Şivan Perwer’den Kürt sanatçılara destek: Bu gidişat değişecek

.

Şivan Perwer, son dönemde yaşanan konser yasakları haberlerinin ardından sanatçılara destek verdiğini açıkladı. Perwer, "Sanatçı dostlarımız korkmadan şarkılarını söylemeye devam etmeliler" dedi.

Şivan Perwer, son dönemde yaşanan konser yasaklarına ilişkin konuştu. Kendisinin de bu yasaklardan muzdarip olduğu için 50 yıldır ülke dışında olduğunu hatırlatan Perwer, “Ne olursa olsun sanatçı dostlarımız korkmadan şarkılarını söylemeye devam etmeliler. Bu gidişat muhakkak değişecek” dedi.

Sanatçı Aynur Doğan’ın Kocaeli’nin Derince ilçesinde yapılması planlanan konserin belediye tarafından yasaklanması, Metin-Kemal Kahraman’ın Muş’ta yapılacak konserinin Valilik tarafından engellenmesi, Amed Şehir Tiyatrosu’nun Kocaeli’de oynayacağı Don Kîxot oyununun Çayırova Belediyesi tarafından iptal edilmesine yönelik tepkiler sürerken Şivan Perwer de sanatçı dostlarına destek mesajı verdi.

'HANİ EŞİTLİK, HANİ DOSTLUK, HANİ KARDEŞLİK?'

20 Mayıs’ta Erbil’de vereceği konser öncesi görüştüğümüz Perwer, Türkiye’de 30 milyondan fazla Kürt'ün yaşadığını anımsatarak şöyle konuştu:

“Eğer kanunlara, Allah vergisine, dine, imana inancınız varsa, insanca düşünüyorsanız, böyle derin bir tarihe sahip olan ve mükemmel bir dili konuşan, ‘Kürt'üm’ diyen, milyonlarca olan bir halkın şarkılarını yasaklayamazsınız. Ne olursa olsun o millet o şarkılarla seviniyor, ruhu ısınıyor, umutları yükseliyor. Zaten Kürt'ün elinde ne kalmış ki? Ülkesi paramparça, her şeyi ayaklar altında. Bir konseri bile çekemiyorlar. Bu yapılanlar çok ayıptır. Bu devlet kanunlarının eşit bir sisteme sahip olduğunu söylüyor. Hani eşitlik, hani dostluk, hani kardeşlik?”

Şivan Perwer

'NİYE BİZİ YOK SAYIYORSUNUZ?'

Türkiye’nin bu konuda mutlaka değişmesi gerektiğini belirten Perwer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin bu sistemi böyle bir metotla yürütmesi sadece Kürtlere değil Türk halkına da zarar veriyor. Milletin emeğini al, silaha ver, silahı da halka karşı kullan. Kendi halkına kullanıyorsun, başkasına değil. Kimse Türkiye’nin sınırlarını bozmamış. Kürt halkı sadece, ‘Biz de insanız, biz de sizin gibiyiz. Bizim de değerlerimize insanca saygı gösterin’ diyor. Eğer siz bu devletin bizim de devletimiz olmasını istiyorsanız bizi de eşitçe, doğrularımızla, gerçeklerimizle kucaklayın. Niye bizi bu hale düşürüyorsunuz? Niye bizi yok sayıyorsunuz? Niye bizi yok etmek için her türlü metodu kullanıyorsunuz? Siz böyle yaparak kendinize de zarar veriyorsunuz. Çünkü insanlığa sığmayan şeyler yaptığınız için dünyada size karşı büyük bir antipati oluşmuş durumda.”

Şivan Perwer ve Bircan Değirmenci 

'SANATÇI DOSTLARIMIZ KORKMADAN ŞARKILARINI SÖYLEMEYE DEVAM ETMELİ' 

Söylediği şarkılardan dolayı kendisinin de bu tür yasaklamalara maruz kaldığı için 50 yıldır yurt dışında olduğunu belirten Perwer, son olarak şu ifadeleri kullandı: 

“Şarkılar hayatı anlatan değerlerdir. Ben de bu durumdan muzdarip oldum ama benim için gam olmadı. Ben hiçbir zaman doğrularımdan vazgeçmedim. Bugüne kadar devam ettim ve devam da edeceğim. Bizim düşüncelerimiz, asla onlarınki gibi değil. Biz halkların birbirini sevmesini, saygılı olmasını, insanlar arasında sevginin gelişmesini istiyoruz. Türk'ün de, Kürt'ün de, Arap'ın da, öbürünün de. Dünya hepimizin, herkesin kendi değerleriyle yaşama hakkı vardır. Bu haktan dolayı saygılı davranalım, bu çok önemli. Benim her zaman vereceğim mesaj böyledir. Biz kimseye karşı asla düşmanlık beslemiyoruz. Biz diyoruz ki toplumlar birbirinin düşmanı değil, bunu yapan sistemlerdir, güçlerdir, para babalarıdır, gözü doymayanlardır. Türk halkının Kürt halkına karşı düşmanlık beslediğini zannetmiyorum ama Türk halkının kafasını öyle bir yapıya getirmişler ki, ondan Kürt'e karşı bir nefret yaratılmaya çalışılmış. Bunu devlet yapıyor. Halbuki devlet toplumlar arası bağı yaratmalı. Sanatçı dostlarımız ne olursa olsun korkmadan şarkılarını söylemeye devam etmeliler. Şarkılar kadar duyguyu dolduran bir şey yok, ruhun gıdasıdır. Bu gidişat muhakkak değişecek.”

Bircan Değirmenci / Gazeteduvar

Kurdistan Haberleri

Nüfus sayımında ikinci gün: 'Kerkük'te Kürtlerin katılımı umut verici'
AYM'den "pasaport" kararı
Rusya'nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
Şam’ın artık güvenli bir sığınak olmadığı İran bağlantılı liderlerin bir sonraki hedefleri neresi?
Ukrayna ilk kez ATACMS füzeleriyle Rusya'yı vurdu: ABD kullanım izni vermişti