Savcı, Mehmet Emin Aktar'ın sosyal medya takipçilerinin araştırılmasını istedi

.

Eski Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar'ın yargılandığı davada, savcı Aktar'ın sosyal medya hesabının "örgüt mensuplarınca takip edilip edilmediğinin araştırılmasını" istedi.

 Eski Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar hakkında, avukat Resul Temur’un bürosunda yapılan usulsüz aramaya dair paylaştığı tutanakta savcının isminin görünmesi gerekçesiyle "Kamu görevlisini hedef göstermek" iddiasıyla açılan davanın duruşması Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Mehmet Emin Aktar ile avukatları Resul Temur, Semra Balyan, Veysel Ok, Ahmet Özmen ve Gazal Bayram’ın hazır bulunduğu duruşmada, "terör" suçlamasıyla açılan davalarda "avukat kısıtlaması" tartışması yaşandı. 

Mahkeme önce, savunmanın 3 avukatla sınırlandırdığını savundu, avukatların davanın "terör" suçları kapsamında olmadığı yönünde itirazı üzerine daha sonra dosyada 3 avukat kısıtlaması gerekmediği kararını verdi.

'BURADA HEDEF ALINAN ASLINDA MESLEKİ FAALİYETLERDİR'

Ardından savunma yapan Mehmet Emin Aktar, hukuki geçmişini anlatarak, kimseyi hedef göstermesinin mümkün olmadığını söyledi.

Olay günü, bir itirafçının beyanıyla birçok avukat hakkında başlatılan soruşturma kapsamında bürolarının arandığını hatırlatan Aktar, ortağı Temur'un bürosunda da arama yapıldığını dile getirdi.

Aktar, aramanın usulüne göre yapılmadığını, Temur'un dava dosyalarının 4 çuvala konulduğunu, bunu aramayı yapan savcıya sorduklarında ise "Dosyaların müvekkillerine ait olduğunu bilmediğini" söylediğini aktardı. 

Olayın gelişimini "Çok özel bir durumla karşılaştık" sözleriyle anlatan Aktar, "Ben de yaşanan hukuksuzları göstermek için tutanağı paylaştım. Savcıyı örgüte hedef gösterdiğim iddia ediliyor. Ben örgüt üyesi miyim? Hangi örgüte hedef gösterdim. Savcının ismini görmedim. Görseydim, tutanağı yine paylaşırdım ama savcının ismini karalardım. Çünkü ortada bir hukuksuzluk vardı. Burada hedef alınan aslında mesleki faaliyetlerdir. Mesleki faaliyetler nedeniyle bir yargı tacizidir. Ben kimseyi hedef göstermedim, takdir sizin" ifadelerini kullandı.

'YARGILAMALARDA ALENİYET İLKESİ OLDUĞU İÇİN YARGI MENSUPLARI KAPSAM DIŞI'

Daha sonra söz alan Aktar'ın avukatı Resul Temur, o gün kendi bürosunda yapılan aramada, savcının avukatları polis zoruyla dışarı çıkardığını belirterek, bunun yaşananların kayıt altına alınmasını engellemeye yönelik olduğunu söyledi.

Savcının tavrının "kişiselleştirilmiş bir tavır olduğunu" savunan Temur, tutanağın paylaşılmasının hedef gösterme olmadığının belirtti.

"Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermenin" yargı mensuplarını kapsamadığını söyleyen Temur, yargı mensuplarının görevlerinin "terörle mücadele olmadığını", yapılan yargılamalarda aleniyet ilkesi bulunduğunu, dolayısıyla kararlarında savcı ve hakimlerin isimlerinin bulunduğu için aleniyet ilkesi kapsamında bir ifşadan söz edilemeyeceğini vurguladı.

Temur, bu konuda alınan bazı yargı kararlarını mahkemeye sunarak müvekkilinin beraatını istedi.

DAVA 23 MAYIS'A ERTELENDİ

Diğer avukatların savunmalarının ardından duruşma savcısı, Aktar'ın paylaşım yaptığı sosyal medya hesabının "örgüt üyeleri tarafından takip edilip edilmediğinin araştırılmasını" istedi. 

Savcılığın hesabı takip edenlerin araştırılması talebine dair karar kurmayan mahkeme, mütalaa için dosyanın iddia makamına gönderilmesine karar verdi. Heyet, bir sonraki duruşmayı 23 Mayıs'a erteledi. 

SİYASET Haberleri

Kürdistan Bölgesi heyeti Washington’da: Gündem ABD ile ilişkiler
Kürdistan Bayrağı’nın özgür Kürdistan’ın semalarında dalgalanacağına dair hiç bir kuşkumuz yoktur
İSİG raporu: Eylül ayında 157 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi
Emek ve Özgürlük İttifakı deklarasyonu açıklandı
AYM, HDP’nin ‘kapatılma davasına’ ilişkin talebini reddetti