Referandum'da "hayir!" gerekçesi

Ali Kemal Yıldırım

1) Günümüzde Demokrasi yorumu azınlık haklarını kapsar. Demokrasi sadece merkezde değil, özellikle  çevre için gereklidir. Onun için merkeze karşı çevre güçlendirildiği oranda o ülkede demokrasiden bahsedeniz. Oysa şimdiki Referandum da Cumhurbaşkanı'nın yetkileri daha genişletiliyor. Merkez daha da güçlendiriliyor.

2) Başta Kürtler olmak üzere hak eşitliğinden bahseden herkesin asgari olarak savunması gerekli olan sınır Adem-İ merkeziyetçiliktir, üst sınır ise bağımsızlıktır. Merkez'in dahada güçlendirildiği kötü sistem bırakın bağımsızlığa, otonomi'yi kapsayan her türlü Adem-İ merkeziyetçiliğe uzak bir sistemdir.

3) Demokrasi ve özgürlük talebi haklı ve meşrudur. Yeni yapılanma ile tartışmaların ve istemlerin önü kesiliyor. Halbuki gerekli olan Kürtler'in bağımsızlığının tartışılmasının tabu olmadığı toleranslı ve demokratik tartışma ortamını yaygınlaştırmaktır. "Evet" bu konuda bir kısıtlamaya sebep olacaktır.

4) Kürt hareketini belirleyen egemen olan Devlet ve Türk siyasetinin konumu olagelmiştir. Kürt hareketinin demokratik yönde evrilmesi Türkiye'deki genel gidişata sıkıca bağımlıdır.

5) Kürtler'in derdi sadece KEMALİZM değildir. KEMALİZM egemenlik sistemine de bir aşamaya ait bir ideoloji olarak tüm siyasal partileri ve sistemi biçimlendirmiştir. Mevcut egemen Türk siyasi partilerinden hiç biri KEMALİZM'in kabullerinden biri olan "TEK MİLLET, TEK BAYRAK,TEK DEVLET" dayatmasının dışına çıkamamıştır.

6) Türkçülük akımı Abdülhamit döneminde devlet desteği ile yaygınlaşmış ve sonunda İTTİHAT TERAKİ iktidarı ile devlete hakim olmuştur. 1. Dünya savaşında yenilgi ile birlikte İTTİHAD TERAKİ'nin şeriatçı ayağı büyük darbe aldığından kendilerine "modernist ve batıcı" diyenler iktidar olmuştur. Şimdiki durumu eskinin güçlü olarak geriye dönüşü olarak görmek yerinde olur. Yoksa eski bir arkadaşımın yaptığı gibi, Kemalist olan sadece CHP olmadığı gibi, KEMALİZM karşıtlığı sanılan her şeyin daha iyi olduğu fikri yerinde bir tespit değildir.

7) Bizim çağdaşlaşma, batılılaşma ve laiklik ile problemimiz yok. Aksine bunu yapamayan T.C devletini ve partilerini haklı olarak mevcut sorunların asıl sebebi olarak görüyoruz. Dolayısı ile devletin yanında siyasal alana egemen olan PKK otoroterizminin kaynağı, başka deyişle anası, devletin yapısıdır.

8) "Hayır" herhangi bir değişiklik getirmiyor, "evet" in başarısı sistemin iyileştirildiği hakkında ham hayallerin bir süre daha devamına yarıyacaktır. Egemenlik sisteminde yeni bir kırılma, farklı olmayan partilerden birinin daha iskartaya çıkması, insanları yeniden düşünmeye ve yeni arayışlara sevk edecektir.

Gerekli olan gerçekten yeni olan arayişlardir...