TBMM'deki bütçe görüşmelerinde Roboski tartışması yaşandı. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök'ün 'adalet sağlanmadı' sözlerine AK Parti'den "Fehman Hüseyin hesap versin" yanıtı geldi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde Roboski katliamı tartışması yaşandı. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Şırnak'ın Uludere ilçesinde 28 Aralık 2011 tarihinde 34 kişinin askeri uçaklar tarafından vurularak öldürülmesini hatırlatarak, "yaşananlar için adaletin gelmediğini" söyledi. HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, ayağa kalkarak Levent Gök'ü konuşması nedeniyle tebrik ederken, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, olayın sorumlusun PKK olduğunu söyledi.
Elitaş olay öncesinde, PKK liderlerindem Fehman Hüseyin'in Türkiye üzerinden geçip Suriye'ye yerleşeceği ile ilgili bir istihbari bilgi alındığını söyleyerek, "Ama istihbari bilginin verdiği sonuçlar çerçevesinde Uludere'de kabul edemeyeceğimiz, bütün vicdanları yaralayan bir hadise gerçekleşti. Nitekim, ilk anda sanki Fehman Hüseyin varmış gibi yapılan eylem, hareket, daha sonra, oradan, sınır dışından Türkiye içerisine gelen ve oradaki kaçak ticareti yaptığı ifade edilen genç yavrular kullanılarak, kamufle olup, onların arasına sızıp, yapılan bir eylem, bir işlem gibi gösterildi. Çünkü terör örgütü zaten bunları yapıyordu. Bugün Sayın Gök 'Devlet bunun hesabını sormalı, varsa suçlu hesabını vermeli' diyor; katılıyorum. İşte, bunun hesabını kimden soracağız biz? Hedef aldığım o lanet PKK terör örgütüdür. Bu süreç içerisinde 40 bin Kürt kardeşimizi katlettiler. Kim katletti? PKK terör örgütü katletti. Yapılan bir hata ile buradan siyaset üretmenin doğru olmadığı kanaatindeyim" dedi.
BEŞTAŞ: İNSANLIK DIŞI BULUYORUM
Elitaş'ın sözleri üzerine tekrar söz alan HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş ise, "Oraya ilk gidenlerdenim. O çocukların annelerinin ağıtları kulaklarımdan çıkmayacak. Hariçten gazel okuyup birilerini aklamaya çalışmayı insanlık dışı buluyorum. 34 çocuğun bacağı, kolu kopuyor; takipsizlik veriliyor" diye konuştu.
ELİTAŞ: FEHMAN HÜSEYİN VAZGEÇTİYSE HESABINI VERSİN
AK Partili Elitaş da, "Sayın Beştaş benim bu konuyu savunduğumu iddia etti. PKK’yı 'masum' diye ortaya koyanlar varsa asıl insanlık suçunu onlar işlemiştir. 'Fehman Hüseyin' denen cani o yavruları kullanarak, Suriye’de terör örgütü kurmak için plan yapıyorsa, sonra vazgeçtiyse bunun da hesabının verilmesi lazım' diyoruz" ifadelerini kullandı.
IŞİD TARTIŞMASI
CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay ise "PKK’nın da Allah belasını versin, 'IŞİD iyi ki varsın. Allah kurşununu azaltmasın' diyen AK Partiliye de bela okuyorum" diyerek tartışmaya katıldı.
Tekrar söz alan Elitaş da, "Siyasi partilere sızmak terör örgütlerinin yaptığı işler. Terör örgütünü lanetliyorum, IŞİD’i lanetliyorum, İslam adına terör yapıyorsa onları lanetliyorum" dedi.
Ne olmuştu?
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 gecesi saat 21.39 ile 22.24 arasında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Irak sınırından geçen köylülere 4 bomba atıldı. Grupta çocukların da olduğu 38 köylü ve en az 50 katır bulunuyordu. Bombardıman sonucu 34 kişi öldürüldü. Ölenlerden 19’u, 18 yaşından küçüktü. Ölenlerin yarıdan fazlası Encu ailesindendi. Katliam, gece boyunca ve sabah saatlerinde haber kanallarında yer almadı. Ana akım medya, ertesi gün Genelkurmay Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan duyuruya kadar konuya yer vermedi. Ölenlerin bedeni yanık ve parçalanmış haldeydi. Köylüler kendi cenazelerini kendileri taşımak zorunda kaldı. Battaniyelere sarılmış cenazeler katırlarla kilometrelerce taşındı.
İHD ve beraberindeki heyet katliamın ardından bölgeye gitti. Heyetin hazırladığı raporda, “Hayatlarını kaybedenler mazot ve gıda maddeleri üzerinden sınır ticaretiyle uğraşıyordu. Sınır ticareti yıllardır karakolun bilgisi dahilinde yapılıyor. Özellikle son bir ayda karakol sınır ticaretine kolaylık ve müsamaha da tanıyordu” bilgisi paylaşıldı. Aynı rapora göre, katliamın ardından saatlerce yardım gitmediği için donarak ölenler oldu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, bombardımanla ilgili soruşturma başlatıldı. 8 Ocak 2012’de Albay Hüseyin Onur Güney açığa alındı. Katliam günü ilçe Kaymakamı Naif Yavuz'a saldırdıkları iddiasıyla “Kasten insan öldürmeye teşebbüs” iddiasıyla beş kişi tutuklandı. Soruşturmaya gizlilik kararı getirildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda Uludere Alt Komisyonu kuruldu. Katliam öncesinde çekilen Heron görüntülerini izleyen komisyon üyeleri “Görüntüler çok net. Göz göre göre ölmüşler” dedi.
Katliamın ardından çoğu AK Partili üyelerden oluşan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun hazırladığı raporda, ‘Kasıt yok. Sivil idare ile askeri yetkililer arasında koordinasyonsuzluk var’ denildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma kapsamında Haziran 2013’te görevsizlik kararı vererek, dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına gönderdi. Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı da, 7 Ocak 2013’teki gerekçeli kararında, “Gerek şüphelilerin gerekse olayda görev yapan diğer TSK personelinin, TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde kanun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görevin gereklerini yerine getirdikleri, görev gereklerini yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri, dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep bulunmadığı anlaşıldı” diyerek takipsizlik kararı verdi.
Takipsizlik kararına ailelerin itirazı da 20 Haziran 2014 tarihinde reddedildi. Aileler, ‘Ölenler arasında PKK mensupları vardı’ diyen Genelkurmay Başkanı Necdet Özel hakkında suç duyurusunda bulundu. 1108 avukat Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu. İç hukuk yollarının tükenmesi üzerine yaşamını yitiren 34 kişinin yakını olan 281 kişi adına Ağustos 2016'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) bireysel başvuru yapıldı. AİHM Roboski için yapılan başvuruyu ‘2 gün gecikti’ diyerek reddetti. (DUVAR)