Rapor: 2021'de Doğu Kürdistan'da 'Anti-Personel Mayın Patlamaları'

.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü'nün kayıtlı istatistiklerine göre, 2021'de Kürdistan'ın sınır bölgelerinde kalan anti-personel mayınların patlaması sonucu 3'ü kadın, 40'ı erkek olmak üzere en az 43 sivil ve işçi hayatını kaybetti.

İnsan hakları örgütü Hengaw raporuna göre,  2021'de İran Kürdistanı'nın sınır bölgelerindeki bozulmamış anti-personel mayınlar en az 43 sivili ve işçiyi öldürdü veya yaraladı. Mayın patlaması sonucu 15 sivil hayatını kaybetti. 2020 karşılaştırması yapıldığında mayın kazaları %50 arttı.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü'nün kayıtlı istatistiklerine göre, 2021'de Kürdistan'ın sınır bölgelerinde kalan anti-personel mayınların patlaması sonucu 3'ü kadın, 40'ı erkek olmak üzere en az 43 sivil ve işçi hayatını kaybetti. Patlamalarda 15 kişi hayatını kaybetti. , geri kalanı ciddi yaralanmalarla hayatta kaldı, bazıları vücut parçalarını kaybetti. Ölenler arasında 10 yaşında bir çocuk da var.

İllere göre kara mayını kazaları:

Kürdistan Eyaleti: 7 vaka (4 ölü, 3 yaralı)

İlam Eyaleti: 14 vaka (7 ölü, 7 yaralı)

Batı Azerbaycan Eyaleti: 7 vaka (7 yaralı)

Kirmanşah Eyaleti: 15 vaka (4 ölü, 11 yaralı) yaralı)

2021'deki anti-personel mayın patlamalarının kurbanlarının açık bir çoğunluğu işçilerdi. Bunlara, mayınlı sınır bölgelerinde çalışmalarını yürüten Kolbarlar, çobanlar veya tüccarlar dahildir.

İşçiler: 29 Kişi (9 ölü, 20 yaralı) Asker: 8 Kişi (5 ölü, 3 yaralı)

Siviller: 6 Kişi (1 ölü, 5 yaralı)

Kürdistan'da anti-personel mayınlar

İran-Irak savaşından bu yana Kürdistan'ın sınır bölgelerinde her yıl onlarca sivil, işçi ve asker mayın patlaması sonucu hayatını kaybetmekte veya yaralanmaktadır. İran'daki mayınlı bölgelere ilişkin istatistiklere göre, Urmiye, Sanandaj, Kirmanshah, Ilam ve ağırlıklı olarak Arap olan Huzistan eyaletinin Kürt vilayetlerine uzanan batı sınır bölgesinde yaklaşık 4.200.000 hektarlık bir alan mayınlı. İran'ın sınır bölgelerinde toplam 20 milyon kadar mayın var ve bunların %70'i Kürdistan'da.

Anti-personel mayınların bir kısmı bölgeye bağlı olarak Körfez Savaşı döneminden olsa da İran ordusunun Kürt Peşmerge savaşçılarına karşı kullandığı yeni mayınlar da var. İran bugüne kadar anti-personel mayınların kullanımını, stoklanmasını, üretilmesini ve transferini yasaklayan Ottawa Sözleşmesi'ne katılmayı reddediyor ve üretmeye devam ediyor. Peşmergeyi kovmak ve çok sayıda sivili ciddi tehlike altına sokmak amacıyla bazı alanlarda mayınlanmaya devam ediliyor.

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi