Rojava’ya operasyon mümkün mü, Rusya Ankara’ya ne mesajı veriyor? - Erdoğan Altan

.

Irak ve Suriye’ye askeri operasyon yetkisini iki yıl daha uzatan tezkerenin Meclis’te kabul edilmesinin ardından YPG’nin kontrolünde bulunan Kobane’ye askeri operasyon yapılacağı yönünde sinyaller geliyor.

Ancak ABD’den gelen açıklamalar Biden yönetiminin bu operasyona karşı olduğunu gösteriyor. Rusya’nın bu süreçte bölgedeki askeri hareketliliği dikkat çekiyor. Peki Rojava’da durum ne, sahada nasıl bir beklenti var, Türkiye ABD’ye rağmen bir operasyon yapabilir mi, Rusya’nın planı ne? Hepsini bölgede bulunan gazeteci Erdoğan Altan ile konuştuk.

Erdoğan Altan’ın anlatımları şöyle:

"Şu anda İdlib meselesi bir kördüğüm. İdlib üzerinden gerçekleşen tehditler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarıyla birlikte bölgede hareketlilik olduğunu söyleyebilirim. Ama bir saldırı söz konusu olur mu, şu anda bölgede kurulmak istenen denklem üzerinden zor görünüyor.

Çünkü sahada bulunan gerçeklik hem Türkiye'nin hem uluslararası hem de bölgesel güçlerin planladığı çerçevede yürümüyor.

Çünkü sahada farklı durumlar yaşanıyor. Sahada farklı bölgesel güçler var ve bunların kendilerine göre farklı hesapları var. Bir de halk gerçekliği var. Bölgede yaşayan halkların talepleri var. 

Türkiye'nin İdlib’e karşılık El Rıfat mı, Kobani mi, Menbiç mi yoksa Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik farklı bir saldırı olur mu bu tehditler olacaktır. Meclis’ten geçen tezkereyle birlikte bu beklenti oluştu.

Ancak hem Rusya’nın hem Amerika'nın hem de Suriye'nin bölgeye yönelik hesapları ve planları var. Tüm bunlara rağmen Türkiye bir işgal saldırısına girişir mi o biraz zor gözüküyor. “Kendi göbeğimizi kendimiz keseriz” durumuna gelinir mi? Türkiye’deki iç siyasi ve ekonomik krize bakıldığında onun da zor olacağını belirtebiliriz. “Eğer kendi göbeğimizi kendimiz keseriz” çerçevesinde bir saldırı yapılırsa, ABD, Rusya ve İran’a rağmen bir saldırı düzenlenirse, kan kaybından gidebilir.

Rusya’nın askeri hareketliliği var. Askeri tatbikatlar yapıyor. Hem Til Temir hem de Ayn İsa bölgelerinde. Hem havadan hem de karadan bu tatbikatlar yoğunlaşmış durumda. Bu hem Türkiye’ye hem de Rojava Özerk Yönetimi’ne mesaj içeriyor. Eğer Türkiye çekilmezse bu QSD (Suriye Demokratik Güçleri) ve Özerk Yönetim’e bir destek verme mesajını içeriyor. Aynı zamanda da bu Rojava yönetimine de bir mesaj. Biliyorsunuz Esad rejimi ile Suriye birlikte hareket ediyor. Rusya diyor ki eğer bizim bölgeye girmemize sıcak bakmazsanız, bu bölgeye saldırı hazırlığı yapılıyor, bunun için “ben Ayn İsa, Gre Spi, Serekaniye, Kamışlı ve Gerik bölgesini koruyabilirim” mesajını vermeye çalışıyor. Yani “benim bölgeye girmeme izin verilsin” mesajı veriliyor. Hem idari hem de askeri olarak kendilerine teslim edilmesi isteniyor. 

 Rusya ve ABD şu anda Türkiye’yi kendine muhtaç etme çabası içerisinde. Putin ile Soçi’de yapılan görüşmede Erdoğan istediğini alamadı. Erdoğan bu yüzden Biden yönetimine yaklaşmaya çalıştı. Rusya da askeri hareketliliğini artırarak buna yanıt verdi. Biden yönetimi Türkiye’ye operasyon izni verme durumundan kaçınmaya çalışıyor. Buna rağmen Türkiye’nin saldıracağını sanmıyorum. Türkiye, ABD’den izin almadan saldırması durumunda en ufak bir hatada kan kaybeder. Böyle bir durumda Türkiye bütünüyle kaybeder."

Dicle Baştürk /Ahvalnews

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap