SURİYE’DE YENİ SÜREÇ- Rojava’daki Kürtler arasında yumuşama var

.

Defacto Platformu Koordinatörü Şerwan Yusif, Kürtler arası diyalogda bir iyimserlik olduğunu ifade ederek, Suriye’deki tüm Kürt taraflarının Rojava’nın Kürtler tarafından yönetilmesi ve korunması konusunda hem fikir olduğunu söyledi.

Rûdaw TV’de gece yayınlanan Koroj bültene konuk olan Kamışlo’daki Defacto Platformu Koordinatörü Şerwan Yusif Rojava’da Esad rejimi sonrası yapılan hazırlıkların yanı sıra Kürtler arası diyalog ve müzakereler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Müzakere için partiler arası ve uluslararası çabaların devam ettiğini ifade eden Şerwan Yusif, “Genel olarak bir yumşama var, projeler ve seçenekler var, bu bir ya da iki değil; genel bir birliktelik arayışı var. Somut adımlar atılmalı” dedi.

Şerwan Yusif, “Kürtler, Rojava’da kendi kaderlerini tayin etmeli ve diğer Kürdistani partileri, ister Güney Kürdistan olsun ister Kandil, buna destek vermelidir. Mazlum Abdi de bu durumu açıkça ifade ederek Kürt partilerinin Şam’a tek bir heyet olarak gitmesi konusunda hazır olduklarını söylemişti” diye konuştu.

ENKS ve PYNK’nin “kırmızıçizgileri” var mı? sorusuna, Şerwan Yusuf, “Temel kırmızıçizgi, bölgenin Kürtlerin kontrolünde olmasıdır” şeklinde yanıt verdi.

Defacto Platformu Koordinatörü Şerwan Yusif, Rûdaw’ın sorularını yanıtladı:

Rûdaw: Amerikalılar ve Fransızlar tarafları uzlaştırma konusunda çabalarını sürdürüyor, bu çabalar hangi noktaya ulaştı?

Şerwan Yusuf: Daha önce Şam’a gidip görüşmeler yapma çabası olmuştu, hem DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi hem de Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) ile. ENKS ayrıca yurtdışında da diplomatik girişimlerde sürdürüyor. Bu çabalar ve görüşmeler, zira bu görüşmeler uluslararası toplumun gözetiminde devam ediyor. Kürt meselesini ve Rojava ile Kuzeydoğu Suriye’nin durumunu çözmeye yönelik çabalar sürüyor. Son dönemde Kürt partilerinin görüşleri açıklığa kavuştu ve Rojava’daki Kürtlerin pozisyonu netleşti. Şimdi bu meseleyi netleştirmek gerekiyor: ABD-Fransa ortak bir plan veya proje üzerinde çalışıyorlar mı, Örneğin, Peşvero partisi de Fransızlarla toplantı yaptıklarını ifade ettiler; ancak bu parti, ABD’nin yönettiği Kürtler arası diyaloğun içinde değil. Bu toplantılar, ENKS, PYNK, Peşvero ve El-Wahda gibi Kürt partilerinin tutumlarını değerlendirme ve bir araya getirme çabasıdır. Daha önce PYD ile de toplantılar yapılmıştı.

Rûdaw: Siz bir araştırmacı ve siyaset analistisiniz. Sizce Kürt partilerinin sorunu tam olarak nedir?

Şerwan Yusuf: Önceki sorunlar hala devam ediyor. Her parti gibi Kürt partilerinin de dış ilişkiler, yönetim tarzı ve Suriye’deki Kürtlerin kendi kaderlerini tayin etme hakkı üzerinde sorunları var. Kürtler, Rojava’da kendi kaderlerini tayin etmeli ve diğer Kürdistani partileri, ister Güney Kürdistan olsun ister Kandil, buna destek vermelidir. Mazlum Abdi de bu durumu açıkça ifade ederek Kürt partilerinin Şam’a tek bir heyet olarak gitmesi konusunda hazır olduklarını söylemişti.

Rûdaw: ENKS ile PYNK arasında ortak noktaları mı daha fazla, farklılıkları mı?

