“Rojava Türkiye’nin tehditlerine maruz kalıyor”

Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi üst düzey yöneticisi ve TEV-DEM koordinasyon üyesi Foza Yusuf, Türkiye sınırını IŞİD militanlarından koruduklarını ve komşu devletler ile iyi ilişkiler içinde olmaya gayret ettiklerini söyledi.

Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi üst düzey yöneticisi ve TEV-DEM koordinasyon üyesi Foza Yusuf, Türkiye sınırını IŞİD militanlarından koruduklarını ve komşu devletler ile iyi ilişkiler içinde olmaya gayret ettiklerini söyledi.

Bir süredir ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye ve Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi arasında Rojava sınırında oluşturulmak istenen “Güvenli Bölge” için dolaylı görüşmeler yürütüyor.

Türkiye, “Güvenli Bölge”nin 30 kilometre derinlikte olmasını ve kontrolün kendisinde olması isterken, Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi (Rojava) ise Türkiye'nin denetimindeki bir planı kabul etmeyeceklerini ve şehirleri kapsamayacak şekilde 5 kilometrelik sınır hattında YPG/YPJ'nin çekilebileceği ve bu bölgelerin yerel askeri meclislere devredilebileceğini ifade ediyor.

Türkiye, Suriye’deki iç savaşın başladığı yıl olan 2011'den bu yana Suriye’de uçuşa yasak bir güvenli bölge kurularak iç göç mağduru Suriyeli sivillerin bu bölgeye yerleştirilmesi gerektiğini savunuyor. Ancak, söz konusu “Güvenli Bölge” talebi uluslararası bir destek bulmadı. 

Öte yandan Türkiye, YPG’nin Menbiç dahil bölgeden çıkması gerektiğini ve bunun kırmızı çizgi olduğunu belirterek sınır hattına askeri yığınağı sürdürürken, Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi de uluslararası alanda karşı diplomasi trafiğine hız vererek bölgeye muhtemel bir askeri operasyonu engellemek istiyor.

Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi üst düzey yöneticilerinden ve Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) koordinasyon üyesi Foza Yusuf, ABD’nin çözüm arayışları, Türkiye’nin sınıra askeri sevkiyatı ve son gelişmeleri Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

“Rojava Türkiye’nin tehditlerine maruz kalıyor”

Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi’nin (Rojava) kimseye tehdit oluşturmadığı savunan Yusuf, asıl Rojava bölgesinde yaşayan Kürt, Arap, Türkmen ve Hristiyan halkların Türkiye’nin günlük tehditlerine maruz kaldığını aktardı.

Amerika’nın inisiyatif alarak ortak değer ve barış esaslı bir çözüme ulaşmak için bir diyalog süreci için çaba sarf ettiğini belirten Yusuf, “Amerika’nın üstlendiği rolü önemsiyor ve destekliyoruz. Çünkü biz savaşa karşıyız. Bize saldırmayan hiç kimseye saldırmadık. Bizim için güvenlik esastır. Ama Erdoğan’ın açıklamalarına baktığımızda Türkiye askeri operasyon konusunda ısrarcı görünüyor. Türkiye El Nusra gibi örgütlerle ile Afrin’i işgal etti ve demografik yapısını değiştirerek etnik temizlik yaptı. Şimdi dünyaya soruyoruz kim kime karşı tehdittir?” diye konuştu.

“Savaş seçeneği Türkiye için çok uzak ihtimal değil”

Yusuf’a göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması savaş ilanı ve Türkiye’nin sınır bölgelerine askeri yığınağı savaş hazırlığı.

Türkiye’nin barış yerine savaş metotlarını uygulamak istediğini iddia eden Yusuf, “Sadece bize karşı değil Avrupa, Amerika, Ortadoğu hatta dostu Rusya ile de İdlib’te problem yaşıyor. Bunun için savaş seçeneği Türkiye için çok uzak bir ihtimal değildir” dedi.

Kendi topraklarında yaşayan Kürt, Arap, Türkmen ve Hristiyan halklar ile beraber katliamlardan kurtulmak ve onurlarını korumak için IŞİD ile büyük bir savaş yürüttüklerini aktaran Yusuf, devamında şunları söyledi:

"Bölgede yaşayan halkların katılımıyla bir özerk yönetim kurduk. Şuan 100 bine yakın göçmene yardım ediyoruz. Elimizde tutuklu 9 bin IŞİD militanı var. Siyasi ve toplumsal irademize tehdit kabul edilemez. Kırmızı çizgimiz özvarlığımızdır. Bunlar dışında her konuda müzakerelere açığız. Bize göre en iyi çözüm demokratik çözümdür."

Muhtemel bir askeri operasyona karşı Avrupa, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerine savaşı engellemeleri için çağrıda bulunan Yusuf, savaşın başlaması durumunda hem Cenevre görüşmeleri hem de siyasi sürecin akamete uğrayacağını ve yüzde 30 toprakları savaş içerisinde olan bir Suriye’de kimsenin barış ve çözümden söz edemeyeceğini söyledi.

“Yaşanacak savaşın sonuçları çok ağır olur"

Amerika’nın savaş istemediğini ve büyük çaba sarf ettiğini ifade eden Yusuf, “Amerika da biliyor ki yaşanacak savaşın çok ağır sonuçları olacak. Büyük felaketler yaşanacak. IŞİD’in tekrar örgütlemesinin yolu açılacak ve güven ortamı bozulacak. Elimizde 9 bin IŞİD’li var. Bir savaş olması durumunda güvenlik güçlerinin militanları kontrol etmesi nasıl sağlanacak. Bu militanlar bölgeden ziyade özellikle Avrupalılar için çok büyük tehlike arz edecek çünkü çoğu yabancı uyruklu” ifadelerini kullandı.

Yusuf, IŞİD ile savaş devam ettiği için IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon bünyesinde bazı yabancı güçlerin Rojava bölgesinde varlığının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Kurdistan Haberleri

Xûşka Nadia
ABD’li senatörden Türkiye'ye Rojava uyarısı: Kürtlere dokunmayın
KDP Süleymaniye’de, KYB Erbil’de yeni hükümet için müzakerelere başladı
Alman Mahkemesi: Türkiye demokratik hukuk devleti değil
Van’da binlerce yıllık obsidyen atölyeleri