Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda son gelişmeler!

.

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Dünya Gıda Programı Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle dünyada 47 milyon kişinin şiddetli açlık çekebileceğini belirtti.

Fransız Le Monde gazetesibe konuşan Ukraynalı bir diplomat ise "Türkiye boğazları kapatınca, Ankara sayesinde Odessa'yı kurtardık" dedi.

20 Nisan'daki gelişmeler şöyle:

15.45 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bütün AB ve NATO üye ülkelerine silah yardımı için liste gönderdiklerini belirterek "Umarım Bulgar hükümeti, Ukrayna için her türlü yardım olanaklarını değerlendirecektir." dedi.

Kuleba, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu başkent Sofya'da, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından kabul edildi.

Görüşmenin ardından ülkenin en büyük özel televizyon kanallarından BTV’ye demeç veren Kuleba, görüşmede Bulgaristan’dan silah yardımı istediğini kaydetti.

Kuleba, "Biz tüm AB ve NATO üye ülkelerine savaş uçaklarından zırhlı yeleklere kadar silah yardımı için ihtiyaç listesi sunduk. Bulgaristan her iki teşkilatın üyesi ancak zorlama yok çünkü Bulgaristan’ın ulusal çıkarlarına saygı duyarız." diye konuştu.

14.33 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da iki "Toçka-U" taktik füzesinin vurulduğunu söyledi.

Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin Ukrayna’da savaştaki eylemleri ile ilgili bilgi verdi.

Rus ordusunun Ukrayna'nın askeri altyapı tesislerine yönelik saldırılara devam ettiğini belirten Konaşenkov, gece uçaklarla 73 askeri unsurun vurulduğunu belirtti.

Bunların arasında askeri teçhizatlar, komuta merkezleri ile 4 mühimmat cephanesinin bulunduğunu aktaran Konaşenkov, "Donetskoye ve Skelyuvate bölgelerinde havada 2 'Toçka-U' taktik füzesi vuruldu" ifadesini kullandı.

Konaşenkov, "Bugüne kadar 140 uçak, 496 insansız hava aracı, 253 hava savunma füze sistemi, 2 bin 388 tank ve zırhlı araç, 256 çok namlulu roketatar, 1029 obüs ve havan topu ile 2 bin 232 özel askeri araç yok edildi" dedi.

10.00 - Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş nedeniyle 12 milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini, bunun yaklaşık 5 milyonunun komşu ülkelerde mülteci olduğunu bildirdi.

Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü Antonio Vitorino, BM Güvenlik Konseyine brifinginde, Ukrayna'da 12 milyondan fazla kişinin savaş yüzünden zorla yerinden edildiğini söyledi.

9.30 - Japonya, Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası Rusya'dan çeşitli sektörlerde 38 ürüne ithalat yasağı getirdi.

Japon hükümeti, Ukrayna'da sürdürdüğü savaş sonrası Rus iş dünyasına yönelik kapsamlı yaptırımlarını artırıyor.

Karar doğrultusunda votka dahil alkollü içecekler, kereste türü ürünler ile elektrikli makinaların ithalatı yasaklandı.

İthalatı yasaklanan ürünlerin, Japonya'nın 2021'de Rusya'dan toplam ithalatının yüzde 1,1'ine denk düştüğü kaydedildi.

09.30 - ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna işgaliyle ilgili son gelişmeleri ele almak üzere Amerika'yla müttefik ülkelerin liderleriyle video konferans aracılığıyla görüştü. Liderler Ukrayna'ya daha fazla topçu sınıfı silah gönderme sözü verdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, sanal ortamda düzenlenen görüşmede "Ukrayna'ya verilen devamlı desteğin ve Rusya'yı sorumlu tutma çabalarının ele alındığı" ve Biden'ın Ukrayna'ya yapılacak ekonomik ve insani yardımı gündeme getirdiği ifade edildi.

19 Nisan'daki gelişmeler şöyle:

18.28 - Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Gıda Programı'nın (WFP), internet sitesinde yayımlanan "Ukrayna Savaşından Ötürü Öngörülen Şiddetli Gıda Güvensizliği" başlıklı raporda, Rusya-Ukrayna savaşının, kıtlık ve açlığın yaygın olduğu ülkelerdeki insani duruma olası etkileri incelendi.

