Rusya'nın Adige özerk bölgesinde Kürtçe dil kursu açıldı

.

Rusya’nın  Krasnodar Eyaleti sınırları içerisindeki Adige Özerk Cumhuriyeti’nde yaşayan Kürtler Mela Mistefa Barzani’nin 118’inci doğum günü vesilesiyle Kürtçe dil kursu açtı.

Rusya’nın Adige Özerk Cumhuriyeti’nde efsanevi Kürt lider Mela Mistefa Barzani’nin 118’inci doğum günü dolayısıyla çocuklar için Kürtçe dil kursu açıldı.

K24’e konuşan Adige Örgütü Başkanı Aziz Şamilov, “Kürt lider Mela Mistefa Barzani’nin doğum günü dolayısıyla Selo bölgesindeki çocuklar için bir Kürtçe kursu açmaya karar verdik” dedi.

Şamilov, Kürt çocuklarının anaokul ve ilkokullarda ağırlıkla Rusça konuştuğunu, bu yüzden Kürtçe konuşma oranlarının istenen düzeyde olmadığını belirtti.

Şamilov, “Şimdiden bunun düşünmezsek gelecek kuşaklarımız anadillerini unutacaklar. Bu yüzden Barzani Yardım Vakfı’nın desteğiyle bir Kürtçe kursu açtık. Kursta hafta sonları Kürtçe dil dersleri, Kürdistan tarihi ve coğrafyası dersleri verilecek. Anadilimizi koruyarak yabancı milletler arasındaki varlığımızı koruyabiliriz” diye konuştu.

Kısıtlı imkanlar sebebiyle kursa sadece 20 öğrencinin alınabildiğini kaydeden Şamilov, öğrencilerin bu tür kurslardan yararlanması önünde halen maddi imkansızlıkların olduğuna işaret etti.

Şamilov, Kürtçe dil kursunun yanısıra yakın zamanda bir spor takımı kuracaklarını dile getirdi.

Rusya Federasyonu içinde Güney Federal Bölgesi’ne bağlı olan Adige Özerk Cumhuriyeti'nin kendine ait bir hükümeti ve meclisi bulunuyor. Başkenti Maykop olan Adige Özerk Cumhriyeti'nde nüfusun büyük çoğunluğunu Çerkezlerin oluşturduyor. Rus nüfusun yanı sıra bölgede, çok sayıda Kürt nüfusu ve köyleri de bulunuyor. 


 

Avrupa Haberleri

İngiltere'de aşırı sağ karşıtları sokağa indi: 'Nefrete hayır'
ABD Irak'tan çekiliyor mu? Tarih verildi
Fransız vekiller, faşist RN'li Termet'nin elini sıkmadı
NATO zirvesine F-16 damgası: 4 üye ülke Kiev'e uçak göndermeye başlıyor
Fransa ikinci turda aşırı sağa dur dedi: Sol ittifak sandıktan birinci çıktı