Şam'la "yakınlaşırken" Halep kırsalında süre giden "Türkleştirme" gayretleri

.

Ankara'nın Suriye'deki çatışmaya "çözüm" arama gerekçesiyle giriştiği yakınlaşma çabalarının yanı sıra, eğitip donattığı "muhalifler" ve TSK birlikleriyle elde tuttuğu Halep'teki hegemonyacı tutumu, "Türkleştirme gayretleri" olarak eleştiriliyor.

Suriye'de yayımlanan rejim yanlısı günlük El-Vatan gazetesi Perşembe günkü baskısında Erdoğan rejimini "Suriye'nin kuzeyinde işgal ettiği bölgelerde 'Türkleştirme' politikasını sürdürmekle" eleştirdi. 

Gazete, "Türk sözde yardım kuruluşu" diye nitelediği "İnsani Yardım Vakfı"nın "Halep'in kuzeybatısındaki işgal altındaki Azez kentindeki El-Şam Özel Üniversitesi'nde (ASPU) kız öğrenciler için" inşa ettiği yurda Türkiye'nin Şam'la yakınlaşma girişimlerine karşın, "Osman Korkutmaz Yurdu" adını vermesini eleştirdi. 

Azez'de "Osman Korkmaz Kız Yurdu"

Anadolu Ajansı (AA) 24 Ocak'ta geçtiği haberede "İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Bursa Şubesi[nin], Azez kent merkezinde 2015-2016 eğitim öğretim yılında faaliyete giren Şam Üniversitesi'nde eğitim gören kız öğrenciler için yapılan yur[dun] açıldı[ğını" duyurmuştu. 

AA, "Vakıftan yapılan yazılı açıklamaya göre, 320 öğrenciyi barındıracak 'Osman Korkmaz' yurdunun açılışı[nın], Kuran-ı Kerim tilaveti ve dualarla gerçekleşti[ğini]" bildrimişti.

"Açılış konuşmasını yapan İHH Suriye Eğitim Koordinatörü Sebahattin Aydın, kız öğrencilerin güvenli bir ortamda eğitimlerini sürdürebileceğini vurgulayarak, projeye destek veren Bursa halkına ve tüm bağışçılara teşekkür et[mişti]." 

El-Vatan, bu habere yer verdikten sonra "Erdoğan rejimi[nin], Suriye'nin kuzeyinde, kendisine bağlı terör örgütleriyle işbirliği içinde, Halep, Haseke ve Kuzey Rakka kırsalında işgal ettiği bölgelerin Türkleştirilmesi politikasını, buralarda Türk üniversitelerinin okullarını ve şubelerini açarak, onlara Türkçe isimler vererek ve üzerlerine Türk işgal bayrağını çekerek sürdürmekte [olduğunu]" ileri sürdü. 

El-Vatan'ın haberine göre, "Türkiye 6 Şubat 2021'de, Erdoğan'ın kişisel emriyle, Halep'in kuzeydoğu kırsalındaki sınır kasabası El-Rai'de, İstanbul'daki Türk Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne bağlı bir tıp fakültesi ve daha yüksek bir sağlık bilimleri enstitüsü açma kararı aldı."

Suriye'den kuvvetli itiraz

El Vatan'a göre, "Suriye Türkiye Cumhurbaşkanı'nın bu kararını tamamen reddettiğini vurgulayarak, bu kararın Türk rejiminin Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliği altındaki topraklar üzerindeki kontrolünü genişletmeyi amaçlayan tehlikeli bir eylem olduğunu ve uluslararası hukukun ve Birleşmiş Milletler Şartı'nın aleni bir ihlalini oluşturduğunun altını çizdi.  

"Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı'ndan bir kaynak, o dönemde bu yanlış kararın, Türk rejimi tarafından 2011'den bu yana Türkiye'nin işgalini hızlandırmak ve uzatmak için aldığı bir dizi yasadışı tedbirin devamı olduğunu değerlendirdi."

"Türkleştirme süreci"

Gazete, Ankara'nın "Türkleştirme süreci devam ederken, Türk yönetimi[nin], geçen ay Erdoğan'ın Rus mevkidaşı Vladimir Putin'e Ankara ile Şam arasındaki diplomatik ilişkileri hızlandırmak için Suriye ile üçlü bir mekanizma kurmayı önerdiğini açıklamasıyla başlayan Şam'la yakınlaşmaya yönelik açıklamaları sürdür[düğüne]" dikkat çekti.

El-Vatan bu görüşmenin ardından "28 Aralık'ta, Moskova'da Suriye Savunma Bakanı General Ali Abbas, Rus Sergey Şoygu ve Türk Hulusi Akar'ın da katıldığı ve Suriye'deki krizi çözmenin yollarını, mülteciler sorununu, terörle mücadele çabalarını ve bölgede istikrarı sağlamak için diyaloğu sürdürme ihtiyacını tartıştıkları bir toplantı[nın] izledi[ğini] not etti.

Kuzeybatıda çocukların sefaleti

El-Vatan ayrıca "'Suriye Müdahale Koordinatörleri' ekibinin Salı günü, Suriye'nin kuzeybatısında Türk işgal güçleri ve onlara bağlı terörist çetelerin kontrolündeki bölgelerde 318 binden fazla çocuğun ve kamplardaki 78 binden fazla çocuğun eğitim dışı kaldığını bildirdi[ğini]"  yazdı. 

"Muhalefetin web sitelerinde ekibin şu sözleri aktarıldı: 'Çocukların okulu bırakmasına yol açan en önemli faktörler, büyük geçim sıkıntısının sonucu olan çocuk işçiliği ve erken evlilik vakalarına ek olarak ebeveynlerin çocukların eğitim gereksinimlerini karşılayamamaları, başka nedenlerin yanı sıra eğitim tesislerinin yerleşim yerlerine uzaklığıdır." 

El Vatan

Gazete, 2006'dan bu yana yayınlanıyor. El-Vatan'ın yayıncısı Suriye Arap Yayıncılık ve Dağıtım Şirketi. Gazete Suriye Arap Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1960'lardan bu yana ülkenin ilk özel günlük gazetesi olmakla birlikte editoryal yönetimi ve haberciliği açısından devlet sahipliğindeki gazetelerden önemli bir fark göstermiyor. Gazeteyi yayımlayan şirketin mülkiyeti Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kuzeni Rami Mahluf'a ait. Gazetenin çevrimiçi baskısı, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde en çok ziyaret edilen internet siteleri arasında. 

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap