Seta’nın fişleme raporuna tepkiler büyüyor

İktidara yakınlığıyla bilinen SETA Vakfı, yayınladığı bir rapor ile Türkiye’de yayın yapan BBC Türkçe, DW Türkçe gibi uluslararası basın ile buralarda çalışan gazetecileri hedef gösterdi

İktidara yakınlığıyla bilinen SETA Vakfı, yayınladığı bir rapor ile Türkiye’de yayın yapan BBC Türkçe, DW Türkçe gibi uluslararası basın ile buralarda çalışan gazetecileri hedef gösterdi. Raporu “fişleme” ve “andıç” olarak niteleyen basın meslek örgütleri ve gazeteciler tepkili.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu yaptığı yazılı açıklamada, raporu bir fişleme olarak değerlendirildi. Açıklamada, “Temel amacının gazetecileri ve çalıştıkları kurumları fişlemek ve hedef haline getirmek olduğu açık olan rapor adı altında paylaşılan belge bizler açısından suç teşkil etmektedir. Bu belge, gazeteciler ve çalıştıkları basın kurumlarına dönük müdahalelere zemin sunmaktır. Gazeteciler ve basın kurumları baskı altına alınmak istenmektedir. Bu durum aklımıza “bu neyin korkusudur ?” sorunu getirmektedir.
Bizler Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu olarak gazetecilere ve basın kurumlarına dönük SETA eliyle başlatılan fişleme politikasını asla kabul etmediğimizi ve meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. ” ifadelerine yer verildi.

TGC: TÜRKİYE DEMOKRASİSİNE VURULAN AĞIR BİR DARBEDİR
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de yaptığı açıklamada,
raporun akademik bir çalılmadan ziyade polis raporu niteliğinde fişleme belgesi olduğu belirtildi. “Türkiye demokrasisine, basın ve ifade özgürlüğüne vurulan ağır bir darbedir” tepkisi gösterilen açıklamada devamla şunlar belirtildi:
“İsmail Çağlar, Kevser Hülya Akdemir ve Seca Toker imzalı raporda basın kuruluşlarına ‘gazetecileri denetleyin’ önerisi de getirilmiştir.
Raporun gazeteciliğin evrensel boyutunu anlamayan, çok seslilikten rahatsız olan ve haberin serbest dolaşımını istemeyenler tarafından hazırlandığı ortadır. Bu kişiler, haber almak için devletin yayınlayacağı tek tip bültenlerle yetinebilirler.
Bu raporu hazırlayanlar, raporda hedef gösterdikleri meslektaşlarımıza yönelik her türlü saldırıdan sorumlu olduklarını unutmamalıdır. Raporda fişlenen ve hedef gösterilen tüm gazetecilerin yanında olduğumuzu kamuoyuna bildiriyoruz. Hala anlamayanlara gazeteciliğin ‘iktidara değil, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden bir meslek olduğunu’ bir kez daha tekrar hatırlatıyoruz.”
Sistemde personel maaşı olarak, yalnızca “Genel Direktör” sıfatıyla yönetim kuruluna da üye olan Kadir Üstün’ün 75 bin 567 dolar aldığı anlaşılıyor.
 

Siyaset Haberleri

Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi: Trump'tan açıklama
Ahmet Türk: İki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir
‘Demir Yumruk’ Gölgesinde ‘Türk-Kürt Kardeşliği’ - Arzu Yılmaz*
AK Partili Yayman 'PKK'nin silah bırakacağı' tarihi açıkladı!