Suriye: Türk ordusu Esad birlikleriyle karşı karşıya- Avrupa basınından kim ne dedi?

Avrupa Basını'ndan derleme

Kuzey Suriye'deki Kürt bölgelerinde Türkiye ile Esad rejimi arasında doğrudan bir çatışma tehlikesi söz konusu. Hükümete yakın Suriyeli milisler YPG'ye destek olmak amacıyla salı günü Afrin'e ilerledi. Ancak Türkiye'nin hava saldırıları Esad birliklerinin ilerlemesini durdurdu. Yorumcular bu gerginliği son derece tehlikeli buluyor.

 

 

Alman Deutschlandfunk: Son gülen Esad olacak

 

Kürtlerin desteklenmesi, Esad'ın bu vahşi jeopolitik oyundaki yeni bir satranç hamlesinden ibaret, diyor Deutschlandfunk:

“Zira Esad, Suriye'nin bütün topraklarını geri almak hedefinden bir milim bile uzaklaşmış değil. Bu yüzden Kürtlerin Afrin'den yükselen imdat çığlıklarına uzun süre kulağını tıkadı. Türkiye'nin operasyonu Esad için bir anlamda bulunmaz bir nimet oldu, çünkü Kürtlerin Suriye topraklarında çok fazla güçlenmesi onun da işine gelmiyor. ... Şimdi Kürtlere sağladığı sözde yardım sayesinde, zorda kalanların yardımına koşan kurtarıcı rolüyle nüfuz alanını Türkiye sınırına kadar genişletmeye çalışıyor. ... Sonunda kazanan ... Esad olacak, insanlığa karşı işlediği suçlara rağmen Esad rejimi bu savaştan sağ çıkacaktır.”

 

 

İngiliz The Independent: Vekalet savaşlarına son

 

Suriye'deki vekalet savaşı, devletler arasında açık bir savaşa dönüşme tehlikesiyle burun buruna, diyor The Independent:

“Suriye'de şu anda bir yanda süper güçler ABD ile Rusya arasındaki vekalet savaşları, diğer yandaysa birer bölgesel güç olan Türkiye, İran ve Suudi Arabistan arasındaki sürekli değişen ittifakların bir kombinasyonunun yaşandığını görüyoruz. ... Bu vekalet savaşlarının doğrudan bir çatışmaya yol açma tehlikesi var. Nitekim ABD'nin sağladığı bir hava savunma sistemi bir Rus savaş uçağını düşürdü. Şimdiyse Türkiye ordusu, İran tarafından desteklenen Şii milisleri vurmakla tehdit ediyor. Bunun gibi doğrudan çatışmalar yaşanırsa, riskler çok daha büyük olacaktır.”

 

İtalyan Avvenire: Suriye görüşmelerine yeni aktörlerle başlamak

 

Avvenire, halihazırdaki gerginliğin giderilmesi için tarafların ne gibi ödünler vermesi gerektiğini belirtiyor:

“Kayıtsız şartsız tüm aktörlerin mevcut olduğu bir müzakere masasına bir kez daha oturmak cesaret ister. Batı için bunun anlamı, realiteyi kabul etmek zorunda kalmaktır: Buna göre İran ile Rusya, Suriye'deki çözümün parçası olmalı ve Ortadoğu'da herhangi bir devlete iyilik yapmak için dışlanmamalıdır. Öte yandan İran da Esad gibi korkunç bir diktatörü koruyup kollamaktan vazgeçmeli. ... Türkiye, IŞİD'e karşı zafer kazanan Kürtlerin söz hakkı olduğunu inkar edemez; aynı anda Kürtlerin de kendi iç çatışmalarını aşmaları ve bölgesel ihtiraslarını bastırmaları gerekiyor.”

 

KÜRDİSTAN Haberleri

Özçelik Rûdaw'a konuştu
PAK'tan 21 Şubat mesajı: Kürtçe bilmeyenler için başlangıç olsun
PDK Bakur: Yurtsever Demokrat adayları destekliyoruz
Merve Demirel suç duyurusunda bulundu
Van'da çocuklara işkence skandalı