Rus medyasından Türkiye-Suriye analizi: "Moskova diyalog istiyor"

.

Rus devletine ait medya kuruluşu RT, Türkiye ve Suriye'nin yeniden normalleşme ihtimaline dair bir analiz yayımladı. 

Moskova'daki Ortadoğu Çalışmaları Merkezi'nin direktörü Murad Sadıkzade'nin kaleme aldığı analizde, "Moskova'nın Türkiye'yle Suriye arasında gelişmekte olan diyalogda önemli bir rol oynaması muhtemel" dendi.

Suriye'de 2011'de başlayan iç savaşın ardından "bir zamanlar iyi dost olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kısa sürede ezeli düşman haline geldiği" yazıldı. 

Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ortak çabasıyla Suriye'nin geçen yıl mayısta tekrar Arap Ligi'ne geri döndüğüne dikkat çekilerek, Moskova'nın Ankara-Şam hattındaki normalleşme sürecinde önemli rol oynayabileceği değerlendirmesi yapıldı.

Rusya, Türkiye'yle Suriye arasındaki ilk doğrudan görüşmeleri 2022 sonlarında ayarlamıştı. Geçen yıl 25 Nisan'da Moskova'da düzenlenen toplantıya Türkiye, Suriye, İran ve Rusya'nın dışişleri bakanları katılmıştı. 

Geçen ay Esad ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev de bir toplantı düzenlemişti. Suriye'deki rejimin ajansı SANA'nın haberinde, Esad'ın görüşmede "Suriye-Türkiye ilişkilerine yönelik tüm girişimlere açık olduklarını söylediği" aktarılmıştı. 

Bunun ardından Erdoğan da "Suriye'yle yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebep yok" demiş, normalleşme ihtimaline dönük karşılıklı mesajlar verilmişti. 

Esad yönetimine yakınlığıyla bilinen El Vatan gazetesi de Türkiye ve Suriye'nin Irak'ın başkenti Bağdat'ta Rusya arabuluculuğunda görüşmeyi planladığını aktarmıştı.

Analizde, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) verileri de paylaşıldı. Buna göre iç savaş sonucu Türkiye'de kayıtlı Suriyeli sığınmacı sayısı yaklaşık 3,6 milyona ulaştı. 

Sığınmacı tartışmaları nedeniyle "Suriye'nin Türkiye için hem dış hem de iç politika meselesi haline geldiği" yorumu paylaşıldı. 

Sadıkzade, yazısında Kremlin'in Suriye'deki krizi çözmek istediğini savunarak şu iddialara yer verdi: 

Hem Türkiye'deki Batı yanlısı muhalefet hem de Washington ve müttefikleri, Erdoğan'la Esad arasındaki ilişkilerin normalleşmesini engellemek için mümkün olan her şeyi yapacaktır. Türk muhalefeti için böyle bir durum, hükümete baskı yapmak için etkili bir aracı kaybetmek, Washington ve müttefikleri içinse bir başka dış politika başarısızlığı anlamına gelecektir.

Makalede, Ankara-Şam hattında normalleşmenin "kaçınılmaz hale geldiği" öne sürülürken, sürecin Putin'in Türkiye'ye muhtemel ziyareti sonrası hız kazanacağı yorumu yapıldı.


Independent Türkçe, RT

ORTADOĞU Haberleri

Mazlum Abdi’den CENTCOM Komutanı ile görüşmeye ilişkin açıklama
Hamas'tan 'ateşkes anlaşması' açıklaması: Engeller ortadan kalktı
Trump’ın dışişleri bakanı adayından SDG’ye destek, Suriye’ye yaptırım kaldırma sinyali
Ankara temaslarını tamamlayan Bass'tan SDG açıklaması
Altan Tan: "Suriye Arap Cumhuriyeti" olmaz!