PWK: Kürt diline yapılan saldırılar insanlık suçudur

.

Kuzey Kürdistan’da bazı belediyeler, vatandaşlara yardımcı olması amacıyla, bazı trafik uyarılarını yerlere Kürtçe olarak yazdılar.

Ama bazı valilikler ve kimliği belirsiz kimseler, yerlere yazılan bu yazıları sildiler.

Diyarbakır’da valiliğin emriyle sildirilen yazılar, belediye tarafından tekrar yazıldı. Ama, şimdi valiliğin bu yazıları tekrar sildirdiği görülmektedir.

Diyarbakır Valiliği’nin yazıları sildirmesine karşı çıkan ve Kürtçe Ana Diile Eğitim Hakkı’nı savunan Dicle Üniversitesi hocası Prof. Dr. Cenap Ekinci hakkında yasal koğuşturma başlatıldı, savcılıkça ifadesi alındı.

TRT-KURDİ, Kürtçe Seçmeli ders ve bazı üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinin açılmasına yol veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, valiliklerce Kürtçeye yapılan bu saldırılara sessiz kalması dikkate değerdir.

Elbette ki hiç bir saldırı ve ceza, bizleri kendi ana dilimize sahip çıkmaktan alıkoyamayacaktır.

Yerlere yazılan Kürtçe trafik uyarılarının silinmesini, Prof. Dr. Cenap Ekinci hakkında başlatılan yasal soruşturmayı ve Kürt diline yönelik tüm saldırı ve haksızlıkları protesto ediyoruz.

Kürt milletinin tüm fertlerini, Kürtçe konuşmaya, Kürtçeyi yaşam dili haline getirmeye, Kürtçeyi öğrenmeye çağırıyoruz.

Kuzey Kürdistan’daki tüm belediyeleri, Türkçe ile birlikte Kürtçeyi (Kurmanci, Kırdki/Zazaki) belediyenin dili haline getirmeye, tüm yerleşim birimlerinin isimlerini Türkçeyle birlikte Kürtçe olarak düzenlemeye çağırıyoruz.

Kuzey Kürdistan’daki tüm baroları, Kürtçeye yönelik gelişen tüm saldırılar hakkında dava açmaya ve uluslararası platformlarda, Türkiye’nin imzalamış olduğu anlaşmalara uygun davranması için gerekli girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz.

Evet, Kürt diline yapılan saldırılar insanlık suçudur

Dilimiz onurumuzdur.

ÖNCE KÜRTÇE

06.08.2024

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) Basın Bürosu

Kurdistan Haberleri

Musa Anter’in oğlu Anter Anter, babasının ölüm yıldönümünde vefat etti
İran güçleriyle çatışma: Üst düzey Komala Peşmergesi hayatını kaybetti
DAİŞ'e 23 ilde operasyon: 88 kişi yakalandı
Kürt profesör, dünyanın en etkili bilim insanları listesine girdi
1990’lı yıllarda yakılarak boşaltılmıştı: Tarihi köye ‘Sit’ yasağı