Soylu’dan Kürtçe konser yasağına gerekçe: Yaşam tarzını ve güvenliği korumak

.

İçişleri Bakanı Soylu, Kürt sanatçılara yönelik konser yasaklarına ilişkin önergeyi yanıtladı: Kararlar yaşam tarzına müdahale değil aksine vatandaşlarımızın yaşam tarzı ve güvenliğini korumak için...

Türkiye’de son dönemde farklı şehirlerde yapılması planlanan birçok konser ve tiyatro etkinliği yasaklandı.

Aralarında Aynur Doğan, Mem Ararat gibi isimlerin de bulunduğu birçok Kürt sanatçının konserleri engellenirken, Kürt soprano Pervin Chakar da mayıs ayında konser vermek için başvurduğu Mardin Artuklu Üniversitesi'nin, repertuarında Kürtçe eserler bulunması sebebiyle kendisine salon verilmediğini duyurmuştu.  

‘KAÇ KONSERE KÜRTÇE REPERTUAR NEDENİYLE İZİN VERİLMEDİ?’ 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Pervin Chakar konserinin repertuarında Kürtçe eserler bulunması sebebiyle engellendiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Tanrıkulu, iddiaların doğru olup olmadığını sorarken, Türkiye genelinde son altı yılda kaç konsere Kürtçe eserler nedeniyle izin verilmediğinin yanıtlanmasını istedi. 

SOYLU YANIT VERDİ  

CHP’li Tanrıkulu’nun soru önergesine cevap veren içişleri Bakanı Süleyman Soylu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nda yer alan 11’inci maddeye dikkat çekerek şu ifadelerle yer verdi: "Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder, bu teşkilat amir ve memurları vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür." (C) fıkrasında "(...) Vali, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde on beş günü geçmemek üzere (...) yasaklayabilir" hükümleri amirdir.”  

‘YAŞAM TARZINA MÜDAHALE DEĞİL...’  

Bütün etkinliklerin yasaklanmasından ziyade usullerine uygun taleplerin değerlendirildiğini ifade eden Soylu, söz konusu yasaklamalarda etkinliklerin güvenli bir ortamda yapılmasının amaçlandığını savundu, “Bu kararlar yaşam tarzına müdahale değil aksine vatandaşlarımızın yaşam tarzını ve güvenliğini korumak için alındı” dedi. 

‘KÜRTÇE’NİN BASKI ALTINDA OLDUĞUNUN İTİRAFI’ 

CHP’li Tanrıkulu, Bakan Soylu’nun soru önergesine verdiği yanıtı ‘topu taca atmak’ olarak değerlendirdi. Kendisinin sorduğu sorular ile verilen cevaplar arasında hiçbir illiyet bağı olmadığına dikkat çeken Tanrıkulu, “Kürtçe konser ve tiyatroların yasaklandığının resmi olarak açıklanmaması için böyle bir yanıt verilmiştir. Aslında bu yanıt Kürt dilinin nasıl baskı altında olduğunun da dolaylı olarak itirafıdır” diye konuştu.

Kaynak: Duvar

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap