Afganistan'da 15 Ağustos'ta yönetimi ele geçiren Taliban, Avrupa'ya ilk resmi ziyaretini dün gerçekleştirdi. Norveç'in başkenti Oslo'ya giden Taliban heyeti yarın kentten ayrılacak.
Oslo'da dün Norveç Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelen Taliban heyeti, Afganistan'a insani yardım konusunda görüşmelerde bulundu. Taliban heyeti görüşmelerde, ABD tarafından dondurulan, Afganistan'ın yaklaşık 10 milyar dolarlık rezervinin serbest bırakılması talebini iletti. Avrupa Birliği (AB) ve ABD'li bir heyetin de yer aldığı görüşmelerde ise Taliban heyetine Afganistan'daki insan hakları konusundaki endişeler aktarıldı.
Afganistan Özel Temsilcisi Tom West liderliğindeki ABD heyeti, görüşmelerde "acil insani yardım taleplerinin, ülkede temsili bir siyasi sistemin oluşturulması, güvenlik ve terörle mücadele endişelerinin giderilmesi ve insan hakları konusunda adımlar atılmasıyla paralel ilerleyeceği" yönünde görüş bildirdi. Oslo'da görüşmelerin bugün de devam etmesi bekleniyor.
'TALİBAN'I RESMİ BİR TANIMA OLMAYACAK'
Taliban'ın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Qahar Balkhi yaptığı açıklamada, "Oslo'ya giden Dışişleri Bakanı Amir Khan Muttaqi liderliğindeki kıdemli heyet, çeşitli ülkelerin temsilcileri ve Afganların katılımıyla insani yardım, siyasi, eğitim ve ekonomik konular hakkında görüşmelerini sürdürecek" ifadelerini kullandı.
Görüşme öncesi, Norveç Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Taliban temsilcilerinin Oslo ziyaretinin "Afganistan'daki hükümeti resmi olarak tanıma anlamına gelmediği" ifade edilmişti. Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, "Ziyaret, Taliban'ı meşrulaştırma veya tanıma değil, ülkeyi fiilen yönetenlerle görüşme amacını içeriyor. Afganistan'daki ciddi durumdan son derece endişeliyiz" açıklaması yapmıştı.
Taliban, Afganistan'da ağustos ayında iktidarı ele geçirdikten sonra Türkiye, Rusya, İran, Katar, Pakistan, Çin ve Türkmenistan'a ziyaretlerde bulunmuştu.