Raporda, savaşın küresel alanda dalgalanma etkisi yapması öngörülerek "Tahıl ve enerji pazarında beklenen küresel fiyat artışı, savaş öncesinde asgari gıda ihtiyacını karşılayamayanları zor durumda bırakacak" ifadesi kullanıldı.

Bu kapsamda WFP'nin 81 ülkede yaptığı araştırma sonucu gıda güvensizliğine dair iki senaryo çizdiği, birinci senaryoya göre yıl içinde dünyada 33 milyon kişinin savaş nedeniyle şiddetli açlık çekeceği, ikinci senaryoya göre ise bu sayının 47 milyonu bulacağı tahmin edildi.

Rusya-Ukrayna savaşından önce de şiddetli açlıkla mücadele edenler dahil dünyada açlık çeken toplam kişi sayısının bu yıl 323 milyona yükselebileceği belirtildi.

17.39 - Fransız Le Monde gazetesinde Türkiye'nin, Rusya-Ukrayna savaşındaki kritik rolü hakkında bir makale yayımlandı. Makalede, Ukraynalı bir diplomatın "Türkiye boğazları kapatınca, Ankara sayesinde Odessa'yı kurtardık" ifadesine de yer verilmesi dikkat çekti.

Türkiye'nin Karadeniz politikasını olumlu bir dille kaleme alan Le Monde, Ankara'da konuştuğu bir Ukraynalı diplomatın, "Yaptırımları uygulamasa da, Türkiye'nin sunduğu insani, diplomatik, ahlaki, askeri desteği takdir ediyoruz. Ukrayna'yı desteklemek için diğer tüm NATO ülkelerinden daha fazlasını yaptı. Her şeyden önce boğazlarını tüm savaş gemilerine kapattığı için kendisine çok müteşekkiriz. Karar vermek kolay olmadı, Türk tarafı başlangıçta uygun değildi. Onları ikna etmeyi başardık" sözlerini de aktardı.

16.32 - Moskova ve Kiev arasındaki görüşmelere Ukrayna adına katılan Mihail Podolyak, Rusya’nın Mariupol kentini kuşatmasının, iki ülke arasındaki müzakereleri daha fazla karmaşık bir hale getirdiğini söyledi.

15.10 - Ukrayna lideri Zelenskiy'nin Rus ordusunun Donbas'ta taarruza geçtiğini açıklamasının ardından Rusya kanadından açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, operasyonun devam edeceğini ve operasyonun bir sonraki safhasının şimdi başladığını duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ukrayna'daki özel askeri operasyon devam edecek. Operasyonun bir sonraki safhası şimdi başlıyor" açıklamasını yaptı.

12.13 - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ukrayna'daki özel askeri operasyon devam edecek. Operasyonun bir sonraki safhası şimdi başlıyor" açıklamasını yaptı.

07:50 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başdanışmanı Oleksiy Arestoviç de ulusal bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Rusya’nın Donbass'ta başlattığı yeni taarruzda dört hedefinin bulunduğunu kaydederek, Rusya’nın bu hedefine ulaşmaya yönelik yeni saldırısının 17 Nisan Pazar günü başladığını kaydetti.

Rus ordusunun genel olarak ülkenin doğusundaki savunma hattını kırmaya çalıştığını anlatan Arestoviç, Rus ordusunun ilk görevinin Lugansk bölgesindeki Rubejnoe-Popasnaya-Severodonetsk güzergahındaki toprakları ele geçirmek olduğunu ve Rusların böylece bu bölgeyi ülkenin diğer bölgelerinden kesmeye çalışacağını söyledi.

Rusların ikinci hedefinin Harkov bölgesindeki İzyum'dan Slavyansk ve Kramatorsk'a kadar olan bölgeye saldırı düzenleyerek bu toprakları ele geçirmek olduğunu ifade eden Arestoviç, Rusya’nın diğer hedeflerinin ise Zaporijya'nin Gulyaypole bölgesi ve Mariupol olduğunu belirtti.

18 Nisan'daki gelişmeler şöyle:

23.20 - Zelensky Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusunda büyük bir saldırı başlattığını açıkladı. Zelensky, "Donbass saldırısı başladı, savaşın ikinci aşamasına geçildi" dedi.

23.00 - Pentagon: Ukrayna birliklerine obüsler için eğitim vereceğiz

ABD medyasına konuşan üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, Pentagon'un Ukrayna birliklerine Rusya ile savaşında yardımcı olmak için Ukrayna'ya gönderilen obüs topçu sistemlerinin nasıl kullanılacağı konusunda eğitim vereceğini söyledi.

Pentagon yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre ABD güçleri "önümüzdeki günlerde" Ukrayna güçlerine "ülke dışında" obüsler konusunda eğitim verecek. Yetkili, Ukrayna birliklerinin eğitim sonrası ülkelerine dönerek bilgileri diğer askerlere aktaracağını söyledi.

“Önümüzdeki birkaç gün içinde bu eğitime başlayabileceğimize inanıyoruz. Bu sadece ilk çabalar olacak" diyen Pentagon yetkilisi sözkonusu eğitimlerin başka yerlerde ve başka zamanlarda da olabileceğini söyledi.

Pentagon sözkonusu eğitimlerin nerede verileceğine ilişkin bir açıklama yapmadı ancak bu eğitimlerin binlerce ABD gücünün konuşlandırıldığı Polonya ve Romanya'da verilebileceği belirtiliyor.

22.30 - Zelenskiy, Ukrayna'nın 'haftalar içinde' AB üye adayı olmasını bekliyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine aday statüsü elde etmesi için doldurulan anketi AB'nin Ukrayna'daki Delegasyonu Başkanı Matti Maasikas'a teslim etti.

Zelenskiy yaptığı açıklamada ülkesinin "önümüzdeki haftalarda" AB aday statüsü elde edebileceğine inandığını söyledi.

Zelenskiy'in ofisinin başkan yardımcısı bugün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada Haziran ayındaki Avrupa Konseyi toplantısı sırasında Ukrayna'ya adaylık statüsünün verilmesini beklediğini söylemişti.

22.00 - Almanya’da Rusya’ya destek verenlere yönelik 140 soruşturma

Almanya’da, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya açtığı savaşı destekleyen en az 140 kişiye yönelik soruşturma açıldığı bildirildi.

21.30 - Norveç'te Ukraynalı mültecilere yönelik istismar ihbarları arttı

Norveç'te bazı polis bölgeleri, savunmasız Ukraynalı kadın mültecilerin istismar edilmesine yönelik giderek artan oranda bilgi ve ihbar aldıklarını bildirdi.

Euronews'ün haberine göre polis, Ukrayna'dan gelen kadın mültecilerin sömürü ve cinsel istismara karşı daha savunmasız olduğunu dile getiriyor.

Norveç TV2 kanalı, uzun yıllardır Oslo'da yaşayan Ukraynalı Irene Dahl'ın savaştan kaçan annesine kalacak yer ararken sosyal medya üzerinden aldığı 'teklifleri' haberleştirdi.

Kendi kaldığı yer çok küçük olduğu için Facebook üzerinden bir ilan paylaşan ve annesine ev arayan Dahl, Norveçli bir adamdan sürekli mesajlar aldığını ve en sonunda da uzun süredir bekar yaşadığı için kendisiyle birlikte aynı evi paylaşmak isteyen bekar, Ukraynalı bir kadın aradığını söylediğini aktardı.

Gelen mesajları görünce midesinin bulandığını ifade eden Irena, mesajlarda annesinin yaşını soranlardan farklı konulara çok sayıda soru geldiğini anlattı.

21.00 - Moskova'da işini kaybedecek 200 bin kişiye 38 milyon euroluk yardım programı

Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle ülkeden çıkan yabancı yatırımcıların sadece Moskova'da 200 bin kişinin işsiz kalmasına yol açabileceği kaydedildi. 

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Ukrayna işgali nedeniyle ülkede faaliyetlerini durduran veya askıya alan yabancı yatırımcıların 200 bin iş kaybına yol açabileceğini duyurdu.

