Senatonun Dış İlişkiler Komisyonu'nda onaylanan karar, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Başkanı Donald Trump'ın, Türkiye'de tutukluyken ev hapsine alınan rahip Andrew Brunson'un tamamen serbest bırakılması, aksi halde Türkiye'ye yaptırım uygulanacağı tehditlerini içeren Twitter paylaşımlarının ardından geldi.
Bugün (26 Temmuz Perşembe) paylaşılan tweetlerde, Pence, Brunson'un serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulanacağı tehdidinde bulundu.
Pence'den dakikalar sonra bu kez ABD Başkanı Donald Trump, benzer tehditleri içeren bir Twitter paylaşımında bulundu. Pence'nin retweet ettiği gönderide, Trump, "ABD, harika bir Hıristiyan, aile adamı ve mükemmel bir insan olan rahip Andrew Brunson'un uzun süren tutukluluğu nedeniyle Türkiye'ye büyük yaptırımlar uygulayacak. (Brunson) büyük acı çekiyor. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalı!" tehdidi savurdu.
Paylaşımların hemen ardından gelen yaptırım kararı karşısında Türkiye'nin nasıl bir tutum alacağı merak konusu.
Paraanaliz'de konuyla ilgili şu analize yer verildi:
"ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili altı senatör, “Türk hükümeti ABD vatandaşlarının haksız yere tutuklamaya son verene dek” Türkiye’nin uluslararası mali kuruluşlardan borç almasını kısıtlayan bir yasa tasarısı sunmuştu. Tasarı, ABD’li RahipBrunson’ın tutukluğunun sürmesi kararının ardından gelmişti. Tasarıda “Türkiye, çifte vatandaşlar da dahil ABD vatandaşlarını ve Türkiye’deki ABD misyonlarında çalışan yerel personeli keyfi bir şekilde tutuklamaya veya hareket özgürlüklerini ihlal etmeye son verene dek” borç kısıtlamalarının sürmesi gerektiği vurgulanıyor.
Senato Dışilişkiler Komitesi’nden yapılan yazılı açıklamada “Türkiye Uluslararası Mali Kurumlar Yasası” adı verilen tasarıda, Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın ABD ‘li başkanlarına, insani amaçlar dışında Türkiye’ye gelecekte verilecek kredilere karşı çıkması direktifi veriliyor.
ABD’li senatör Bob Corker, “Bu yasa tasarısının yapılmasını asla istemedik ama Türk hükümetini, ABD vatandaşlarının ve yerel olarak istihdam eden büyükelçilik personelinin haksız bir şekilde gözaltına alınmasını durdurmadığı takdirde sonuçlarının olacağı konusunda uyarmıştık” dedi. “Pastor Brunson’ın hapishaneden ev hapsine geçmesi iyi bir ilk adım olsa da, 21 aydan sonra bu gelişme tatmin edici değildir.
Türk hükümetine, ABD’li büyükelçilik görevlilerinin yanı sıra Pastor Brunson da dahil olmak üzere tüm ABD vatandaşlarının tacizine ve keyfi olarak gözaltına alınmasına son verene kadar baskı yapmaya devam edeceğiz. Bu faturada bizimle birlikte çalıştığı için ortak sponsorlarımıza teşekkür etmek istiyorum, bu çabada komitenin desteğini takdir ediyorum."
(ahval/ cumhuriyet)