Rusya kritik noktada üs kurdu: DSG ise verilen iki günlük mühleti reddetti!

.

Rus askeri polisi Ayn İsa kasabasında, Türk ordusu ve desteklediği silahlı gruplar Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ile arasını ayıran temas noktalarında yeni askeri mevziiler oluşturdu.

Rusya iki gün mühlet verdi, DSG reddetti” 

Moskova, askeri güçlerini M4 karayolunun çevresinden tahliye etmesi için de DSG liderliğine iki gün mühlet verdi. Aynı şekilde DSG’nin Ayn İsa kasabasından çekilmesini ve kasabayı hükümet güçlerine devretmeyi talep ederken, idari kurumlarını, ofislerini ve kasabanın sivil yönetimini içeren bir güvenlik meydanının korunmasını istedi. 

DSG komutasındaki Ayn İsa Askeri Konseyi’nden üst düzey bir lider, Rusya’nın verdiği mühleti ve bölgenin askeri olarak hükümet güçlerine devredilmesini reddettiklerini belirtti.

Ayn İsa’daki şehir yönetiminden bir yetkili, Rusların bir askeri üs kurulmasını ve özellikle bu ayın başından itibaren bombardımana maruz kalan köy ve bölgelerde olmak üzere kuvvetlerinin temas noktalarına konuşlandırılmasını talep ettiğini açıkladı.

Yetkili, “Türk saldırısını ve tehditlerini önlemek için Suriye ordusunun kuvvetlerin mevzilerine konuşlandırılması karşılığında askeri bölgenin boşaltılmasını talep ettiler” dedi. 

Aynı şekilde Rusların, defalarca Suriye bayrağının çekilmesini, devlet kurumlarının yeniden açılmasını ve kasabanın içinde bir askeri noktanın kurulmasını istedikleri ifade edildi.

Kasaba top mermileriyle hedef alındı” 

Rakka’nın kuzey kırsalında bulunan Tel es-Semen köyündeki üslerine Rus askeri takviyeleri yapıldı. Takviyeler, askeri teçhizat, askerler ve ağır silahlarla yüklü araçlar içerirken, söz konusu gelişmeler Türkiye’nin bölgeyi Suriyeli gruplara devretme talebinin ertesi günü yaşandı.

Ayn İsa, birkaç gün önce Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve silahlı gruplar tarafından şiddetli bir saldırıya uğradı. 

Bölge sakinleri, kasabanın, uluslararası karayoluna birkaç metre uzaklıktaki Maalek, Sayda köylerine, Ayn İsa kampına ve kasabanın eteklerine düşen top mermileriyle hedef alındığını bildirdi. 

Görgü tanıkları ayrıca, halkın Rakka şehrine ve komşu Tabka kasabasına kaçtıklarını belirtti.

Sivil bir yetkili, bugüne kadar Ayn İsa, hızlı gelişmelerle ilgili nihai bir uzlaşının olmadığını, Rusların Türkiye’nin tehditlerini uygulayacağı gerekçesiyle baskı yaptığını söyledi. 

Yetkili, “Ancak hükümet güçleri konuşlandırılırsa, Halep kırsalındaki el-Arima ve Tel Rıfat kasabaları, Kamışlo ve Haseke’deki rejim meydanları boyunca konuşlandırılacaklar” dedi.

Rojava’daki nüfuz alanları paylaşıldı iddiası” 

Kaynaklar, DSG liderliğinin iki gün önce Menbiç kasabasında ABD güçleriyle bir toplantı düzenlediğini, Ayn İsa ve Rakka’nın kuzey kırsalındaki gelişmelere değinmeden, Türk askeri hareketlerini ve Fırat Nehri’nin batısındaki savaş taraflarını ayıran sınır bombardımanlarını ele almadıklarını söyledi. 

Washington ve Moskova’nın ikili anlaşmalara sahip olduğunu belirten kaynaklar, Rojava’daki nüfuz alanlarını paylaştıklarını, bu nedenle de Ayn İsa’ya müdahale etmeyeceklerini ileri sürdü. 

Bir yandan Türkiye ve Rusya, diğer yandan da Türkiye ve ABD arasındaki anlaşmalar, DSG’nin 32 km derinlikte geri çekilmesini sağladı. Ancak askeri komutan, Ayn İsa’nın Türkiye sınırına 38 km uzaklıkta olduğunu bildirdi.

 

Kurdistan Haberleri

Xûşka Nadia
ABD’li senatörden Türkiye'ye Rojava uyarısı: Kürtlere dokunmayın
KDP Süleymaniye’de, KYB Erbil’de yeni hükümet için müzakerelere başladı
Alman Mahkemesi: Türkiye demokratik hukuk devleti değil
Van’da binlerce yıllık obsidyen atölyeleri