Belediye Başkanı Sobyanin paylaştığı mesajında işini kaybedecek Moskovalılar için geçen hafta kabul edilen yardım planı hakkında bilgi verdi. 

Sobyanin şu anki kurla 38 milyon euro tutarında bir yardım paketi hazırlandığını söyleyerek, "Bu program ilk olarak Rusya'dan tamamen ayrılma kararı alan veya çalışmalarını geçici olarak durduran yabancı firmalara çalışanları ilgilendiriyor. Bizim değerlendirmemize göre 200 bin kişi işini kaybetme riskiyle karşı karşıya" dedi.

Ayrıca program çerçevesinde işini kaybedeceklere belediye kurumlarında geçici iş verileceği veya yeniden mesleki eğitim imkanı sağlanacağı belirtildi. 

Açıklamada tarih verilmeden ülkenin ithal ettiği ilaçların yurt içinde üretilebilmesi için 3 fabrika kurulduğu duyuruldu. 

13.50 Ukrayna'da gözaltına alınan Rusya yanlısı ana muhalefet partisi Yaşam İçin Muhalefet Platformu'nun lideri Viktor Medvedçuk, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'den kendisinin Mariupol'daki siviller ile takas edilmesini istedi.

11.35 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, sivillerin tahliyesi için insani koridorlar üzerinde anlaşmaya varılamadığını ve koridorların bugün açılmayacağını duyurdu.

11.16 Ukrayna'yı işgal eden Rus ordusunun 20 bin 600 asker, 167 uçak, 147 helikopter ve 790 tankını kaybettiği bildirildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-18 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamaya göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 20 bin 600 asker öldürüldü, Ruslara ait 167 uçak, 147 helikopter, 790 tank, 2 bin 41 zırhlı araç, 381 top, 130 roketatar sistemi ve 67 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri 1487 araç, 8 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 155 insansız hava aracını da kaybetti.

Rusya Savunma Bakanlığından 25 Mart'ta yapılan açıklamada, Ukrayna'da 1351 Rus askerinin öldüğü duyurulmuştu.

Vereşçuk, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün maalesef insani koridorlar olmayacak. Dün Mariupol, Berdyansk, Tokmak, Energodar koridorları için uzun ve zorlu görüşmeler yaptık. Herson ve Luhansk bölgeleri için de müzakereler yapıldı. Ama Ruslar bombalamayı ve insani koridorları engellemeyi sürdürüyor. Güvenlik nedeniyle bugün insani koridorların açılmamasına karar verildi." bilgisini paylaştı.

Ukrayna dün de insani koridorlar üzerinde Rusya ile anlaşma sağlayamamıştı.

Rus askerleri tarafından Ukrayna’nın Harkov kentine düzenlenen saldırıda yaralılara müdahale eden ekipler çatışmanın ortasında kaldı. Rus ordusu ayrıca Ukrayna’nın Syevyerodonetsk kentindeki Ortodoks kilisesini vurdu.

Şehrin farklı bölgelerine düzenlenen ve 5 kişinin hayatını kaybettiği, 13 kişinin de yaralandığı saldırıda, bölgeye gelen Acil Durumlar Servisi'ne bağlı ilk yardım ekipleri çatışmanın ortasında kaldı.

17 Nisan'daki gelişmeler şöyle:

17.13 - Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal Pazar günü yaptığı açıklamada, güneydoğu liman kenti Mariupol'de kalan Ukrayna kuvvetlerinin hala savaştığını ve Rusya'nın teslim olmaları yönündeki talebine karşı durmaya devam ettiklerini söyledi.

ABC televizyonuna konuşan Shmyhal, "Şehir hala düşmedi" dedi ve Ukrayna askerlerinin şehrin bazı bölgelerini kontrol etmeye devam ettiğini de sözlerine ekledi.

13.55 - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, imkanı olan AB üyesi ülkelerin Ukrayna'ya hızlı silah sağlaması çağrısında bulundu.

11.42 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Ankara'nın Mariupol'de Türk camisindeki rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik talebinin, Rus özel kuvvetlerince yerine getirildiğini, caminin ve rehinelerin kurtarıldığını söyledi.

