Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 100. günü geride kalmak üzere. Peki, dünya çapındaki ekonomik kargaşaya kadar Rus işgali nasıl gelişti?
Dünya, 24 Şubat 2022 tarihinde gözlerini Avrupa topraklarındaki işgâl ve savaş ile birlikte açtı. Daha önce Kırım’ı işgâl eden Rusya’nın gözü başta Donbas olmak üzere Ukrayna topraklarındaydı. Rusya’nın ani saldırısı sonrası bütün dünya şaşkına döndü. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Perşembe günü erken saatlerde televizyona çıktı ve Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı askeri harekât yetkisi verdiğini bütün dünyaya bildirdi. Zelensky, Avrupa’ya ise tüm Avrupa’nın ‘her şeyi yakabilecek’ bir savaşın eşiğinde’ olduğunu hatırlattı. Rusya’nın Ukrayna topraklarını işgâlinden üzerinden tam 100 gün geçti. Peki, son yılların en kapsamlı savaşında bugünkü durum ne?
FOTOĞRAF: ARIS MESSINIS / AFP
Milyonlarca kişinin ülkesini terk etmesine, yüzlerce kişinin hayatını kaybtmesine, küresel anlamda ekonomik krizlere, ürün tedariklerinde sıkıntılara, enerji fiyatlarının yükselmesine kadar birçok olumsuz olaya neden olan Rusya-Ukrayna savaşında 100. gün geride kalmak üzere ve iki ülke de tutumundan taviz vermiyor. Rusya’nın savaş suçları işlediği Ukrayna topraklarında kış sonunda başlayan, ilkbahar boyunca devam eden bir savaşın muhasebesi henüz yok.
FOTOĞRAF: DANIEL LEAL / AFP
ZELENSKY: ZAFER BİZİMDİR
Rusya- Ukrayna savaşı 100. gününde devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky yeni bir açıklama yaptı. Rusya’nın saldırılarını sürdürdüğü 100 günde de hiçbir hedefine ulaşamadığını savunan Zelensky, “Mücadelemizde 100’üncü gün. 100 gündür yılmayan bir ruh. Bu süre zarfında düşman herhangi bir stratejik hedefine ulaşamadı. Bunun yene güçsüzlüğünü sivil altyapıya ve insanlara kaydırdı. Bu 100 günlük süreçte Ukrayna kimsenin inanamayacağı şeyi yaptı. Dünyanın en büyük ikinci ordusunu durdurduk. Topraklarımızın bir kısmını geri kazandık ve düşmanı püskürtmeye devam ediyoruz. Ukrayna’yı ayakta tutan ve savunmaya devam eden herkese teşekkür ederim. Zafer bizimdir” ifadelerini kullandı.
ON BİNLERCE UKRAYNALI ASKERE GİTTİ
Savaşın başladığı tarihten itibaren vatandaşlarına ‘Orduya katılın’ çağrısında bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky’in sözlerine on binlerce Ukraynalı destek oldu. Savaşın 3. gününde insanlar askerlik şubelerine, belediyelere askere gidebilmek ve topraklarını koruyabilmek için başvuruda bulundu. The Guardian’a açıklamalarda bulunan tarih öğrencisi Kyrylo Demchenko, askerliğe başvuran on binlerce gençten sadece biri. Kendisine hemen bir silah verildiğini ve başkent Kiev’in kenarında yer alan bir otoyola gönderildiğini söyleyen Kyrylo Demchenko, “Savaşın müziğini hatırlıyorum, bombalı saldırılar, silahların ateşlenmesi. Takip mermilerini hatırlıyorum, uçtuklarında parlıyorlar. Uçaksavar füzelerini hatırlıyorum. Kısa, ayrı ayrıntıları hatırlıyorum.” ifadelerini kullanıyor.
Ukrayna’dan Almanya’ya gelen sığınmacı sayısı 727 bin olarak açıklandı.
UKRAYNA NÜFUSUNUN NEREDEYSE YÜZDE 25’İ ÜLKESİNİ TERK ETMEK ZORUNDA KALDI
Savaşın 100. gününe girilirken Ukrayna topraklarını terk eden kişilerin sayısı da 14 milyona ulaştı. Birleşmiş Milletler’in (BM) verilerine göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana 14 milyondan fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bunların 6 milyondan fazlası komşu ülkelere sığındı.
Yine BM’nin verilerine göre, iki ülke arasında savaşın başladığı günden bu yana en fazla Ukrayna vatandaşına kapılarını açan ülke Polonya oldu. Resmi rakamlara göre, Polonya, Rus işgalinin başlamasından bu yana yaklaşık 2,6 milyon Ukraynalı mülteciyi kabul etti. Ukrayna’nın komşu ülkesi olan Polonya, aynı zamanda Ukrayna vatandaşlarına da en fazla oturum veren ülke konumunda. Bu alanda Polonya’nın ardından İtalya ve Çekya geliyor.
FOTOĞRAF: BÜLENT KILIÇ / AFP
FOTOĞRAF: BÜLENT KILIÇ / AFP
UKRAYNA’NIN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ ABD OLDU: HANGİ ÜLKE NE KADAR ASKERİ YARDIMDA BULUNDU?
İki ülke arasında yaşanan savaşta Batılı ülkeler Rusya’nın karşısında yer alırken, Ukrayna’ya da askeri yardım göndermeye devam ediyor. Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW Kiel), ülkelerin Ukrayna’daki savaş için yaptıkları askeri harcamaları açıkladı. Birçok ülke Ukrayna’ya askeri destek gönderirken, bazıları da ülkelerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalılara kapılarını açtı. Ukrayna’ya en fazla askeri destek veren ülke ise ABD oldu. Savaşın başından sonuna kadar Rusya karşıtı politika izleyen ABD, Ukrayna’ya 4,77 milyar dolarlık askeri yardımda bulundu.
IfW Kiel’in verilerine göre, ABD’nin ardından Ukrayna’ya en fazla askeri yardımda bulunan ülke ise Estonya oldu. Estonya’nın diğer tüm Avrupa ülkelerinden fazla harcama yapması dikkat çekerken, Baltık ülkesi Ukrayna için toplam 240 milyon dolarlık askeri harcama yaptı.