İngiltere'nin köklü gazetelerinden Guardian, 2020'de başlayan bir araştırmanın sonuçlarını paylaşarak kurucularının kölecilik geçmişi nedeniyle özür diledi. Araştırma, 1821'de kurulan gazetenin Amerika'daki pamuk plantasyonlarıyla bağlantısını gösterdi.
İngiltere'nin köklü gazetesi The Guardian ' kurucularının kölecilik geçmişi' nedeniyle özür diledi. Medya tröstü 'The Scott Trust' bünyesinde faaliyetine devam eden gazete ayrıca, kurucularının transatlantik kölecilikte oynadıkları rol nedeniyle on yıla yayılan 'onarıcı adalet programını' kamuoyuyla paylaştı.
Şirket, gazetenin ilk dönemlerinde pamuk endüstrisini savunmak için aldığı editöryal tutum ve bu tutum nedeniyle köleleştirilmiş insanların sömürülmesinde payı olduğu için de özür diledi.
'KURUCULARIMIZ SERVETLERİNİ KÖLECİLİKTEN ELDE ETTİ'
Guardian'ın genel yayın yönetmeni Katharine Viner dün yayınlanan makalede "Kurucumuzun ve onu finanse edenlerin servetlerini insanlık suçu sayılan uygulamalar sayesinde edindikleri gerçeğiyle yüzleşiyor ve bunun için özür diliyoruz" dedi. Viner, "Bir haber kuruluşu olarak üçüncü yüzyılımıza girerken, bu korkunç tarih, gazeteciliğimizi ırkçılığı, adaletsizliği ve eşitsizliği ifşa etmek ve güçlüden hesap sormak için kullanma kararlılığımızı pekiştirmeli" yorumunu yaptı.
KÖLEŞTİRİLEN İNSANLARIN TORUNLARINA 'ONARICI ADALET'
Öte yandan, bugünkü Güney Karolina ile Jamaika arasında kölecilik faaliyetlerinin yürütüldüğü bölgelerde başlayacak 'onarıcı adalet' çalışmaları kapsamında bölgede köleleştirilmiş insanların torunlarıyla çalışmalar yürütülecek. Guardian, gelecek bir yıl içinde bu çalışmalar için ayrılacak fonların büyüklüğünün netleşeceğini duyurdu. İngiliz gazete ayrıca siyah hakları ile ilgili daha çok yayın yapmayı taahhüt ederken, siyah gazetecilerin yetişmesi için bir burs programını da yürürlüğe koyacağını duyurdu.
10 MİLYON STERLIN HARCANACAK
Scott Trust, Guardian'ın büyük bölümü 19'uncu yüzyıldaki kurucularla bağlantısı tespit edilen insanların soyundan gelen toplulukların 'onarımına' harcanmak üzere milyonlarla 10 milyon sterlini (yaklaşık 236 milyon Türk Lirası) aşan bir fon ayrılacağını da duyurdu.
ÇALIŞMA 2020'DE BAŞLAMIŞTI
Açıklama, 2020'de başlayan bir araştırmanın sonuçlanmasının ardından geldi. Araştırma, The Guardian'ı 1821'de kuran gazeteci ve pamuk tüccarı John Edward Taylor'ın finansörlüğünü yapan Manchester'lı kölecilikle bağlantısı olup olmadığını tespit edebilmek için yürütülüyordu. Dün yayınlanan Scott Trust: Köleleştirmenin Mirası Raporu, Taylor ve 11 finansöründen en az dokuzunun, özellikle tekstil endüstrisi aracılığıyla kölelikle bağlantıları olduğunu ortaya çıkardı.
'MÜLKİYETLERİNDEKİ İNSANLAR' İÇİN TAZMİNAT TALEP ETMİŞLER
Nottingham ve Hull üniversitelerinden araştırmacılar, Taylor & Co'nun bölgeden pamuk aldığını gösteren bir fatura defterini inceledikten sonra, Taylor'ın Güney Karolina ve Georgia kıyılarında bulunan Sea Islands'daki plantasyonlarla olan bağlantılarını tespit edebildi. Fatura defterinde plantasyon sahiplerinin ve köleleştirilen insanların adlarının baş harfleri bulunuyordu.
Çalışmanın bulgularına göre, Guardian'ın ilk finansörlerinden biri olan, Batı Hindistanlı tüccar Sir George Philips, Jamaika, Hannover'deki Success şeker plantasyonunun ortaklarından biriydi. 1835'de İngiliz hükümetinden, 'mülkiyetindeki 108 insanın kaybı' için tazminat talep etmeye çalışsa da başarılı olamadı. Philips'in ortağının ise en iyimser tahmine göre bugünkü değeriyle yaklaşık 200 bin pound ( Yaklaşık 4 milyon 720 bin Türk Lirası) tazminat talebinde bulunduğu ortaya çıktı.
Scott Trust'ten yapılan açıklamada araştırmanın sonucunda ortaya çıkan bulgulara cevaben, "Scott Trust, ABD, Jamaika, Birleşik Krallık ve başka yerlerdeki yerel ve ulusal topluluklarla istişare içinde tasarlanacak ve yürütülecek olan onarıcı adalet programını önümüzdeki on yılda finanse etmeyi taahhüt ediyor" denildi.