PAK Batman İl Örgütü 05.08 2017 saat 20.00 de İl binasında 1923 ten beri Kurdistanda kimliğinden uzaklaştırılması çerçevesinde "Değiştirilen yer ve bölge isimlerinin yeniden eski isimlerine kavuşturulması" konulu bir seminer Fransa Rouen Üniversitesinde görevli Pröf.Salih Akın tarafından verildi.
Seminer öncesi Şengal katliamının 3. yılı nedeniyle Şengal ve tüm Kürdistan şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu Ulusal Marş(Ey Reqîp) okundu. İl Başkanı Aziz Özdemir "Enfal ve Halepçe jenosidinin yaraları Federal Kurdistan'la sarıldı Şengal'in yaraları da Bağımsız bir kurdistanla sarılacaktır" dedi.
Daha sonra 25 Eylülde Kurdistanın güneyinde gerçekleşek olan "Bağımsızlık Referandumu" için genelde "Bağımsızlık Referandumunu Destekleme İnsiyatifi"nin oluşturulduğu, bu insiyatifin konsferanslar seminerler düzenleyeceği içerde ve dışarda elçilikler, siyasi partiler sivil toplum kuruluşları demokratik kitle örgütleri, basın yayın kuruluşları vb.bir dizi görüşme ve referanduma destek arayışları içinde olacaklarını anlattı. Batmanda da "Bağımsızlık Referandumunu destekleme İnsiyatitifi" doğrultusunda bir platform oluşturulduğunu ve bir kaç gün içinde aktif çalışma içinde olacaklarını duyurdu.
Seminerde Prof.Salih Akın İsimlerin önemi ne ifade ettiğini anlatmaya başladı."İsim kimliktir. İsim sermayedir geleceğe birakılan mirastir. Kürtçe isimler kürtler için bir kimlik bir varolma bir duruştur. Kimlik bir mesajdir (Örneğin Leyla Qasim'ın şehadetinden sonra binlerce kurd doğan kız çocuklarına Leyla Qasım ismini vererek mesaj verdiği gibi)
İstatistik bilgilere göre şu anda Türkiyede 67 etnik dil var ve konuşulmakta.1923 ten itibaren tek dil dayatması başladı. Jenosidlerle ve asimilasyon projeleriyle zor yolu tek dil farz kılındı. Yine istatistiki bilgilere göre 28.000 yer, köy ve bölge adları gerçek kimliklerinden koparılarak değiştirildi.
Öncelikle Kürd Kürdistan isimleri yok edilmeye çalışıldı. Ancak bu yapılırken Kürd ve Kürdistanı tanımlamak için farklı isimlere ihtiyaç duymaya başlandı.( Doğu halkı,Dağlı Türkleri , Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu vb) Böylece Kürd ve Kürdistan isimleri yok saayılarak her kürdleri tanıtan isimleri daha kolay yok edilebileceğini düşünerek asimilasyoncu projelere ağırlık verdiler.
Kürtler yaşadıkları bölgelerde kendilerine özgü isimlendirmelerle adeta akraba oluyorlardı. O isimlendirmelerle Kürdistana ait olduklarının kimliğini taşıyorlardı.
2013 te "Demokrasi Paketiyle" Kürtler yaşadıkları bölgelerde kendilerine özgü isimleri tekrar kullanma fırsatı kazandılar. Ancak bu kazanım çok sınırlıydı. Bunda Valiliklerin hasmane tutumları Q, W, X gibi harflerin yasaklı oluşu, Irkçı türkçü siyasi partilerin muhalefeti gibi sebepler sıralanabilir.
Prof. Salih Akın Özetle "İsimler Kimliklerimizdir, varlığımızı belirleyen ve geleceğe miras birakabileceğimizdir" dedi