9.10 - Almanya'nın başkenti Berlin'de üç genç Rus kadın, Ukrayna'ya destek için Rusya'nın Berlin Büyükelçiliği önündeki caddede açlık grevi başlattı.

8.40 - Rusya, haftalardır yoğun çatışmaların yaşandığı Mariupol'ün tüm yerleşim bölgelerinde kontrolü ele geçirdiklerini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, Mariupol'un tüm yerleşim bölgelerinin Ukrayna güçlerinden temizlendiğini söyledi. Azovstal çelik fabrikasında bulunan az sayıda Ukrayna askerinin ise kuşatma altına alındığını belirtti.

16 Nisan'daki gelişmeler:

23.00 - L'Occitane Rusya'dan çekilmeye karar verdi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte Moskova'yla ilişkilerine son veren Batılı firmaların sayısı artmaya devam ediyor.

Son olarak Fransız kozmetik zinciri L'Occitane ülkeden çekilmeye karar verdi. Şirket bu kararı "Ukrayna'da yaşanan büyük acılar ve ülkeye yönelik askeri faaliyetleri artarak devam etmesi" üzerine aldıklarını açıkladı.

Bu L'Occitane için bir U dönüşü oldu. Şirket geçen hafta BBC'ye yaptığı açıklamada Rusya'daki faaliyetlerine devam etme kararını savunmuş, çalışanlarının zarar görmesini istemediklerini söylemişti. Bazı tüketiciler de L'Occitane'ı boykot çağrısı yapmıştı.

22.30 - Zelenskiy: Rusya ile barış anlaşması iki ayrı belgeden oluşmalı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Bunlardan biri Ukrayna'nın güvenlik garantisiyle ilgili, diğeri de doğrudan Rusya Federasyonu ile ilişkisi hakkında olmalı." ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, yerel basına çevrim içi yaptığı açıklamada, Rusya ile yürütülen ancak Buça ve Borodyanka'dan sonra duran müzakerelerle ilgili değerlendirmede bulundu.

Rusya ile yapılabilecek barış anlaşmasının iki ayrı belgeden oluşması gerektiğine işaret eden Zelenskiy, "Bunlardan biri Ukrayna'nın güvenlik garantisi ile ilgili, diğeri de doğrudan Rusya Federasyonu ile ilişkisi hakkında olmalı. Moskova, tüm sorunların çözümünü içeren tek bir anlaşmaya sahip olmak istiyor ancak herkes kendisini Rusya ile masada tam olarak görmüyor. Onlar için güvenlik garantileri ayrı bir konu, Ukrayna'nın Rusya ile yapacağı anlaşmalar ise ayrı." ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, şu anda İngiltere, ABD, İtalya ve Türkiye'nin Ukrayna'nın güvenliğinin garantörü olmaya hazır bulunduklarını ancak henüz kimseden kesin yanıt gelmediğini kaydetti.

Mariupol'deki durumun Borodyanka'da yaşananların 10 katı olabileceğine dikkati çeken Zelenskiy, "Şunu söylemek isterim, (Mariupol'de) bizim askerlerimizin ve adamlarımızın yok edilmesi (Rusya ile) tüm müzakerelerin sonu olur." dedi.

21.55 - Putin ve Muhammed bin Selman petrol piyasaları ve Ukrayna’yı görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, petrol piyasalarındaki gelişmeleri ve Ukrayna’daki durumu ele aldı.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Putin ve Selman telefonda görüştü. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubu nezdinde yürütülen iş birliğinin istişare edildiği görüşmede, söz konusu iş birliğine yönelik olumlu yönde değerlendirmeler yapıldı. Görüşmede, taraflar Ukrayna ve Yemen’deki gelişmeleri de ele aldı.

21.00 - Rusya, beş üründeki ithalat kısıtlamasını kaldırdı

Rusya, Türkiye’den bazı ürünlerin ithalatındaki kısıtlamayı kaldırdı. Resmi açıklama Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi’nden (Rospotrebnadzor) geldi. Buna göre biber, nar, üzüm, portakal ve greyfurt ithalatındaki kısıtlamalar kaldırıldı.

