Putin'e 2036’ya kadar başkanlık yolu açıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 2036 yılına kadar iktidar yolunu açan anayasa değişiklikleri yüzde 77.9 oranında destekle kabul edildi.

 Kremlin'den 'zafer' açıklaması gelirken, değişiklikleri 'anayasal darbe' olarak niteleyen muhalefet usulsüzlük iddiasında bulundu. 

Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin’e 83 yaşında olacağı 2036’ya kadar iktidar yolunu açan kapsamlı anayasa değişiklikleri, altı gün süren referandumun ardından yüzde 77.9 oranında destekle kabul edildi. Kremlin sözcüsü Dimitry Peskov, sonuçları bir zafer olarak gördüklerini söyledi.

Rusya Merkezi Seçim Komisyonu, şu ana dek sayılan oyların yüzde 77.9’unun değişikler lehinde olduğunu, karşı oy kullananların oranının ise yüzde 21.2’de kaldığını açıkladı. Katılım oranı ise yüzde 65 olarak verildi.

Kabul edilen değişiklikler, Rusya’da devlet başkanlarının görev süresini altı yıllık iki dönemle sınırlayan anayasa maddelerinin yeniden düzenlenmesinin önünü açtı. Şimdi Putin’in son iki dönemi ‘sıfırlanacak’ ve Rus lidere iki dönem üst üste yeniden görev yapma yolu açılacak. 67 yaşındaki Putin, mevcut döneminin sonlanacağı 2024 yılından sonra iki dönem üst üste yeniden devlet başkanlığına aday olabilecek.

Sandık öncesi para yardımı tepki çekti

Muhalefet ise Putin’in iktidarını uzatacak değişiklikleri referandum öncesinde ‘anayasal darbe’ olarak nitelemişti. Başkanlık ile ilgili anayasa değişikliklerinin emeklilik maaşları ve eşcinsellerin evlenmesini fiilen yasaklayan bir madde gibi alakasız konularla bir arada oylamaya sunulması tepki çekmişti. Hükümetin oylamadan önce seçmenlere ev verdiği iddiaları ve sandığa giden çocuk sahibi kişilere 10 bin ruble yardım yapılması da eleştirilmişti.

‘Sonuçları tanımayacağız’

Muhalefet, referandumun ardından da usulsüzlük iddiasında bulundu. Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova’nın oylamanın şeffaf şekilde düzenlendiğini söylese de, muhalif lider Alexei Navalny buna karşı çıkarak “Bu sonuçları hiçbir zaman tanımayacağız” dedi. Oylamayı ‘gayrimeşru’ ve ‘Putin hayat boyu başkanlığını yasallaştırmak için yasadışı bir şov’ olarak niteleyen Navalny, corona virüsü salgını sonrasında protesto için sokağa çıkmayı planladıklarını söyledi.

Rusya’nın modern tarihinde Josef Stalin’den sonra en uzun süre görev yapan lider olarak Putin’in kendisi ise henüz yeniden aday olup olmayacağı konusunda kesin kararını açıklamış değil.

 

Avrupa Haberleri

2 ülke daha Schengen bölgesine dahil oldu
Almanya'da hükümet düştü!
Notre Dame Katedrali yangından 5 yıl sonra törenle açıldı
Suriye ordusu, Dürzi kenti Suveyda’nın kontrolünü kaybetti
Macron, Fransa'nın yeni başbakanını belirlemek üzere Sosyalistlerle görüştü