Şerwan Yusuf: Elbette, aralarında farklılıklar ve uyuşmazlıklar var. Ancak bu diyalog sürecinin dört ay önce başlamış olması gerekiyordu.

Rûdaw: Peki o zaman ortak noktalardan başlayalım. Ortak noktalar nelerdir?

Şerwan Yusuf: Ortak nokta şu; herkes bu bölgenin korunmasını ve Kürt yönetiminde kalmasını istiyor. Rojava’da öz yönetime sahip bir idare olması gerektiği açık bir şekilde ortadadır. Bu göz ardı edilemeyen bir husus. Ancak yönetim detaylarına ilişkin her hangi bir uzlaşma yok, bazı görüş farklılıkları var. Ancak General Mazlum Abdi, hiçbir Kürt tarafının Şam’a tek taraflı gitmemesi gerektiğini vurgulamıştı. ABD ve Fransa’nın çabaları bu çerçevede devam ediyor. Şimdi bir sonuca ulaşılması ve yıl sonuna kadar ortak bir heyetin seçilmesi gerekiyor. ENKS ve PYNK dışındaki partilere de sorduk, onların da benzer bir görüşü var. Geri kalan konular ise ayrıntılar netleştirilmeli, umarım ABD-Fransa desteği bir sonuç verir ancak projeleri yok diyebilirim.

Rûdaw: Rojava’daki tarafların pozisyonlarında bir değişiklik oldu mu? Tutumlarda bir yumuşama görüyor musunuz?

Şerwan Yusuf: Evet, bunu hissediyorum. Bugün PYD temsilcisi açıkça bir açıklama yaptı ve ENKS’yi ve diğer Kürt partilerini gelin yeni bir başlangıç yapıp Kürt temsilcilerini belirleyip Şam’a gönderelim çağırısında bulunuldu. ENKS de kendisini Rojava yönetimine daha yakınlaştırıyor ve bölgenin korunmasını ve Kürtlerin katliamla karşı karşıya kalmalarını istiyorlar. Diğer partiler de benzer bir duruş sergiliyor. Bu, Rojava’daki Kürt halkının çıkarına olacaktır.

Rûdaw: Geçtiğimiz hafta birkaç Kürt lideriyle görüştünüz. Onların tutumlarını nasıl gördünüz?

Şerwan Yusuf: Bugün dört partiyle bir araya geldim. Daha önce ENKS’ye yakın bir kişiyle ve DSG yönetimine yakın bir kişiyle görüştüm. Genel olarak bir çaba ve destek var. Genel olarak bir yumşama var, projeler ve seçenekler var, bu bir ya da iki değil; genel bir birliktelik arayışı var. Somut adımlar atılmalı.

Rûdaw: ENKS ve PYNK’nin “kırmızıçizgileri” var mı?

Şerwan Yusuf: Temel kırmızıçizgi, bölgenin Kürtlerin kontrolünde olmasıdır.

Rûdaw: ENKS’nin “kabul edilemez” dediği bir çizgisi var mı? PYNK de aynı şekilde mi düşünüyor?

Şerwan Yusuf: Hiçbir şey kaosa yol açacak şekilde zorlanmamalı. Uyuşmazlıkları derinleştirmek iyi bir şey değil. Ancak ortak kırmızıçizgi, bu bölgenin DSG ve Rojava’nın savunma güçlerinin kontrolünde kalmasıdır. Bunun dışında kalan her şey müzakereye açıktır.

Rûdaw: Kürtlerin Şam’a tek bir heyet olarak gitmeme ihtimali var mı?

Şerwan Yusuf: Bu durum koalisyona bağlıdır. Şu an Abdülhakim Beşar Şam’da; ancak kendi adıyla mı yoksa ENKS adına mı gitti, koalisyon adına mı gitti, bu belli değil. Eğer ENKS Kürt heyetinin bir parçası olarak Şam’a giderse bu çok iyi olur. Bu da Erbil’in desteğini gerektiriyor.

Rûdaw

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi