Roj Girasun: Demirtaş artık bir Kürt lider adayı

.

Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun: Demirtaş, Kürt siyasetinde 'genel başkanlıklar dönemini' kapattı. Artık 'eski bir genel başkan' değil, bir Kürt lider adayı. Kürt siyasetindeki denklem değişiyor. Kürt siyasetinin kendisinin de alışması lazım bu yeni denkleme."

Mersin'deki polisevine düzenlenen saldırı sonrası eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP 'demokratik, toplumsal ve barışçıl bir çözüm' vurgusuyla peş peşe kınama mesajları yayınlamış, Kandil'den gelen açıklamada ise siyasetçiler suçlanmıştı.

Demirtaş ise "Mahallenin 'delisi, popülisti, tek adamı, sinmişi' ya da karşı mahallenin 'teröristi, katili' olarak yaftalanmayı göze alıyorum. Konforlu alanlarından 'siyaset' yapanların çıtları çıkmasa da, tek başıma bile kalsam inandığım doğruları savunmaktan asla vazgeçmeyeceğim. Tarih hepimizi, söylediklerimiz ve sustuklarımızla yargılayacak bir gün" demişti.

Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun, Gerçek Gündem'den Miray Tamer'e yaptığı açıklamada tartışmaya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Demirtaş, Kürt siyasetinde farklı bir adam. 1990'lardan beri Kürt siyasetinde bir gelenek var. Fehmi Işıklar'dan Feridun Yazar'a, Yaşar Kaya'dan Ahmet Türk'e, Gültan Kışanak’a kadar Kürt siyasetinde genel başkanlık yapan birçok isim var. Bu isimler genel olarak 'genel başkanlar' düzeyindeydiler. Hiçbir zaman Kürt siyasetinde liderlik yapabilme, kitleleri taşıyabilme, güçlü siyasal pozisyon elde edecek kişiler değillerdi. Demirtaş 2014'ten bu yana, ilk cumhurbaşkanı adaylığından beri Kürt toplumunda, HDP kitlesinde ciddi bir karşılık üretti ve bir lider adayı olarak göze çarpıyor. Dolayısıyla Demirtaş'ın restleşmesi, karşı karşıya gelmesi önemli."

Kürt siyaseti bir fetret devri yaşıyor. Hem bir krizde, bazı açmazlar yaşıyor. Öte taraftan çok parçalı, çok aktörlü bir denklem ama aynı zamanda bu aktörlerin tamamının sesini duyamadığımız bir dönem. Demirtaş içeride, İmralı'dan haber yok. ‘Kandil’ denilen bir merkez görünür değil. Bu ileride, buralardaki ağırlık merkezlerinin dönüşmesine sebebiyet verebilir. Kürt siyasetinin ağırlık merkezi dün başkaydı, bugün farklılaşabilir. Bunu önümüzdeki dönemki siyasal süreç gösterecek.”

İlk defa Kürt siyasetinin farklı aktörleri, farklı kurumları arasında bu kadar açıktan, kamuoyu nezdinde bir tartışma var. Ve bu tartışma önemli. Hele ki ağırlık merkezlerinin dönüştüğü bir dönemde önemli. Eskiden Demirtaş bu kadar güçlü değildi. En azından bu sözü söylediği zaman bu kadar anlam taşımazdı. Bu açıdan önemli.

Artık 'HDP'nin eski genel başkanı' değil Demirtaş. Geçmiş dönemlerde birçok isim Kürt siyasetinde, legal siyasi partilerde genel başkanlık yapmış isimler cezaevlerine girdiler. Ama hiçbirinin cezaevinden söyledikleri sözlerin bu kadar toplumsal karşılığı olmadı.

Demirtaş, Kürt siyasetinde 'genel başkanlıklar dönemini' kapattı. Artık 'eski bir genel başkan' değil, bir Kürt lider adayı. Kürt siyasetindeki denklem değişiyor. Kürt siyasetinin kendisinin de alışması lazım bu yeni denkleme."

Söyleşinin tamamı

Siyaset Haberleri

Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi: Trump'tan açıklama
Ahmet Türk: İki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir
‘Demir Yumruk’ Gölgesinde ‘Türk-Kürt Kardeşliği’ - Arzu Yılmaz*
AK Partili Yayman 'PKK'nin silah bırakacağı' tarihi açıkladı!