Tahir Elçi kameraların önünde öldürüleli 4 yıl oldu: Failleri hâlâ bulunmadı!

Tahir Elçi’nin ölümünün üzerinden 4 yıl geçerken failleri ise hâlâ bulunmadı. HDP, Elçi cinayetinin aydınlatılması için Meclis önergesi verdi.

Haber Merkezi- Diyarbakır Baro Başkanı iken 28 Kasım 2015’te Suriçi’nde Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yapan Tahir Elçi açıklama sonrası çıkan çatışmada hayatını kaybetti. Tahir Elçi’nin ölümünün üzerinden 4 yıl geçerken failleri ise hâlâ bulunmadı. HDP, Elçi cinayetinin aydınlatılması için Meclis önergesi verdi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 15 Ekim 2015’te CNN Türk’te Tarafsız Bölge programında “PKK terör örgütü değildir” sözleri nedeniyle “Örgüt propagandası” iddiasıyla 19 Ekim 2015’te hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Barodaki makam odasında bekleyen Elçi gözaltına alınarak İstanbul’a getirilmişti. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklama talebiyle adliyeye sevk edilen Elçi, yurt dışına çıkış yasağı alarak serbest bırakılmıştı.

Elçi’nin savunmasından: Kader bizleri birlikte yaşamaya mahkûm etmiştir

Elçi mahkemedeki savunmasında şunları söylemişti:  “2. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği yakalama kararı usule uygun değildir. Gerekçesi gerçeklere aykırıdır. Benim kaçacak durumum yoktur, bir ilin baro başkanıyım. İldeki tüm devlet yöneticileri ile sık sık görüşme halindeyim. Bu yakalama kararı bu nedenle yerinde değildir. Dürüst bir yargı sistemi arıyoruz. Ben baro başkanı olarak çok uzun yıllardır Türkiye’deki bir sorunun çözümü için insancıl yollarla çözümler getirmek için uğraş verdim. Kimseden korkumuz yoktur, vicdani kanaatimi tv kanalında açıkladım. Uç milliyetçi bir partinin milletvekili konuşmasına cevaben bu sözleri söyledim. Gözaltına alınmam siyasi nedenlere dayanıyor. Kürt sorunun özgürce çözülmesi kanaatindeyim. Kader bizleri birlikte yaşamaya mahkum etmiştir. Vereceğiniz kararı takdirinize bırakıyorum.”

Serbest bırakıldıktan 38 gün sonra öldürüldü

20 Ekim’de serbest bırakılan Elçi, 38 gün sonra 28 Kasım 2015’te Diyarbakır’ın Suriçi ilçesinde Dört Ayaklı Minare’nin ve tarihi kültürel mirasın zarar görmemesi için basın açıklaması yapmıştı. Elçi, Elçi'nin öldürülmeden önceki açıklaması şöyleydi: "Biz Diyarbakırlılar olarak Diyarbakır barosu olarak tarihi değer ve eserlerimize insanlığın bin yıllık emeğine birikimine bu kadim şehre sahip çıkalım. Biz buradan çağrı yapmak istiyoruz. Biz bu tarihi bölgede birçok medeniyete beşiklik etmiş ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede insanlığın bu ortak mekânında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz." Açıklama sonrasında gazeteciler ve Elçi Dört Ayaklı Minare’nin önündeyken çatışma çıkmış, olayda Elçi hayatını kaybetmişti.

2 başsavcı, 3 savcı, 4 müfettiş görevlendirildi, katil bulunmadı

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu da saldırıyla ilgili “Tahir Elçi'ye suikast planı olabilir. Hedef açıktır, hedef Türkiye'dir. İkinci ihtimal ise teröristlerin saldırısı sonrası 100 metre mesafede oradakileri korumak için polislerimizin ateş açması ve arada kalması” demiş ve Davutoğlu’nun faillerinin açığa çıkarılması için çalışacaklarını söylemişti.

Ancak aradan geçen 4 yılda Diyarbakır’da 2 başsavcı, 3 savcı, 4 müfettiş görevlendirildiği halde Elçi’nin katileri hâlâ bulunamadı.

Tahir Elçi soruşturması

Diyarbakır Barosu Başkanı, insan hakları savunucusu avukat Tahir Elçi, Sur ilçesinde Dört Ayaklı Minare'nin çatışmalarda gördüğü zararla ilgili basın açıklaması sırasında, 28 Kasım 2015'te vurularak yaşamını yitirdi.  Olay yeri incelemesi, olaydan 111 gün sonra yapıldı. Bilirkişi raporunda, Elçi’yi vuran atışın “tıbben ve fiziken tespit edilemeyeceği” yer aldı. Kamera görüntüleri olmasına rağmen ölümüyle ilgili şimdiye dek kimseye dava açılmadı.

