Sur esnafı: Yaşantımızdan kısıyoruz

.

Diyarbakır Sur’da terzilik yapan esnaflar, son zamlarla gider maliyetlerinin 3 katına çıktığını, gelirin gideri karşılamadığını ve eskisi gibi rahat yaşayamadıklarını belirterek, yetkililerin esnafların sesine kulak vermesi gerektiğini söylediler.

Sur’da 32 yıllık terzi Urfi Dakman, “Gidişat iyi değil, gelir gideri karşılamıyor” derken, 38 yıldır terzilik yapan Hasan Kaya ise “Yediğimizi, içtiğimizi kısıtlıyoruz, eskisi gibi rahat yaşayamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Sur’da terzilik yapan esnaflarla yüksek zamların çalışma yaşamlarına etkilerini konuştuk. Sur Ajans’a konuşan terzi esnafları son zamlarla artan girdi maliyetleri altında yaşadıkları geçim sıkıntısını dile getirdiler. Girdi maliyetlerinin 2-3 katına çıktığını belirten esnaflar, eskisi gibi rahat yaşayamadıklarını ve giderlerini kısmak zorunda kaldıklarını ifade ettiler.

Sur’da terzilik yapan Urfi Dakman

‘Gelir gideri karşılamıyor’

Sur’da 32 yıldır terzilik yaptığını belirten Urfi Dakman, fahiş oranda artan girdi maliyetleri altında yaşadıkları zorluklara ilişkin şunları aktardı: “Malum kriz herkesi etkiliyor. En çok gider kalemimiz kumaş fiyatlarıdır. Aldığımız malzemelerin fiyatları 3-4 kat yükselirken, emeğimiz hep sabit kaldığı için gelir gideri karşılamıyor. Elektrik faturaları cabası, her şey 3 katına çıkmış. Anlayacağınız mesleğimiz yavaş yavaş bitmek üzeredir. İşlerimiz zamanla aksıyor, düşüyor. Her sene geçen seneyi aratıyor. Bu işi yapacak eleman da bulamıyoruz. Yeni eleman da yetişmiyor, çırak bulamıyoruz. Kimse artık bu işi de yapmıyor. Anlayacağınız yok olmaya mahkum olan bir meslekteyiz.”

Terzi Urfi Dakman

‘Her şey 3 katına çıkmış’

Gidişatın iyi olmadığına vurgu yapan Dakman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gider kalemlerimizin başında kumaş geliyor ve geçen sene metresini 20 liradan aldığımız kumaş toptan fiyatta 60 liraya çıkmış. 6 liraya aldığımız iplik 18 liraya çıkmış. 5 liraya aldığımız makine iğneleri 15 lira olmuş. Günlük yemek giderlerimiz olsun; çay, şeker giderler olsun, elektrik su olsun hepsi 2-3 katına çıkmış ama gelirimiz sabit. Gelen eleman verdiğimiz ücreti beğenmiyor, eleman da bulamıyoruz. Anlayacağınız gidişat iyi bir gidişat değil. Allah sonumuzu hayır eylesin. Bakalım artık nereye varacağız?”

Terzi Hasan Kaya

‘Eskisi gibi rahat yaşayamıyoruz’

Sur Çarşıya Şeviti’de (Yanık Çarşı) Terzilik yapan Hasan Kaya, 38 yıldır bu meslekle uğraştığını belirterek, yüksek zamların yaşamına etkilerini şöyle değerlendirdi: “Son zamlar herkesi olduğu gibi bizi de etkiledi. Bir pantolonun maliyeti en düşük 125 liradan başlarken, şimdi 250 TL ila 550 TL’ye kadar çıkıyor. Elektrikte de yüzde 127’lik bir katlama söz konusu olunca faturalarımız bin 200 TL gelmeye başladı. Bu da bizi bayağı etkiledi. İşlerimizde yüzde 80 eksilme söz konusu. Elektrik zamlandığı için elektrik sarfiyatını kısıtlamaya çalışıyoruz. Yediğimizi, içtiğimizi kısıtlıyoruz, eskisi gibi rahat yaşayamıyoruz. İşler olmayınca ne yaparsınız, ister istemez yaşantınızdan kısıyorsunuz. Yani 10 lira olan giderinizi 5 liraya düşürme gayreti içinde oluyorsunuz. Dolayısıyla ister istemez bir hayli zor duruma düşmüşüz. Yetkililer işleri eski haline getiremeyebilirler ama en azından esnafların sesini duymaları gerekiyor. Sürekli tüketim ruhuyla yola çıkarsak üretim tümüyle ortadan kalkmış olur. Yetkililerden zamları eski haline dönüştürme çabalarını bekliyoruz.”

SUR AJANS / ÖZEL

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap