İstiklal Caddesi’nde yaşanan bombalı saldırının şüphelisi Ahlam Albashır’ın yakalandığı evde ikamet eden Efrinli Kürt aile, kadının eski Arap komşuları tarafından “misafir” diye evlerine getirildiğini ve kendilerine karşı “komplo” kurulduğunu söyledi.
İstanbul Taksim'deki İstiklal Caddesi'nde 6 kişinin hayatını kaybettiği 81 kişinin de yaralandığı saldırının yankıları sürerken olayla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor.
Patlaman ardından Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bombayı bırakan kişinin yakalandığını ve şüphelinin Efrin üzerinden İstanbul’a geldiğini ve saldırının talimatının Kobani'den geldiğini değerlendirdiklerini söyledi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, saldırıyı gerçekleştiren kişinin Suriye vatandaşı Ahlam Albashır olduğunu ve YPG ile bağlantıılı olduğunu itiraf ettiğini açıkladı.
Patlama ile ilgili soruşturma sürerken Adalet Bakanı Bekir Bazdağ şu ana kadar 50 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.
Önce Esenler’e sonra da Efrinli ailenin evine getiriliyor
Patlamanın ardından ekipler, kadının taksi ile olay yerinden ayrılarak Esenler'e ikamet ettiği eve gittiğini tespit etti. Buradaki eşyalarını alan Albashır, daha sonra kendisini “yurt dışına kaçırmakla görevlendirildiği” belirtilen Halep doğumlu Ahmet Jarkas'la birlikte Küçükçekmece Kanarya Mahallesi'ne gitti.
Albashır, polisin yaptığı operasyonla Küçükçekmece'de kaldığı evde yakalandı.
Efrinli ailenin evine nasıl gitti?
Rûdaw ekibi, şüpheli Albashır’ın yakalandığı Küçükçekmece Kanarya Mahallesi’ndeki eve giderek burada ikamet eden Efrinli aile ile görüştü.
Zekeriya ve Emine Heso çifti, çocukları ile birlikte 2014 yılından itibaren Kanarya’daki bu evde kiracı olarak oturuyor. Çiftin 40 gün önce Nisa adında bir kızları oldu. Zekeriya Heso bir markette çalışarak ailesinin geçimini sağlıyordu.
Ancak 14 Kasım günü İstiklal Caddesi’nde yaşanan patlamanın ardından ailenin hayatı tamamen alt üst oldu. Gece eve baskın yapan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri, Albashır’ı bu evde gözaltına aldı. Kadının özel eşyaları ise hala evde duruyor.
Rûdaw’a konuşan Emine Hesro, eski komşuları olan Halepli Arap Hatice ve oğlu Ahmed’in yanlarında genç bir kadın ile gece saat 12:00’de evlerine geldiğini söyledi.
Yaklaşık 8 yıldır bu evde kiracı olarak ikamet ettiklerini belirten Emine Heso, olay gecesi yaşananları ise şöyle anlattı:
“Eski komşularımız Hatice ve oğlu Ahmed evimize geldiler. Onlar 2 yıl önce buradan taşınmıştı. Arada bir bize gidip geliyorlardı. Bu apartmanın ikinci katında oturuyorlardı. O gece (14 Kasım) Hatice o kızla (şüpheli Ahlam Albashir) evimize geldi. ‘Hayırdır Hatice dedim, bu kim?’ diye sordum. ‘Bu bizim misafirimiz, yarın Avrupa'ya gidiyor’ dedi. Geçip oturdular, ben de onlara çay yaptım. Kız çay içti ve sonra ‘üşüyorum’ dedi. Yanında askeri bir pantolon vardı. Kadın ‘ben Halepliyim’ dedi. Burnunda ve çenesinde hızlamarı vardı. Siyah tenliydi. ‘Suriyelilere benzemiyorsun’ dedim. ‘Suriyeliyim’ dedi. Avrupa'daya niye gideceğini sordum. ‘Kimsem yok, kocam vefat etti, ablam Suriye'de o yüzden Avrupa'ya gideceğim’ dedi."
