Sri Lanka'da temel ihtiyaç ve akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle başlayan protestoların Devlet Başkanı Rajapaksa’nın konutuna sıçraması sonucunda, başkent Kolombo'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Güneydoğu Asya'da ada ülkesi Sri Lanka tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden biriyle karşı karşıya. Ülkede temel ihtiyaç ve akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle kitlesel protestolar devam ederken, dün başkent Kolombo'da sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklandı.
El Cezire'nin haberine göre, Sri Lanka'da halk, ülkede bir süredir etkisini sürdüren ekonomik krizin yaklaşık 13 saatlik varan elektrik kesintilerine kadar varmasının ardından dün Rajapaksa'nın konutu yakınlarından toplanmaya başladı.
Bazı göstericilerin Rajapaksa'nın konutuna girmeye çalışması ve taş fırlatması nedeniyle polis, dün akşam saatlerinden itibaren geçerli olmak üzere başkent Kolombo'nun bazı bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. Protestolar sırasında polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Halk "diktatör Gota" sloganları atarak Rajapaksa'yı istifaya davet etti.
Protestoculardan Ajith Perera (26), dayanılmaz hayat pahalılığını, petrol kıtlığı ve elektrik kesintilerini protesto etmek için toplandıklarını söyledi.
Perera, ülkede yaşanan tüm "yıkımların" mesuliyetinin Rajapaksa'ya ait olduğunu söyledi.
7,3 milyar dolar borcu olan Sri Lanka’nın 1,6 milyar dolarlık rezerve sahip olduğu ve iflas edebileceği uyarıları yapılıyor.
Sri Lanka’nın başkenti Colombo'da binlerce kişi, 28 Ocak’ta kötüleşen ekonomik koşulları ve yakıt sıkıntısını protesto etmişti.
Protestocular, Rajapaksa yönetiminin yanlış uygulamalarının döviz rezervlerinin erimesine, temel gıda fiyatlarının artmasına ve mutfak tüpü, yakıt gibi temel maddelerde sıkıntı yaşanmasına neden olduğunu savunmuştu.
Hükümet, artan fiyatları kontrol altına almak için "acil durum" ilan etmesine rağmen fiyat artışlarına ve stokçuluğa engel olmayı başaramadı.