Parti temsilcileri ve STK yetkilileri, Urfa’nın Suruç ilçesinde uyuşturucu kullanımının arttığını belirterek okulların açılma tarihine dikkat çekti: “Okulların önünde uyuşturucu satılıyor.”
Urfa’nın Suruç ilçesinde, uyuşturucu bağımlısı iki çocuğu için mücadele eden Hüseyin Yılmazoğlu, geçtiğimiz günlerde sosyal medyadan yayınladığı video ile hem yaşadıklarını anlattı hem de yetkililerden yardım istedi. Gösterdiği çabaya rağmen çocuklarını uyuşturucudan kurtaramayan Yılmazoğlu, şu ana kadar yetkililerden de gerekli desteği alamadı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar da bölgede uyuşturucu kullanımının ciddi bir biçimde arttığına işaret ederek “Suruç Kaymakamı’ndan görüşme talep ettik. Ama kapılar vatandaşa nasıl kapalıysa bize de kapalı” dedi.
Yaklaşık 6 yıl önce çocuklarının okul çevresinde uyuşturucuya alıştırıldığını ifade eden Yılmazoğlu, çocuklarıyla başa çıkmakta zorlandığını anlattı. Çocuklarının uyuşturucu nedeniyle şiddet gösterdiğini, hırsızlık yaptığını belirten Yılmazoğlu, “Kendine de zarar veriyor. Gece yatarken belki bize zarar verir diye bıçakları saklıyoruz. Biz artık ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.
Büyük oğlunu daha önce iki defa Adana Ruh Sağlığı Hastanesi’ne yatırdığını dile getiren Yılmazoğlu, “21 günden fazla tutamıyorlar, yeterli değil bana göre” diye konuştu. Çare bulamayınca Suruç’a yeni atanan kaymakamla görüşmek istediğini ancak görüştürülmediğini iddia eden Yılmazoğlu, ilçede uyuşturucu kullanımının arttığını söyledi: “Şu anda hemen hemen her ailede madde bağımlısı çocuklar var.”
Suruç Kaymakamlığı’ndan ulaştığımız yetkililer ise baba Yılmazoğlu’nun iddialarına karşılık “Madde bağımlısı olan gençlerin ailesine 2016 yılından beri gerekli olan desteği veriyoruz. Sadece son 6 ay içerisinde aileye verdiğimiz destek 30 bin TL civarında. Kaymakamlığın ve devletin resmi bilgisi dahilinde gerekli olan tüm desteği almış durumda. Emniyet ve Jandarma bu konuda gerekli olan tüm operasyonları gerçekleştiriyor” ifadelerini kullandı.
Hüseyin Yılmazoğlu’nun yaşadığı sorundan bir süredir haberdar olduğunu söyleyen Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, konuyla ilgili babaya yardım teklifinde bulunduğunu ifade etti. Şenyaşar “Bu sorun Suruç'ta günden güne yaygınlık gösteriyor. Bunun duyumunu alıyoruz Buna göz yumuluyor. Geçen hafta konuyla ilgili basın açıklaması yaptık. Urfa genelinde satıcıların yeri belli, biz devletin bu konuda gerekli tedbiri alamadığını düşünüyoruz. Konuyla ilgili Suruç Kaymakamı’ndan görüşme talep ettik. Ama kapılar vatandaşa nasıl kapalıysa bize de kapalı” diye konuştu.
Uyuşturucu kullanımının çok küçük yaşlara indiğini söyleyen Şenyaşar, şöyle devam etti: “Bizim kaygımız şu, önümüzdeki günlerde okullar açılacak ve kullanım daha da artacak. Çünkü okulların önünde uyuşturucu satılıyor ve uyuşturucu yaşı giderek düşüyor.”
Parti olarak konuya ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini aktaran Şenyaşar, “Tabii ki bu işi de sadece partiler siyasi kimlikle çözemez, bunu devlet, siyasiler ile görüşerek çözebilir” dedi.
Temiz Toplum Federasyonu Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Şevket Akaslan ise kentte uyuşturucu kullanımına dair şu bilgileri verdi: “Nüfusun yüzde 3'ü uyuşturucu bağımlısı, bu da 75 bin kişiye tekabül ediyor. Bu sayı artıyor, 10 yıl sonra daha da yükselecek. Biz federasyon olarak bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Suruç'ta uyuşturucu ticareti ve kullanımı hat safhada. Net bir rakam veremeyeceğiz ama aşağı yukarı genç nüfusun yüzde 25-30'u uyuşturucu kullanıyor. Uyuşturucu ticareti özellikle Suriye üzerinden oluyor.”
Bağımlıların tedavi için başvurduğu ANATEM’in yetersiz olduğunu söyleyen Akaslan, uyuşturucu konusunda yeterli önlem alınmadığını söyledi.
Küresel Uyuşturucuyla Mücadele Eğitim Derneği Başkanı Orhan Kılıç da rehabilitasyon merkezlerinin artırılmasını istedi. Kılıç, “Urfa’da şu an alkol bağımlılığı da dahil yüzde 27 oranında bağımlı var. Buna rağmen AMATEM’İN yatak kapasitesi 15, bu çok yetersiz. Urfa AMATEM sınıfta kalmış durumda. İki doktorumuz var. 100 hastaya sadece 2 doktor bakıyor” dedi.
Çözüm önerileri de sunan Kılıç, “AMATEM’de yatak sayılarını artırılması lazım. Tedavi sadece ilaçla olmamalı, kişilerin sosyal aktivitelere, eğlencelere yönlendirilmesi lazım. Gençleri kütüphane, sinema, tiyatro, spor gibi sosyal etkinliklere yönlendirmek lazım. 4 duvar içinde ilaç verip tedavi etmek yeterli değil. Bununla ilgili devletimiz zorunlu tedaviyi çıkarmalı” diye konuştu.
Fatma Keber / Gazete Duvar