Bu sabah saatlerinde kalkışından kısa bir süre sonra irtibatı kesilerek Karadeniz’e düşen Rusya Savunma Bakanlığı uçağında Sovyetler Birliği döneminde kurulan Kızıl Ordu Korosu’nun üyeleri de vardı. “Katyuşa”, “Kalinka”, “Kernina” ve “Ave Maria” yorumlarıyla tanınan Kızıl Ordu Korosu’nun üyelerinin yaşamlarını yitirmesi ‘telafisi imkansız bir kayıp’ olarak nitelendiriliyor.
Rusya Savunma Bakanlığı’na ait Tupolev Tu-154 tipi uçağın Suriye’ye gitmek için Soçi kentinden havalandıktan sonra irtibatı kesildi. 8 kişilik mürettebatla birlikte 92 kişiyi taşıyan uçağın Karadeniz’e düştüğü kaydedildi.
Sovyetler Birliği döneminde kurulan Kızıl Ordu Korosu’nun elemanlarının da içinde yer aldığı uçak ile Suriye’nin Lazkiye kentine yeni yıl kutlama etkinlikleri için gidiyordu.
Yaşanan uçak kazasından sağ kurtulan kimsenin bulunmadığı belirtilerek Pazartesi günü Rusya genelinde bir günlük yas ilan edildiği duyuruldu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, yaşanan uçak kazasıyla ilgili ‘Telafisi imkansız bir kayıp yaşandığını’ vurguladı.
Sovyetler Birliği döneminde, 1928 yılında kurulan koro; erkek koro elemanları, orkestra ve dans grubundan oluşuyor. Koro, Rusya’nın halk şarkılarından, kilise müziklerine, opera aryalarından popüler müziklere kadar uzanan geniş bir yelpazede eserler icra ediyor.
Kızıl Ordu Korosu ilk kurulduğunda oniki asker, bir vokal, bir akordiyon, iki dansçı ve bir anlatıcı bulunuyordu.
İlk resmi gösterilerini 12 Ekim 1928’de Orkestranın 1929 yılında koro Sovyetler Birliği’nin Uzak Doğu bölgesinde demiryolu inşa eden askerleri ziyaret ederek verdi.
II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Cepheleri’nde, havaalanlarında hastanelerde askerlere ve halka moral vermek için 1500’ün üstünde gösteri yaptılar.
Bunların arasında “Katyuşa”, “Kalinka”, “Polyuşko Polye”, “Kernina” ve “Ave Maria” en bilinenlerinden. Koro, Sovyetler Birliği’nin dağılmasında sonra da Rusya’da ve diğer ülkelerde konserler vermeye devam etti.
Katyuşa marşı