ve Feylice' kitabı çıktı

.

Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın “Her Yönüyle Feyli Kürtler ve Feylice” kitabı çıktı.

Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın  vefatından önce kaleme aldığı ve sonrasında oğlu Abdurrahman Yıldırım tarafından yayına hazırlanan “Her Yönüyle Feyli Kürtler ve Feylice” kitabı Avesta Yayınları tarafından basıldı.

Kitap Xaneqîn ile güneyde Basra’ya kadar olan geniş alanda yaşayan Feyli Kürtler hakkında yapılan enden akademik çalışmalardan biri olma özelliğini taşıyor.

Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın vefatından önce kaleme aldığı eserinin benzerlerinden ayıran en önemli özelliği, Feylilerin köken, dil, tarih, coğrafya, siyaset, kültür, edebiyat ve mevcut durumları hakkında kapsamlı ve doyurucu içeriğe sahip olması.

160 sayfadan oluşan “Her Yönüyle Feyli Kürtler ve Feylice” kitabı Abdurrahman Yıldırım tarafından yayına hazırladı.

Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın kitabında alıntılanan bir pasajda Feyli Kürtler hakkında şu ifadeler yer alıyor.

“Kürtlerin bir kolu olan Feyliler Irak’ta Dicle Nehri boyunca kuzeyde Xaneqîn ile güneyde Basra’ya kadar olan geniş alanda yaşamaktadır. Feylilerde siyasi bilinç hicri III. yüzyıl gibi erken bir süreçte kendini göstermiş ve İran’ın batısında güçlü emirlik ve hükümetler kurmuşlardır. Ayrıca Erbil’de Muzafferî ile Süleymaniye’de Baban emirlikleri Feyliler tarafından kurulmuştur. İran Kürtleri Farslardan ve Irak Kürtleri Araplardan bağımsız hükümet ve emirlikler kurarken Kürt mıntıkalarından uzakta yaşayan ve daha çok Araplarla irtibat içinde olan Feyli Kürtlerde bu siyasi ve kavmi bilinç fazla gelişememiştir. Buna rağmen tarihi süreç içerisinde gerek Irak gerekse de İran’da zengin bir kültür ve siyaset literatürü oluşturmayı başarmışlardır. Günümüzde birçok Feyli Kürdü söz konusu ülkelerin sivil toplum çalışmaları ve siyasi faaliyetlerinde aktif rol oynamaya devam etmektedir.”

Kadri Yıldırım Kimdir?

1959’da Diyarbakır-Lice’de doğan Kadri Yıldırım, Kürtler arasında “Mamosta Kadri” diye tanınıyordu.

İlk ve orta öğrenimimi tamamladıktan sonra 1986-1998 yılları arasında bir çok il ve ilçelerinde öğretmen ve idareci olarak çalıştı.

1996 yılında Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Yüksek Lisans, 1998 yılında da aynı üniversite ve aynı anabilim dalında doktora yaptı. 1999 yılında Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Aynı anabilim dalında 2004 Yılı Mayıs Döneminde Doçent oldu.

19 Şubat 2010 tarihinde Profesör oldu. 2010 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Rektör Yardımcısı olarak göreve başladı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü olarak atandı.

Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Kürtçe, Arapça, Farça dil, edebiyat ve coğrafyası üzerine 14 kitabı ve birçok akademik tebliğ makaleleri bulunmaktadır.

Prof. Dr. Mamoste Kadri Yıldırım, 23 Mart 2021’de beyin kanaması geçirmiş, yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınmıştı. Diyarbakır’da kaldırıldığı özel hastanede yapılan tüm tıbbi müdahalelere rağmen kurtarılamayarak 26 Mart 2021’de 62 yaşında yaşama veda etmişti.

Siyaset Haberleri

Bakan Reşid: Vatandaşlardan nüfus sayımı için memleketlerine dönmelerini istiyoruz
Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta nüfus sayımı süreci başladı: 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi
İran ile Elon Musk 'arasında gizli görüşme'
Fransa, 40 yıldır cezaevinde tutulan FHKC üyesini serbest bırakıyor
Bakan Işıkhan: Belediyelere haciz işlemi başlatacağız