Haber Merkezi- Müslüman nüfus çoğunluklu ülkelerin otokrat liderlerinin "en büyük camiyi inşa yarışı" Economist dergisinin son sayısında, "Benimki seninkinden büyük" alt başlıklı bir habere konu oldu.
”İslam dininin başlangıcında camilerin mütevazı olduğuna” dikkat çekilen haberde, Hz Muhammed’in avlusunu mescit olarak kullandığı hatırlatılıyor ve bunun sonraki yüzyıllarda dramatik şekilde değiştiği, günümüzde ise, bir yarışa dönüştüğü yorumu yapılıyor.
Amerika Bülteni'nin aktardığına göre haberde örnek verilen liderlerden biri, 20 yıl süren otoriter yönetiminden sonra 2019 yılında devrilen Cezayir lideri Abdulaziz Buteflika.
Cezayir’in otoriter lideri, 1 milyar dolar harcayarak, 40 hektarlık alan üzerine inşa ettirdiği cami ile Fas Kralının elindeki "Mekke ve Medine camileri dışında, dünyanın en büyük caminin yapıcısı" unvanını elde etmişti.
Cezayir Camii aynı zamanda 265 metre yüksekliğiyle, dünyanın en yüksek minaresine de sahip. Çinli firma ve işçilerce yapılan cami, hemen yakınında yine aynı Çinli firma ve işçilerce yapılan devasa havaalanı hakkındaki iddiaları gölgelediği yönünde tartışmalara da konu oldu.
Geçtiğimiz günlerde ölen Umman sultanı Kabus bin Said ise, kendi camisinde uzun yıllar, ‘dünyanın en büyük avizesi’ rekorunu asılı tutmayı başardı. Ancak Birleşik Arap Emirliklerinin Abu Dabi Emiri Şeyh Zayed Camiine 2007 yılında daha büyük avize asarak bu unvanı kendisine aldı. Suriye kökenli mimar Sinan Hassan, dergiye yaptığı açıklamada, camilerin, "Disneylandvari propaganda araçlarına dönüştürüldüğü" eleştirisi yapıyor.
Derginin radarına giren bir başka otoriter lider ise, 2019 başında açılışını yaptığı 122 bin metrekarelik al-Fattah al-Alem Cami ile Mısır devlet başkanı Abdulfettah el Sisi oldu.
Aynı haberde, İran Ayetullahlarının da halen "dünyanın en büyük camiiini" inşaatının da devam ettirdiğine dikkat çekiyor.
‘’Açıkçası, büyük camiler yapmak, Müslüman liderlerin kendi otoritelerini betonlaştırmak için peygamberin ölümünden sadece birkaç on yıl sonra başvurduğu eski bir gelenek’’ diye yazılan haberde, ‘’En zalim tiranlar en güzel camileri inşa ettiler’’ yorumu yapılarak şu ekleme yapıldı: ‘’En azından onların bir sanat zevki vardı. Bugünküler de o da yok.’’