Türkiye Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Zarok TV’de yayımlanan iki şarkıda “Kürdistan” kelimesi geçtiği için reklam gelirlerinin yüzde 2’si ile 5’i arasında para cezası ve 5 kez program durdurma cezası verdi.
Rûdaw’a konuşan Said Veroj, Osmanlı dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönemlerindeki tüm resmi yazışmalarda bölgenin ‘Kürdistan’ olarak tanımlandığını söyledi.
“Kürdistan” kelimesinin hiçbir zaman yasaklanmadığını belirten Veroj, sözlerine şunları ekledi:
“Abdulhamit’in 1893’te yaptırdığı Loristan’dan Sivas’a kadar olan bölgeyi Kürdistan olarak gösterdiği mühürlü haritası var. Kürdistan kelimesini en çok Osmanlı kullandı. Eğer Kürdistan suç ise en büyük suçlu Osmanlı padişahıdır.”
RTÜK, Kürtçe çocuk kanalı Zarok TV’de yayımlanan iki Kürtçe şarkıda “Kürdistan” kelimesi geçtiği için, ‘terör örgütünün amacına hizmet edildiği’ gerekçesiyle ceza verdi.
Zarok TV Müdürü Dilek Demirel, “Televizyonda yayınlanan ‘Gulamin Cizîra Botan e’ şarkısında ‘Kürdistan’ kelimesi geçtiği için bize 5 gün yayın durdurma ve para cezası verildiği tebliğ edildi” ifadelerini kullandı.
Zarok TV’de 17 Mart’ta yayımlanan programda, bir çocuk tarafından, “Gulamın Cızîra Botan e” türküsü seslendirildi. RTÜK uzmanlarınca, kanalın cezalandırılması talebi ile hazırlanan raporda, Kürtçe türkünün sözleri, “Kürdistan; doğunun dirilişi, Nusaybin’in dirilişi” ifadeleri ile Türkçeye çevrildiği belirtildi.
20 Mart’ta yayımlanan bir programda ise yine bir çocuk Kürtçe “Kurdistan Pir Şêrîne” şarkısını söyledi. RTÜK raporuna göre, şarkıda, “Kürdistan çok tatlıdır. Kürtlerin vatanısın; Kandil ve çırasın, dünyada sesimizsin” ifadeleri kullanıldı. RTÜK iki programa da ceza kesti.
Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Neşat Girasun, “RTÜK kurulu siyasi parti üyelerinden oluşuyor. Bazı resmi kurullar ‘Kürdistan’ kelimesinin yasak olduğu gerkçesiyle cezalar veriyor. Bu kararlar hukuki değil siyasidir” diye konuştu.