PWK Genel Başkanı Mustafa Özçelik: Sorun, Kürtlerin Milli, Demokratik Hak ve Özgürlükleri Sorunudur

.

Kürdistan Yurtsever Partisi (PWK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik Tigris Haber'e Konuştu:

Mustafa Özçelik son günlerde tekrar gündeme gelen ve yoğun bir tartışma konusu olan "yeni bir çözüm süreci" hakkında şu görüşleri dile getirdi;

Sorun, Kürtlerin Milli, Demokratik Hak ve Özgürlükleri Sorunudur

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim 2024 günü yapmış olduğu açıklama, mutfakta bir şeylerin pişirildiğinin dışa vurumudur; pişirilen şeylerin ne olduğu henüz net olarak bilinmese de, bazı kokular gelmeye başlamıştır. Daha bir ay öncesine kadar DEM Parti’nin kapatılmasını şiddetle savunan, Öcalan’ın idam edilmesi gerektiğini defalarca dile getiren Devlet Bahçeli’nin son sözleri, şimdiye kadarki pratiği dikkate alındığında, ciddi soru işaretlerini beraberinde getirmektedir.

Ortadoğu’da yaşanan son gelişmeler ve gelinen aşama, Türkiye Devleti’ni yeni bir strateji geliştirme durumuyla karşı karşıya bırakmış görünüyor. Bir nevi, öngörülen bir Tsunami Tehlikesi’ne karşı ‘’kendisini koruma’’ refleksiyle, kapalı kapıların ardında, bazı stratejilerin oluşturulduğunu söylemek mümkün.

Biz, AK Parti, MHP ve bir bütün olarak Türkiye Devleti’nin planları ne olursa olsun; çatışma, savaş, silahlı eylemler ve askeri operasyonlara son verecek, siyasal, demokratik, sivil çözümlere zemin hazırlayacak her adımı destekleriz. Ama, sorunun sadece ‘’Öcalan’a Umut Hakkı’’ çerçevesine haps edilerek, amacından saptırılmasını doğru görmüyoruz. Bu sorun, bir ‘’terör’’ sorunu, ya da kişisel bir sorun değildir; Kürtlerin milli, demokratik hak ve özgürlükleri sorunudur. Tüm tarafların da bu çerçevede çözüm geliştirmeleri gerektiğini düşünüyoruz. En önemlisi de, bu sorunun kapalı kapılar ardında, şeffaflıktan uzak bir yaklaşımla, Kürtlerin en geniş kesimlerinin bilgisi ve katılımı olmaksızın ele alınması, şimdiden kaygıları güçlendiren bir çözümsüzlük göstergesi olarak ifade edilebilir.

Türkiye Devleti’ni 100 yıllık tecrübelerinden dersler çıkararak, kapalı kapılar ardında, çözümsüzlüğü derinleştiren planlar geliştirme yerine, gerçekten de sorunun çözüm kapısını aralayacak adımlar atmaya çağırıyoruz.

Bunun için de geçmişte bu konuda yaşanan tecrübelerden de ders çıkarılarak, siyasal, demokratik, sivil, şefaf bir çözüm sürecinin başlangıç noktası olarak şu adımlar atılmalıdır diye düşünüyoruz:

--Tüm tutuklu ve hükümlüler en temel, insani hak ve özgürlüklerinden yararlanmalı, düşüncelerinden, siyasi faaliyetlerinden dolayı hüküm giymiş insanların özgürlüklerine kavuşmaları için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

--Devlet, tüm askeri operasyonlarına, gözaltı ve baskılarına son vermeli; PKK de, aslında artık gerçekleştirme zemini de bulamadığı silahlı eylemlerini durdurmalı ve siyasi, demokratik, sivil bir çözüm başlatılmalıdır.

--Gerçek bir çözüm için tüm Kürt partileri, Kürdistan’daki sivil toplum kuruluşu ve etkili şahsiyetler bir Kürt tarafı olarak muhatap alınmalıdır.

-- Kürt kimliği, Kürtçe ana dille eğitim ve Kürtçenin resmi dil olarak kabulü, Kürdistan ismi üzerindeki yasakların da kaldırılacağı kapsamlı bir düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü ve Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası anlaşmalara uyması, anayasal güvencelere kavuşturulmalıdır.

Sürecin doğru ve Kürdistan halkının çıkarları temelinde yönetilebilmesi için, herşeyden önce, en geniş Kürt kesimlerinin en acil talepler etrafında kenetlenerek, ortak bir tutum geliştirmeleri ve Türkiyeli özgürlükçü, demokrat, barış savunucusu, Kürtlerin milli, demokratik hak ve özgürlüklerini destekleyen en geniş kesimlerle diyalog ve ortak bir çalışma anlayışıyla davranmaları, yaşamsal bir önem taşımaktadır. Münferit her girişim, çözüm yerine, çözümsüzlüğü derinleştirecektir.

23.10.2024

Mustafa Özçelik

Kürdistan Yurtseverler Partisi Genel Başkanı

Kaynak: Tigris Haber

Kurdistan Haberleri

Komisyon: Kürdistan seçimleri başarılı ve şeffaf bir şekilde sona erdi
İranlı generale gazeteci Masih Alinejad'a suikast planı suçlaması
Diyadin’deki altın madeni projesi: 'Ekosistem için tehdit'
IŞİD tarafından kaçırılmıştı: Ezidi kadın, Urfa'da bir cezaevinde bulundu
İran: Evin Cezaevi’ndeki 5 kadın tutsağa yeni ceza