17.15 Ukrayna’nın doğusunda bulunan Harkov kentinin Valisi Oleg Sinegubov Rusya'nın saldırıları ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ruslar Harkov bölgesinde saldırılarına devam ediyor. Harkov’un merkez semtlerinden birine yeniden saldırı düzenlendi. Yaralanan 18 kişi hastaneye kaldırılırken, 1 kişi de yaşamını yitirdi. An itibariyle arama kurtarma ekipleri görevinin başında. Şehir sakinlerinden dikkatli olmalarını istiyorum çünkü düşman sivil alanlara saldırılarını artırdı. Hava saldırısı uyarılarını dikkate alın” dedi.

Saldırıyla ilgili açıklama yaparak bölgeden görüntüler paylaşan Ukrayna Acil Durumlar Servisi, “Rus saldırıları nedeniyle 11.36 civarında gelen ihbar üzerine personellerimiz olay yerine sevk edildi. Yönetim binasına isabet eden bomba sonucunda çıkan yangına, 50 personel ve 9 teknik araçla müdahale edildi. Bölgede yaşayanlardan 65’i güvenli yerlere tahliye edildi” ifadelerini kullandı.

14.35 Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından beri bin 900’den fazla sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. OHCHR tarafından yapılan açıklamada, 24 Şubat-14 Nisan tarihleri arasında hayatını kaybeden bin 982 kişiden 162’sinin çocuk olduğu ve 256’sı çocuk toplam 2 bin 651 kişinin de yaralandığı belirtildi. Gerçek rakamların çok daha yüksek olabileceği konusunda uyarılarda bulunan OHCHR, ölüm ve yaralanmaların en fazla hava saldırılarından kaynaklandığını ifade etti.

12.25 Rusya, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Dışişleri Bakanı Liz Truss ve Savunma Bakanı Ben Wallace’ın aralarında bulunduğu 13 üst düzey yönetici hakkında yaptırım kararı aldı.

11.54 Dnipro Bölge Valisi Valentyn Reznichenko, Rusya’nın Dnipro kentine 2 füze saldırısı düzenlediğini açıkladı.

Reznichenko, “Boş olan bir kümes hayvanı fabrikasını tamamen yok ettiler. Fabrikada hiç kimse bulunmuyordu" dedi.

Reznichenko, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında vurulan fabrikaya ait fotoğraflar da ekledi. Vali Reznichenko ayrıca, stratejik öneme sahip bir noktanın daha Rusya tarafından hedef alındığını sözlerine ekledi.

08.45 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram hesabından yayınladığı video mesajında, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat'ta başlattığı savaşa dair açıklamalarda bulundu.

Rus ordusunun, Ukrayna'nın Zaporijye ve Herson bölgelerindeki sivillere yönelik "terör" eylemlerinde bulunduğunu ifade eden Zelenski, "İşgalciler, Ukrayna ordusuyla veya devlet kurumlarıyla bağlantısı olan herkesin peşine düşerek, bunun bölgeyi kontrol etmelerini kolaylaştıracağını düşünüyor. Onlar, büyük yanlışlık yapıyor ve kendi kendilerini kandırıyorlar." diye konuştu.

Zelenski, Ukrayna halkının Rusya'yı ciddiye almadığının altını çizerek "Rusya, Ukrayna'yı sonsuza dek kaybetti. Rusya, tüm dünyayı kaybetti ve artık hiçbir yerde kabul görmüyor." dedi.

08.00 Rusya, Ukrayna'ya silah yardımlarından dolayı ABD'ye nota verdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet gereği ülkedeki AB temsilciliğinde görevli 18 diplomatı "istenmeyen kişi" ilan etme kararı aldığını bildirdi. Zelenski, Rusya'ya yönelik yaptırımların yeterli olmadığını belirterek, "İleride Rusya'ya yönelik uygulanacak yaptırımlar, Rus petrolünden vazgeçilmesini de içermelidir" dedi.

15 Nisan'da yaşanan gelişmeler şöyle:

22.45 - Rusya'dan Kiev'e füze saldırılarını artırma tehdidi

Moskova hükümeti Rus topraklarına yönelik herhangi bir Ukrayna saldırısına, başkent Kiev'e daha fazla füze saldırısı düzenleyerek yanıt vereceklerini açıkladı. Ukraynalı yetkililer ise Rus birliklerinin Ukrayna'nın doğusuna odaklanmak için bölgeyi terk etmesinden sonra Kiev çevresinde bulunan ceset sayısının arttığını söylüyor.

22.00 - Rusya’dan Finlandiya ve İsveç’e NATO uyarısı

İsveç ve Finlandiya’yı NATO’ya üyeliğin "olası sonuçları" konusunda uyaran Rusya, "Kendilerini otomatikman NATO cephe hattında bulurlar" açıklamasını yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, NATO’ya üyeliği değerlendirmekte olduklarını açıklayan İsveç ve Finlandiya ile ilgili açıklama yaptı.

Zaharova, "Tercihi, İsveç ve Finlandiya makamları yapacak. Ama bunun, ikili ilişkilerimizde ve Avrupa güvenlik mimarisinde bir bütün olarak yol açacağı sonuçları iyi anlamaları gerek" dedi.

NATO’ya üyeliğin İsveç ve Finlandiya’nın uluslararası prestijine katkı sağlamasını muhtemel görmediklerini söyleyen Zaharova, tarafsızlık statüsünün her iki ülkeye "itimat edilebilecek bir seviyede güvenlik temin ettiğini" kaydetti.

Rus dışişleri sözcüsü, askeri bir ittifaka üyeliğin ise İsveç ve Finlandiya’ya "ulusal güvenliklerini güçlendirme yetkinliği sunmayacağını" iddia etti. 

Zaharova, her iki ülke için, "Kendilerini otomatikman NATO cephe hattında bulurlar" dedi.

21.30 - Pentagon: Rusya'nın "Moskova" gemisi Ukrayna tarafından vuruldu

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Karadeniz'de batan sancak gemisinin Ukrayna tarafından fırlatılan iki Neptün füzesi ile vurulduğunu teyit ettiklerini söyledi.

Rusya'nın, Oddessa'nın 60-65 deniz mili güneyine konuşlandırdığı ve Karadeniz filosunun sancak gemisi Moskova'daki patlamanın nedeni ortaya çıktı.

Pentagon yetkilileri, "Ukraynalıların Rus kruvazörünü iki Neptün füzesi ile vurduğunu teyit ediyoruz." ifadesini kullandı.

ABD tarafı ayrıca Rusya'nın mürettebat tahliye dildi açıklamasına karşın sayısı tespit edilemeyen can kayıpları yaşandığını da öne sürdü. 

Ölü ve yaralılar çevredeki Rus gemiler tarafından alındığı belirtildi.  

21.00 - Ukrayna: Kiev bölgesinde Rus saldırılarında ölen sivillerin sayısı 900'ü geçti

Kiev Bölge Polis Müdürü Andrey Nebitov, Rusya'nın saldırıları nedeniyle Kiev bölgesinde ölen sivillerin sayısının 900'ü geçtiğini açıkladı.

Nebitov, düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna ordusunun tekrar kontrolü sağladığı bölgelerde 900'den fazla sivilin cesedinin tespit edildiğini bildirdi.

En fazla sivil kaybın Buça'da yaşandığını belirten Nebitov, bu şehirde 350'den fazla sivilin cesedinin tespit edildiğini kaydetti.

07.31 - Avustralya, aralarında Kamaz, Sevmash, Rus Demiryolları ve United Shipbuilding gibi Kremlin için önemli kurumların yer aldığı 14 Rus devlet teşebbüsüne yaptırım uygulayacak.

06.49 - ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Rusya'nın nükleer silah kullanımı tehdidinin hafife alınamayacağını ancak CIA'in bu endişeyi destekleyecek "somut deliller" görmediğini açıkladı.

CIA Başkanı William Burns, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden beri yaptığı en detaylı açıklamada, Rusya'nın 1945'ten beri gerçekleştirebileceği en büyük saldırının nükleer silahların kullanılmasıyla gerçekleşmesi hususunun Avrupa devletlerinde endişe konusu olduğunu söyledi.