Tahir Elçi’nin ölümüne ilişkin kamu görevlilerinin ihmalini araştıran İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapor, iki yıldır Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında bekletiliyor. Kamu görevlileri hakkında henüz soruşturma başlatılmadı.

“Elçi’nin hangi noktadan öldürüldüğüne ilişkin seçenekler azaltıldı”

Öte yandan Diyarbakır Barosu Elçi cinayetine ilişkin görüntüleri İngiltere’deki Londra Üniversitesi Adli Mimari Bölümü’ne gönderdi. Üniversite Elçi cinayetinde olay gününe ait görüntülere ilişkin yaptığı incelemede, hangi noktadaki atışların ölüme yol açmış olabileceğine ilişkin seçenekler çok aza indirildi.

Hayatı kitap ve belgesel oldu, adına vakıf açıldı

4 yıldır faili bulunmayan Tahir Elçi’nin hayatı, Rabia Çetin ve Sinem Babul tarafından ‘Kırık Saat/Saeta Şikestî’ ismiyle belgesel yapıldı. Belgeselde eşi Türkan Elçi, ağabeyi Ömer Elçi, teyzesi Mevlüde elçi ve mesai arkadaşları Tahir Elçi’nin yaşamından kesitler anlattı. Belgeselin kurgusu Alpay Yavuz’a müzikleri Dengbej Mahmut, Hüsnü Arkan ve Fırat Alkış’a ait. Belgesel ismini ise, olay yerinde bulunan ve katledilişinden dört saat sora duran Tahir Elçi’nin kendi saatinden alıyor.

Ayrıca Diyarbakır Barosu’ndan avukat-yazar Muharrem Erbey de mesai arkadaşı Tahir Elçi’nin hayatını  ‘Tahir Elçi Hikâyesi’ ismiyle kitaplaştırdı.  Erbey kitaba dair şu ifadeleri kullandı: “Bu proje avukat, insan hakları savunucusu, arkadaş, dost, eş olan sevgili Tahir Elçi’nin biyografisidir. Tahir’i, yaşadığı o acılı coğrafyayı sevenlerine göstermek istedim. Tahir ile birlikte sevdiklerinin çektiklerini, neler yaşadıklarını sizlere göstermek istedim…”

Ayrıca eşi Türkan Elçi’nin başkanlığında Diyarbakır merkezli Tahir Elçi Vakfı geçtiğimiz aylarda faaliyetlerine başladı.

HDP’den cinayetin aydınlatılması için araştırma önergesi

Tahir Elçi cinayetine ilişkin araştırma önergesi veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Suikastin aydınlatılmasını” istedi. Meclisin bu konuda araştırma yapmasını istedi.

Danış Beştaş önergesinde şunları belirtti: “Dönemin yetkililerince yapılan cinayetin sorumlularının bulunacağına dair açıklamaları da sonuçsuz kalmış ve diğer faili bulunmayan cinayetler gibi failler bulunmamıştır. Elçi cinayetinin gerçekleşme biçimi, o dönem yapılan kamuoyu açıklamaları ve cinayete ilişkin yargılamada bir ilerleme kaydedilmemiş olmasının, Elçi’nin toplumda hedef gösterildiği ve açık bir linçe maruz kalmasıyla açık bir ilgisi olduğu şüphe götürmemektedir.

Bu bağlamda Tahir Elçi'ye yönelik suikastın açıklığa kavuşturulması, geçmiş dönemlerde yaşanan faili/failleri bulunmayan cinayetlere de bir ışık tutması bakımından büyük önem taşımaktadır. Sorumluları ortaya çıkarılmamış birçok faili/failleri bulunmayan cinayetin yarattığı umutsuz tabloda, Tahir Elçi cinayetinin sorumlularının ortaya çıkarılması toplumsal kucaklaşma ve tesis edilecek onurlu bir barış adına da önemli bir adım olacaktır. Bu nedenle, ülke olarak geçmişte yaşadığımız acı tecrübelerden hareketle, böylesi kışkırtıcı yaklaşımların araştırılması ve bu Meclis çatısı altında sorumlularının bulunmasına katkı sağlanması gereklilik arz etmektedir."

Kaynak: Basnews

Siyaset Haberleri

Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi: Trump'tan açıklama
Ahmet Türk: İki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir
‘Demir Yumruk’ Gölgesinde ‘Türk-Kürt Kardeşliği’ - Arzu Yılmaz*
AK Partili Yayman 'PKK'nin silah bırakacağı' tarihi açıkladı!