Ticaret Bakanlığı, Evrensel'in TELE1'de yayınlanan 25. yıl videosundaki sarı, kırmızı ve yeşil renklerde bir tülbent tutan kız çocuğu görüntüsünü gerekçe göstererek gazeteye 20 bin 953 TL para cezası kesti.
Ticaret Bakanlığı, 25. yaş kutlamasına dair yayımlanan videoda yer alan sarı, kırmızı, yeşil renkli şal nedeniyle Evrensel’e 20 bin 953 TL iradi para cezası kesti. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, verilen cezaya dair 1990’lı yıllarda Batman’daki trafik lambalarından ‘bölücü renkleri’ simgelediği gerekçesiyle sarı lambaların devre dışı bırakılmasını hatırlattı.
Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, 25. yaşını kutlayan Evrensel Gazetesi’ne, hazırlanan bir reklam videosu nedeniyle 20 bin 953 TL iradi para cezası verdi. Cezanın gerekçesi ise, yayımlanan reklam filminde 2015 yılı Newroz kutlamasına katılan bir kız çocuğunun elinde sarı, kırmızı, yeşil renkli bir şal tuttuğu fotoğraf.
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bu reklamı gerekçe göstererek geçtiğimiz Ağustos ayında TELE1’e “Terörü övmek, teşvik etmek, terör örgütlerini güçlü veya haklı göstermek” gibi akıl almaz bir gerekçe ile üst sınırdan idari para cezası verilmesini kararlaştırmıştı.
TELE1'e verilen bu cezanın ardında Evrensel'e para cezası kesen Ticaret Bakanlığı, yayımlanan 45 saniyelik videoda sadece iki saniye yer alan fotoğrafla 6502 sayılı Kanun’un 61. maddesini ihlal edildiğini öne sürdü.
Evrensel’e tebliğ edilen karar metninde “Kuruluşunuzun ‘TELE1’ logolu televizyon kanalında 08.07.2020 tarihinde yayınlanan ‘Zamlar karşısında açlıkla sınanan, insanca yaşamak isteyen milyonların sesi!’ ibareli reklamlarında; bir kız çocuğunun terör örgütünü simgeleyen bez parçasını tuttuğu görsellere yer verildiği, bu durumun yasadışı davranışlara göz yuman, bu davranışları özendiren ve destekleyen unsurlar içerdiği dolayısıyla...” ifadeleri yer aldı.
Evrensel’in Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, gazetedeki köşesini bugün verilen bu cezaya ayırdı.
Polat, “Evrensel size boyun eğmez!” başlığı attığı yazısında “Geride bıraktığımız yılı, Basın İlan Kurumunun Evrensel’e yönelik devam eden ‘İlan durdurma’ kararı ile tamamlamıştık. Bu yılı da, Evrensel’in 25. yaş kutlamasına dair TELE1’de yayımlanan videosu nedeniyle gazetemize verilen ceza ile karşılıyoruz. Hatırlanacağı gibi, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bu reklamı gerekçe göstererek TELE1’e “Terörü övmek, teşvik etmek, terör örgütlerini güçlü veya haklı göstermek” gibi akıl almaz bir gerekçe ile üst sınırdan idari para cezası verilmesini kararlaştırmıştı” diye belirtti.
Polat, yazısının devamında verilen cezaya dair şunları kaleme aldı:
“İktidarın bu kez Ticaret Bakanlığının ilgili birimi kanalıyla ürettiği cezai argüman bir yanıyla trajik, bir yanıyla trajikomik.
Bir daha söyleyelim. Fotoğraftaki kız çocuğunun tuttuğu sarı, kırmızı, yeşil renklerden oluşan şalda herhangi bir örgütün simgesi yok. Varsa kanıtlayın, niye şu ana kadar bu konuda tek bir kanıt gösteremediniz?
Eğer bu renklerin Kürt halkının, sadece Türkiye’de değil, her yerde ulusal bayram olarak kutlanan Newroz miting ve etkinliklerinde taşınan aksesuarlardaki çağrışımını “bölücü” bulduğunuzu söylüyorsanız bu da sizin sorunlu algınız.
Bu sorunlu algı trajikomik bir fıkra haline geldi yakın Türkiye tarihinde. Dünyanın ilk elektrikli trafik lambası 5 Ağustos 1914’te ABD’nin Ohio eyaletinde bulunan Cleveland kentine yerleştirilmişti. O dönemdeki lamba sistemi bugünden farklı olarak kırmızı ve yeşilden ibaretti.
Zaman içinde üç renkli kullanılmaya başlanan trafik lambaları dünyanın büyük şehirlerinde hızla yayılırken New York, Paris ve Berlin’de de trafik ışıkları 1920’lerde kuruldu. Türkiye’de ilk trafik lambası ise, 1929’da İstanbul’a yerleştirildi.
Türkiye’de Kürt sorunu etrafındaki çatışmalı dönemin damgasını vurduğu 1990’lı yıllarda Batman’daki trafik lambaları ‘Bölücü renkleri’ simgelediği iddiasıyla sarı lambalar devre dışı bırakılmış ve bir süre sadece kırmızı ve yeşil renkli lambalar kullanılmıştı.
30 yıl sonra aynı kafa yine devrede.
Newroz mitingleri bu ülkede yasal değil mi? Mitinglerde kullanılan o şallara dair bir yasak kararı var mı? O şalların bir örgütü temsil ettiğine dair kanun eğer varsa -biz bilmiyoruz, hadi bizi aydınlatın- hangi kanundur?
Evrensel, bu saçma sapan gerekçeli cezaya da boyun eğmeyecek elbette. Dava açacağız ve bütün süreçleri işleteceğiz.”