“Eşim bu kadın kim diye sordu”
Kendilerine “komplo” yapıldığını belirten Emine Heso ve 16 yaşındaki oğlu Mahmud Heso, evde ne internet ne de telefon olmadığı için İstiklal Caddesi’nde yaşanan patlamadan haberdar olmadıklarını, Arap komşularının bunu “başlarını bu belaya sokmak için” tertiplediğini söyledi.
Olay gecesi işten eve gelen eşi Zekeriya’nın da yaşananlarla hiç bir ilişkisi olmadığını ifade eden Emine Heso, “Gece yarısı eşim (Zekeriya Heso) işten eve geldi. Hatice’ye, ‘bu kadın kim, neden evime getirdin?’ diye sordu ve onu evimizden çıkarmalarını istedi. Zaten o esnada polisler de eve baskın yaptı. Burada bir akrabam vardı, yazık İslahiye’den gelmişti, burada çalışıyordu. Onu ve ilaçlarını almak için evimize gelen arkadaşımın oğlunu da gözaltına aldılar. Bir başka akrabam ve eşimi de alıp götürdüler. Bizim bu işle bir alakamız yok, kimdirler, nedirler tanımıyoruz” dedi.
Baskında evde bulunan Ahlam Albashir, Hatice ve Ahmet Jarkas’ın yanı sıra Zekeriya Heso (43), Muhammed Heso (20), Mahmud Heso (21), Mesud Heso (34) ve Mahir Heso gözaltına alındı.
Evin büyük oğlu Mahmud Heso, o gece yaşananların diğer bir tanığı. Heso, polilser kapıya geldiğinde Ahlam Albashır’ın balkondan aşağı atlamak istediğini ancak polisler tarafından yakalandığını söyledi.
Mahmud Heso, “Ben bir çanta dükkanında, babam da markette çalışıyor. O gece polisler kapıyı çaldığında kadın (şüpheli) polisler olduğunu anladı. Balkon camını kırarak atlamak istedi. Babam polislere kapıyı açtı ve içeri giren polisler hızla kadını yakaladı” diye belirtti.
Komşular aileyi anlattı
Rûdaw’a konuşan Efrinli ailenin komşuları da daha önce Ahlam Albashır’i hiç bu mahallede görmediklerini söyledi. Komşular, Heso ailesini tanıdıklarını, bugüne kadar hiç bir yanlışlarına tanık olmadıklarını da aktardı.
Gülistan isimli komşu, “Yaklaşık 10 yıldır burada ikamet ediyorum, çocuklarımı hep buradan götürüp getiriyorum. Bu kadını (Ahlam Albashır) hiç burada görmedim. Çok sayıda Suriyeli komşumuz var. Burada oturuyor olsa görürdüm” dedi.
Mahallenin esnaflarından Şahin ise, “O aile (Efrinli aile) iyi bir aile. Ben de çok şaşırdım. Yoksa onlar (patlama olayı) böyle şeyler yapacak insanlar değil” diye belirtti.
İstiklal Caddesi’ndeki patlama ile ilgili soruşturma 10 savcı tarafından yürütülüyor.
Öte yandan MHP Şırnak Güçlükonak İlçe Başkanı Mehmet Emin İlhan'ın, adına kayıtlı telefon üzerinden şüpheli Ahlam Albashır ile görüştüğü gerekçesiyle ifadesi alındı. İlhan kimlik bilgilerinin ele geçirilerek adına hat çıkartıldığını söyledi.
Şırnak Valiliği de bir açıklama yaparak İlhan’ın adına bir telefon hattının yasa dışı olarak çıkarılıp üçüncü şahıslara verildiğini, bunu yapan GSM bayisinin kapatıldığını belirtti.
Rûdaw