PWK: Türkiye Devleti Kürt diline yönelik tahamülsüzlüğünü sürdürüyor

.

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine Kürtçe kreşler için görevlendirilen müfettişler hakkında bir açıklama yaptı. PWK açıklamasında "Türkiye Devleti Kürt diline yönelik tahamülsüzlüğünü sürdürüyor" dedi

"Türkiye Devleti Kürt diline yönelik tahamülsüzlüğünü sürdürüyor

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, Türkiye Devleti Kürt diline yönelik tahamülsüzlüğü yansıtan tuutumlarını sürdürmeye devam ediyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, çocuklara Kürtçe eğitim veredek , ‘’Zarokistan’’ adlı bir kreş açmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Zarokistan hakkında soruşturma başlatmış ve bu konuda iki müfetişi görevlendirmiş.

Diğer taraftan, Diyarbakır’ın Silvan İlçesi Belediye Meclisi, ilçedeki ‘’1. Kılıçaslan’’ isimli meydanın ismini, ‘’Rindêxan’’ olarak değiştirmiş. Ama, Silvan Kaymakamlığı,’’Bu isim Türkçe değil’’ diyerek isim değişikliğini reddetmiş.

Diyarbakır Valiliği ve bir çok ilçede, kaymakamlıkların, ‘’Pêşî Peya’’, ‘’Hêdî Hêdî’’ gibi, Kürtçe trafik işaretlerini silmelerinden sonra; şimdi de Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ve Silvan Kaymakalığı, yeni bir tutumla, Kürtçeye tahamülsüzlüklerini gösteriyorlar.

Kürtçe çocuk kreşi ve kürtçe isimlerle ilgili almış oldukları kararlarından dolayı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Silvan İlçesi Belediye Meclisi’ni destekliyoruz.

Belediyelerin tüm çalışma ve prosedürleri, o il ve ilçedeki dilleri içerecek şekilde çok dilli bir belediyecililik anlayışıyla yürütülmelidir.

Evet, bir yandan düğünlerde Kürtçe şarkı söyledikleri için insanlar gözaltınaalınıyor,Kürtçe konuştukları için insanlar saldırıya uğruyor, öldürülüyor; bir yandan da, Türkiye devleti’nin bir çok kurumu, Kürt diline olan tahammülsüzlüklerini dışa vuran tutumlar sergiliyor, kararlar alıyor.

TRT-KURDİ, Üniversiteler’de Kürt Dili ve Edebiyatt Bölümleri ve ortaokullarda Kürtçe seçmeli ders uygulamasının sürdürüldüğü bir süreçte, Türkiye Devleti’nin yetkili organlarını, Kürt diline karşı değişik şekil ve boyutlarda sürdürülen saldırı ve tahammülsüzlüklere son vermeye; Kürtçe konuştukları için insanların saldırılara uğramalarının önüne geçmeye, bu tür saldırıları yapanları cezalandırmaya  çağırıyoruz.

Kuzey Kürdistan’daki tüm belediyeleri, Türkçe ile birlikte, Kürtçeyi (Kurmanci, Kirdki/Zazaki) de belediyenin dili olarak kullanmaya; Kürtçe il, ilçe, bölge isimlerini Türkçe isimlerle birlikte kullanmaya ve Kürtçe kreşler, Kürtçe eğitim veren okullar açmaya çağırıyoruz.

Kürtçeye yönelik çok boyutlu saldırı ve tahammülsüzlerin süregeldiği bir süreçte, tüm Kürtleri, yaşamın her alanında kendi dillerine sahip çıkmaya, Kürtçe konuşmaya, Kürtçeyi öğrenmeye çağırıyoruz.

Dilimiz varlığımızdır. Dilimiz onurumuzdur."

23.09.2024

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) Basın Büro

Kurdistan Haberleri

Kaymakamdan 'Rindêxan' ismine ret: 'Yabancı dildir'
Cezaevinden yatalak halde tahliye edilen Ali Ekber Oruç yaşamını yitirdi
Urfa'da ‘Dünya Neolitik Kongresi’ düzenlenecek
Tiran’da Bektaşi “Vatikan’ı” kuruluyor
“ABD, S-400’lerin İncirlik Üssü’ne koyulması karşılığında Türkiye’yi F-35 programına geri almayı teklif etti”