Haber Merkezi- Peywend Yayınları Kürtçe’nin Zazaki lehçesinin sözlü ve yazılı geleneğini ele alan, akademisyenlerin ve araştırmacıların yazılarının yer aldığı bir derleme kitap yayınladı. “Sözden Yazıya Zazaca” adı ile yayınlanan kitapta, Zazaca’nın sözlü geleneğinin tarihsel gelişimi, ilk yazılı metinlerinden günümüze kadar bu alanda yürütülen çalışmaların irdelendiği yazılar var.
Nurettin Beltekin ile Ahmet Kırkan’ın editörlüğünde yayınlanan kitapta akademisyen ve araştırmacılar Okan Alay, İlyas Akman, Yusuf Aydoğdu, Nurettin Beltekin, Hasip Bingöl, Mutlu Can, Ahmet Kırkan ve Bilal Zilan'ın yazıları yer alıyor.
Cumhuriyetin ilanından önce başlayan Osmanlı-Türk modernleşmesinin o dönemin toplumunun çok dilli ve çok kültürlü yapısı üzerinde ürettiği baskının sonucunda, tekçi ve merkeziyetçi dil-kültür politikalarının ortaya çıkmasını sağladığına dikkat çekilen yazılarda, bu politikaların birçok dil ve kültür için tehdit oluşturduğu, Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte de militarist bir karakterin ortaya çıktığı ve bu sürecin sonucunda birçok dil ve kültürün zayıflamasına ya da kaybolmasına neden olduğu belirtiliyor.
Ancak Zazaca’nın yazılı edebiyat geleneği zayıf olmasına rağmen bu süreç karşısında büyük bir varolma direnci gösterdiğine vurgu yapılan “Sözden Yazıya Zazaca” kitabında, Mela Ehmedê Xasî, Osman Esad Efendiyo Babijlerden, Vate Çalışma Grubu’ndan Zazaca yayınlanan kitap, dergi ve gazetelere kadar yazılı geleneğe dair önemli bilgiler yer alıyor.
Kaynak: Bianet