Kürdistan Bölgesi Hükümeti, emeklilik, maaş, ödenek ve imtiyaz konularını içeren “Reform Paketini” tekrar Parlamentoya göndermeye hazırlanıyor.
Kürdistan Bölgesi’nde yeni hükümet kabinesinin kurulmasını sağlayan anahtar “Reform”du. Başta Değişim Hareketi (Goran), yeni hükümetle birlikte reformların başlatılması şartıyla kabineye katılmayı kabul etti.
Geçtiğimiz yıl Parlamentoda başlayan “Reform” tartışmaları haftalarca sürdü ancak yasa taslağında hükümeti mali açıdan zora sokacak maddeler içerdiği için parlamentodan geçemedi ve askıda kaldı.
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) milletvekili Rebwar Babkayi, “Söz konusu ‘Reform Paketi’ni onaylamak için yasama yılının ikinci dönemini bekliyoruz. Reform paketi hakkında KDP, Goran ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yakın görüşlere sahip, tabi ki farklı görüşler de var” dedi.
Bir önceki dönemde hükümetin sonuçlandıramadığı Reform Paketinde değişikliğe gidilip gidilmeyeceğine ilişkin Babkayi, “Hükümet bazı madde ve fasıllarında değişiklik yapacaktır” diye konuştu.
2010 ile 2012 yılları arasında siyasi partiler, kendilerine yakın olanları devletin farklı kademelerinde memur olarak atamalarını gerçekleştirdi, diğer bir kısmına ise emeklilik verdiler.
KYB milletvekili Lokman Wardi, partisinin “Reform Paketi”ne karşı olmadığını belirterek, “Önce yasa tasarısının meclise getirilip incelemeye alınması gerekiyor. Eğer vatandaşlarımızın çıkarları gözetilmiş ise muhakkak destekler ve onaylarız” ifadelerini kullandı.
KYB partisinde mensup çok sayıda memurun farklı maaşlarla emekli edildiğini bu konuda KYB’nin fazla eleştiri aldığına ilişkin soruya ise Wardi, “ Bütün siyasi partiler içeresinde devrimci ve vatansever insanlar emekli edilmiş. KDP ve Goran içerisinde bile var. Bu konu KYB’ye yöneltilmiş bir iftiradır ” şekilden cevap verdi.
Kürdistan’da kalıcı ve gerçek bir reformun yapılması gerektiğini savunan ve siminin açıklanmasını istemeyen İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Parti Meclisi üyesi, “Sadece uçuk maaş ya da kaydı olduğu halde işe gitmeyen memurların yarattığı mali kargaşayı ele almakla sınırlı değil. Milletvekillerin her birine bir ordu koruma tahsis edilmiş. Korumalardan çoğu sahte ve maaşlarını yetkilileri onların adına alıyor. Önce bunları çözmek lazım” görüşümü savundu.
Yekgırtu’lu yönetici, siyasi uzlaşı olmadan hiçbir kararın meclisten geçemeyeceğini vurgulayarak, “Partilerin önce kendi aralarında uzlaşmaya varmaları gerekiyor, işbirliği sağlanmadan hiçbir konu meclisten geçmez” dedi.
Edinilen bilgilere göre Başbakan Mesrur Barzani başkanlığındaki kabine, Parlamentonun tatil döneminin bitmesiyle birlikte “Reform Paketin”de değişiklik yaparak tekrar meclise sunmayı planlıyor.
Yüksek kademeden maaş alanlar, özel sektörde emeklilik, sahte memurların maaşlarının kesilmesi, bayometri sistemi gibi başlıkların da içinde bulunduğu paketin Parlamentoda tekrar tartışılıp milletvekillerin onayına sunulması bekleniyor.