Yurtdışından getirttilen lösemi ilaç kutularının içinde ağrı kesici niteliği taşıyan hapların bulunduğu belirlendi. Konu hakkındaki soruşturma ise 2 yıldır devam ediyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) 2019'da yurtdışından getirdiği lösemi ilaçlarının sahte olduğu ortaya çıktı. Başlatılan soruşturma 2 yıldır sonuçlanmadı.
Independent Türkçe’den Cihat Arpacık’ın özel haberine göre, skandal olay İsviçre merkezli bir ilaç şirketinin edindiği Iclusig isimli lösemi ilaçlarının yasal şirketler dışında sahtekârlar tarafından üretildiğinden şüphelenilmesiyle belirlendi.
Söz konusu tespite giden yol, Türkiye merkezli iki ilaç şirketinin Ekim 2018'de Kıbrıs merkezli bir şirketten edindiği sahte ilaçları İsviçre'ye satmak için teklifte bulunmasıyla başladı.
İsviçre'nin resmi ilaç otoritesi Swissmedic, skandalın ipucuna ulaşarak konuyu Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirdi ve numuneler laboratuvarda incelendi.
DSÖ: İLAÇ SAHTE, ETKEN MADDESİ PROTİNİB DEĞİL PARASETEMOL
İncelemede, bu ilaçların lösemi tedavisinde kullanılan ponatinib yerine ağrı kesmek için kullanılan parasetamol içerdiği belirlendi.
İlacın dünya genelindeki üreticileri, DSÖ'ye söz konusu ilaçların kendileri tarafından üretilmediğini, sahte ilaçların kutularının üzerinde yazılı olan PR072875 ve 25A19E09 parti numarasının gerçek üretim kayıtlarına karşılık gelmediğini bildirdi.
Bu sürecin ardından ilacın gerçek üreticisi olan şirketler, çeşitli ülkelerde sahte lösemi ilaçlarının pazara girip girmediği araştırılmaya başlandı.
Sahte çıkan lösemi ilaçlarının kutuları
TÜRKİYE’DE HASTALARA SATILDIĞI TESPİT EDİLDİ
Lösemi tedavisinde kullanılan Iclusig isimli ilacın mali haklarına sahip olan Takeda, Türkiye'ye bir uzmanını gönderdi.
Sahte ilaçların SGK ve TEB tarafından da alınarak Türkiye'de hastalara satıldığını tespit eden şirket yetkilisi, savcılığa suç duyurusunda bulundu.
2019 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Japon ilaç firması Takeda, konuyla ilgili savcılığa başvurduklarını doğruladı. Savcılıktaki dosyaya laboratuvar incelemesi de girdi.
Soruşturma kapsamında SGK'nin yurtdışından ilaç temin birimi olan İbni Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi'nde bulunan numuneler laboratuvar incelemesine gönderildi.
TÜRKİYE’DE DE İNCELEME YAPILDI, SONUÇLAR DSÖ İLE AYNI ÇIKTI
Sahte olduğundan şüphelenilen ilaçlar, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin laboratuvarında incelendi.
İncelemenin ardından Prof. Dr. Hakan Göker imzasıyla hazırlanan 9 Eylül 2019 tarihli raporda ilaçların sahte olduğu vurgulandı.
Ankara Üniversitesi'nin raporu DSÖ'nün incelemesini doğruluyordu. Rapora göre hastalara lösemi ilacı adı altında satılan haplar, protinib yerine parasetemol içeriyordu.
Ankara Emniyeti soruşturmayı genişleterek ilacı kullanan hasta ve hasta yakınlarının ifadelerine başvurdu.
Soruşturma kapsamında sahte lösemi ilaçlarıyla ilgili çok sayıda yerel şirkete ulaşıldı.
KAZAKİSTAN-KIBRIS-TÜRKİYE BAĞLANTISI
SBA, Genotic Pharm, Rad ve Sanera isimli ilaç şirketlerinin bu lösemi ilaçlarını edindiği, bazı şirketlerin ise ilaçları SGK ve TEB'e sattığı, perakende satış fiyatı 4 bin 250 avro (43 bin 101 lira - 21 Eylül 2021 döviz kuruyla) olan bu ilacın sahteleri için yüz binlerce avroya varan ödemeler aldıkları kesinleşti.
Sahte ilaçların Kazakistan merkezli Kazunion Pharma isimli bir şirketten temin edilerek Kıbrıs ve Türkiye üzerinden yurtdışına gönderilmek istendiği de tespitler arasında yer aldı.
Lösemi hastaları ise sadece ağrı kesici özelliğe sahip bu ilaçları sahte olduklarından habersiz bir şekilde kullanmıştı.
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak "Geçmişte böyle bir olay yaşanmış" dedi ve bu ilaçların kaç kişiye verildiğine yönelik soruya "Ürün takip sistemi bu ilaçlarda yok. Eski bir mevzu olduğu için takip yapamıyoruz" diye yanıt verdi.