Tanrıkulu: 3 bin kişi işkence gördü

.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve CHP İstanbul Sezgin Tanrıkulu, 2021 Yılı Hak ihlalleri Raporu’nu yayınladı. Rapora göre, 2021 yılında 2 bin 964 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi, 3 bin 145 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütünün (Human Rights Watch) geçtiğimiz günlerde yayınladığı dünya raporunda Türkiye’ye geniş yer ayırdı. Sezgin Tanrıkulu, raporu şöyle değerlendirdi: “Geçen yıl yaşam hakkı bakımından tam 2 bin 170 yaşam hakkı ihlali gerçekleşti. Bunlardan 324 kadın cinayeti, içlerinde 34 çocuk var. Yine aynı şekilde 91 remi ihmal sonucu yaşam hakkı ihlali var. Sel, yangın gibi olaylarda yaşanmış. 14 yurttaşımız nefret suçlarında yaşamını yitirmiş, 2 bin 175 iş cinayeti var.”

Türkiye’nin sicili kötü

AK Partinin iktidara işkenceye sıfır tolerans iddiasıyla geldiğini aktaran Tanrıkulu, “O 20 yıl önceydi, şimdi ise işkenceye sonsuz tolerans gösteriyorlar. 2 bin 220 işkence vakası var. Cezaevlerinde 925 kötü muamele ve işkence vakası saptanmış. Düşünce, ifade ve örgütlenme konusunda da ağır ihlaller var. Örgütlenme özgürlüğü bakımından 200 kişi tutuklanmış, düşünceyi ifade özgürlüğü bağlamında toplam 386 ihlal gerçekleşmiş, 62 gazeteci gözaltına alınmış, 41 gazeteci-yazar mahkûm olmuş, bin 660 erişim engeli kararı getirmiş. Toplantı ve gösteri yürüyüşü bakımından ise 3 bin 723 kişi gözaltına alınmış, 26 ilde ve 6 ilçede geniş anlamlı toplantı ve gösteri yürüyüşü yasağı getirilmiş ve 334 basın açıklamasına doğrudan müdahale var. Türkiye insan hakları sicili bakımından giderek kötü duruma gidiyor. Bütün insan hakları derecelendirme kuruluşlarına göre de puanı ve derecelenmesi her geçen gün daha da geriye gidiyor.” 

Tanrıkulu’nun hazırladığı raporda şu bilgiler yer aldı:

"2021 yılında Türkiye’de yaşanan olaylarda 3.000 dolayında insanın yaşam hakkı ihlal edildi. 3.000’den fazla insanımız da işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.

Kamu görevlilerinin tüm hak ihlallerinde olduğu gibi yaşam hakkı alanında da gerçeği örtbas etme çabası… Örneğin sel felaketlerinde 82 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Oysa vatandaşlarımız yüzlerce insanın öldüğünü ya da kaybolduğunu söylüyor. Bir başka örnek ise, cezaevlerinde yaşamını yitiren vatandaşlarımız. Cezaevlerinde ölümlerin temel nedeni sağlık hizmetlerine erişimin kısıtlanmasıdır (İHD’nin 2020 yılı Haziran ayı verilerine göre, 604’ü ağır olmak üzere en az bin 605 hasta tutuklu ve hükümlü bulunuyor). Basından ve sivil toplum örgütlerinin çalışmalarından derlenen bilgiler ışığında cezaevlerinde en az 34 tutuklu ve hükümlünün yaşamını yitirdiği belirlenmiştir.” 

Kaynak / Tigris

Kurdistan Haberleri

Üçüncü Dünya Savaşı - Arzu Yılmaz*
Eğer Danielle Mitterrand bugün burada olsaydı
Myles Caggins: Kürdistan petrolünün yeniden ihracatı için birçok adım atıldı
Dersim ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Mesud Barzani: Her türlü barış girişimine destek veriyoruz