Şırnak Barosu, Şırnak’ta devam eden ağaç kesimi nedeniyle orman alanlarının yüzde 8 azaldığını bildirdi.
Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu, Şırnak’ta orman alanlarında son aylarda yaşanan ağaç kesimleri hakkında açıklama yaptı.
Açıklamada, Orman Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde Şırnak’taki orman alanlarının yüz ölçümü ve yoğunluğu ile ilgili yer verdiği bilgilere dikkat çekildi. Buna göre son 7 aylık dönemde orman alanlarının %8 oranında azaldığı kaydedildi.
Yapılan açıklamada resmi verilerin %8'i göstermesine rağmen gerçekte sahadaki kayıpların çok daha fazla olduğu kaydedilerek, “Orman Genel Müdürlüğü Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinden alınan güncel verilere göre Şırnak İli ve ilçelerinde toplam orman alanı toplam alanın % 36'sına denk gelmektedir. Bununla birlikte Orman Genel Müdürlüğü'nün resmi facebook sayfasından 18.02.2021 tarihinde yapılan ve ‘İllerimizin Orman Yüzdesi' başlıklı paylaşımında Şırnak İli'nin orman yüzdesi olarak % 44'lük bir oranın gösterildiği görülmektedir. Temmuz 2022 itibariyle bu oran daha da düşmüştür. Yukarıda belirttiğimiz Orman Genel Müdürlüğü'ne ait iki farklı veri incelendiğinde Şırnak İlindeki orman varlığının Şubat-Eylül ayları arasındaki 7 aylık kısa sürede %8 azaldığı görülmektedir. Resmi veriler bu şekilde olmakla birlikte sahada yapılan çalışmalar oranın resmi verilerden çok daha fazla olduğunu göstermektedir. Ayrıca her gün yapılan ağaç kesimleri ile birlikte miktar her geçen gün daha da artmaktadır. Ağaç kesimlerinin aynı hızda devam etmesi durumunda yakın zamanda orman alanlarının kurak bölgelere dönüşeceği ve bölgemizin çoraklaşacağı tartışmasızdır. Bununla birlikte ağaç kesimleri nedeniyle orman alanının nitelik ve nicelik olarak zayıfladığı, ileriki zamanlarda bölgede iklim değişikliğinin yaşanacağına dair endişeler de artmaktadır” denildi.
“Kesim için ihaleye çıkıldı”
undefined
Güvenlik gerekçesiyle ağaç kesimi için ihaleye çıkıldığı belirtilerek “Somut olayımızda yaptığımız araştırmalar neticesinde yasada belirlenen usul ve esasa aykırı, hukuki dayanaktan yoksun bir şekilde güvenlik tedbirleri nedeniyle ağaç kesim işleminin ihaleye çıkarıldığı tespit edilmiştir. Yapılan ihalenin hem konu itibariyle hem de şekil şartları itibariyle usule aykırı olduğu açıktır” denildi.
“Ağaç kesimi Anayasaya göre şuç”
Ağaç kesiminin Anayasaya aykırı olduğu belirtilerek halen yaşanan kesim işlemini yapanların suç işlediği vurgulandı:
“Yaşanan ağaç kesimlerinin yasal bir dayanağı yoktur. Anayasamızın 169. maddesi hükmü uyarınca görevli organların ormanlara zarar verilecek faaliyet ve eyleme müsaade edemeyeceği açıktır. Gerek Anayasanın amir hükmü gerekse de ilgili kanun maddeleri uyarınca yapılan orman tahribatının bir an önce sonlandırılması için sorumlulukları bulunan kurum ve kuruluşlara soruşturma açılmalı ve soruşturma sonucunda kusurlu bulunan kurum ve kuruluşların caydırıcı şekilde cezalandırılmaları gerekmektedir.”
“Günlük ortalama 10-15 kamyona ulaşmaktadır”
Günlük ortalama 15-20 kamyon ile kesilen ağaçların taşındığı belirtilen açıklamada kesimin bu hızla devam etmesi durumunda alanın ağaçsız kalacağı ve beraberinde çölleşme ve kuraklık getireceği ifade edildi:
“Nitekim son günlerde artarak devam eden ağaç kesimleri, günlük ortalama 10-15 kamyona ulaşmaktadır. Kabaca hesaplandığında günde yüzlerce ton asırlık endemik ve kutsal ağaçlar keyfi ve plansız bir şekilde yok edilmektedir. Konuyla ilgili Şırnak Valiliği’ne yaptığımız bilgi amaçlı başvurular maalesef cevapsız bırakılmıştır.
Bununla ilgili Şırnak Barosu olarak daha önce Ocak 2022’de Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığımız suç duyurusu takipsizlikle sonuçlandırılmış ve akabinde Şırnak Sulh Ceza Hakimliği’ne yaptığımız itiraz ivedilikle reddedilmiştir. Bu aşamada Şırnak Barosu olarak hukuki ve toplumsal sorumluluğumuzu dikkatli ve vicdanlı bir şekilde sürdüreceğimizi, bu hukuksuzluğun takipçisi olacağımızı, kamu başdenetçiliği başta olmak üzere tüm ilgili ve yetkili kurumlara başvurularımızı yapacağımızı saygılarımızla tüm Türkiye kamuoyuna duyururuz. “