Rus Ordusunun Ukrayna'da büyük kayıplar vermesi ve Kiev'i alamayıp ülkenin doğusundaki bazı bölgelerden çekilmek zorunda kalmasının Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'de "potansiyel bir umutsuzluk" yaratmış olabileceğinin altını çizen CIA Başkanı, bu nedenlerden dolayı düşük verimli ya da taktiksel nükleer silahlara başvurulmasının "hafife alınmaması gereken bir tehdit" oluşturduğunu söyledi.

02.04 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, son sekiz yılda Rusya'nın saldırıları nedeniyle 14 bin Ukraynalının yaşamını yitirdiğini belirtti.

Zelenskiy, yayınladığı video mesajında, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının 24 Şubat'ta başlamadığını, Rus ordusunun 2014'ten beri Ukrayna'ya saldırdığını ifade etti.

01.53 - Fransız medyası, Almanya'nın Hamburg'da bulunan Dilber adlı Rus milyarder Alisher Usmanov'a ait 156 metre uzunluğundaki yata el koyduğunu yazdı. 156 metre uzunluğundaki yatın, Forbes'e göre yaklaşık 600 milyon dolar değerinde olduğu sanılıyor.

14 Nisan'da yaşanan gelişmeler şöyle:

20.27 - ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya’nın "Moskova" füze kruvazöründeki yangın sonrasında Karadeniz’in kuzeyindeki savaş gemilerini Ukrayna kıyılarından uzaklaştıracak şekilde güneye kaydırdığını açıkladı.

Rusya’nın Donbas bölgesinde ne zaman büyük bir operasyon başlatacağı yönündeki bir soruya yanıt veren yetkili, Moskova'nın planları hakkında net bir bilgi sahibi olmadıklarını ancak Rus güçlerinin operasyon hazırlığı yapmaya devam ettiğini söyledi.

18.16 - ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey Carolina yolculuğu öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu. Biden, Ukrayna’ya üst düzey bir heyet gönderip göndermeyeceği sorusu üzerine, yönetiminin üst düzey bir heyeti Ukrayna’ya göndermesi gerekip gerekmediğine karar vermek için hala ekibiyle çalıştığını ifade etti. Söz konusu heyette kimi göndereceği sorulan Biden, muhabire dönüp "Gitmeye hazır mısın?" dedi.

16.28 - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Rusya'nın Ukrayna işgalinin dünyada ekonomik beklentileri zayıflattığı konusunda uyardı.

11.43 - Rusya Soruşturma Komitesinden yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna’ya ait ağır silahlar taşıyan 2 helikopterin Rusya hava sahasını ihlal ederek Bryansk bölgesine girdiği belirtildi.

Alçak irtifada uçan helikopterlerin en az 6 hava saldırısı gerçekleştirdiği bilgisine yer verilen açıklamada, “En az altı sivil binanın hasar gördüğü saldırıda 1’i çocuk 7 kişi yaralandı” denildi.

8.14 - Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisine, "Doğal gaz arzının güvence altına alındığını, Rusya'nın sözleşmede anlaşılan miktarları teslim edeceğini ve ödemelerin euro olarak yapılmaya devam edilebileceğini" söylediğini aktardı.

6.00 - Slovakyalı yetkililer, Bayraktar TB2 insansız hava aracı satın almak için görüşmelere başladıklarını açıkladı.

5.30 - Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya’ya ait "Moskova" kruvazör gemisinde çıkan yangın sonucu mühimmatın infilak ettiğini ve ağır hasar meydana geldiğini açıkladı. Ukrayna geminin Neptün füzesiyle vurduğunu duyurmuştu.

Rusya'nın açıklamasında, “Moskova kruvazörü, çıkan yangın sonucu mühimmatın infilak etmesi nedeniyle ağır hasar gördü” ifadesi kullanıldı.

Avrupa Haberleri

2 ülke daha Schengen bölgesine dahil oldu
Almanya'da hükümet düştü!
Notre Dame Katedrali yangından 5 yıl sonra törenle açıldı
Suriye ordusu, Dürzi kenti Suveyda’nın kontrolünü kaybetti
Macron, Fransa'nın yeni başbakanını belirlemek üzere Sosyalistlerle görüştü