Putin: Türk askerlerinin temas hattında olması Ermenileri tahrik eder

.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Türk askerinin temas hattında yer alması Ermeni tarafını tahrik eder ve anlaşmanın bozulması için zemin hazırlar” dedi.

Ülkesindeki Rossiya 24 kanalına konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dağlık Karabağ'da yaşanan son kriz ve ateşkes anlaşmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın savaşa müdahil olması için bir gerekçe olmadığını belirten Putin, Ermenistan'la askeri işbirliği anlaşmasının da buna zemin oluşturmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Erivan terk edilmiş hissetmiyor. Ermenistan da Dağlık Karabağ'ın bağımsızlık ya da egemenlik ilanını tanımamıştı. Bu da Dağlık Karabağ ve çevresindeki bölgelerin uluslararası kanuna göre Azerbaycan toprağı olduğu gerçeğini bir kez daha kanıtlıyor. Anlaşmamız, taraf ülkelere yönelik bir saldırı olması halinde ortak hareket etmeyi gerektiriyor.

Kimse Ermenistan topraklarına girmemişti, bu durumda da bizim bu savaşa doğrudan müdahale etme hakkı vermiyordu.”

Rusya’nın Erivan ve Bakü arasında dengeyi sağlamak zorunda olduğunu belirten Putin, “Ermenistan'ın terk edildiğini hissettiğine yönelik ifadelerle ilgili olarak sizi temin ederim, Rusya anlaşma kapsamında yapması gereken tüm sorumluluklarını yerine getirmiştir. Ermenistan terk edilmiş ya da unutulmuş hissetmedi, bunun böyle olmaması için Rusya elinden geleni yaptı” ifadelerini kullandı.

“Aliyev ikna oldu, Paşinyan olmadı”

Putin 19-20 Ekim'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bölgede ateşkes için telefon görüşmeleri yaptığını, Aliyev'i Şuşa'ya Azeri sığınmacıların geri dönmesi şartıyla askeri operasyonu durdurmaya ikna ettiğini, ancak Paşinyan'ın buna karşı çıktığını açıkladı. Putin, “Paşinyan bana açık açık Azeri sığınmacıların Şuşa'ya geri dönmesini, Ermenistan ve Karabağ'ın çıkarlarına yönelik tehdit gördüğünü söyledi” dedi.

“Durum Ermeni tarafı için çok kritikti”

10 Kasım'da yapılan anlaşmanın Ermenistan tarafından imzalanmama ihtimali ile ilgili konuşan Putin, “Bu, ülke için intihar olurdu” dedi.

Putin, “Azerbaycan ordusu Şuşa'yı kontrol altına aldı. Paşinyan'ın da dürüstçe söylediği gibi durum Ermeni tarafı için çok kritikti. Artık saatleri sayıyorlardı. Hankendi alınmak üzereydi, ilerleme sürebilirdi. Bu koşullarda derhal ateşkesin sağlanması Ermeni tarafının çıkarınaydı. Aksi takdirde intihar olurdu. Başbakan Paşinyan elbette çok zor durumdaydı, zaten üçlü açıklama öncesindeki ve bugünkü gerçek tabloyu, gerçek durumu anlattı. Buna ekleyecek bir şeyim yok. Gerçeği söyledi” diyerek Ermenistan'ın savaşta ağır kayba uğrasına dikkat çekti.

Türkiye’nin rolü

Türkiye'nin rolüyle ilgili sorulara da yanıt veren Putin, Türkiye'nin ateşkesi sahada denetlemek üzere askerini göndermemeyi kabul ettiğini belirterek “Türk askerinin temas hattında yer alması Ermeni tarafını tahrik eder ve anlaşmanın bozulması için zemin hazırlar” dedi.

Putin, Ermenistan ve Türkiye arasındaki sorunları anlatırken Birinci Dünya Savaşı'na ve 1915 olaylarına da atıf yaptı.

Azerbaycan içinde oluşturulacak ortak merkezden durumu Türk askeriyle birlikte takip edeceklerini de hatırlatan Putin, bunun yerine Azerbaycan'ın karar vereceğini söyledi.

Putin, “Türkiye'yi, Azerbaycan'a verdiği destek sebebiyle 'uluslararası hukuku ihlâl etmekle' suçlamak zor. Azerbaycan bağımsız bir ülke ve müttefiklerini seçme hakkı var” diye konuştu.

 

Dünya Haberleri

10.Fırat Romatoloji Diyarbakır’da yapıldı
OpenAI, ChatGPT’nin yeni yapay zeka modelini duyurdu
Araştırma: 10 yıl içerisinde yok olacak 10 meslek
Mücahit Bilici: Putlar ve Tanrılar
Mehmet Deniz Yürür: Yapay zeka çağında yazmak