Türk ve Kürt firmalarından Kürdistan Bölgesi’ne yoğun ilgi

Erbil Uluslararası İnşaat ve Elektrik Endüstri Fuarı 105 firmanın katılımıyla başladı.

Erbil Uluslararası İnşaat ve Elektrik Endüstri Fuarı 105 firmanın katılımıyla başladı.
 
Nisan ayında yapılan “Yapı, İnşaat Malzemeleri ve Belediye Ekipmanları Fuarı’nın” ardından, dün başlayan Erbil Uluslararası İnşaat ve Elektrik Endüstri Fuarı, 29 Haziran tarihine kadar açık olacak.
 
Türk ve Kürt kentlerinden 49 firmanın katıldığı fuara aralarında Azerbaycan, Kuveyt, İran ve Irak'ın da yer aldığı toplam 105 firma katıldı.
 

 
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nden (OSB) de yaklaşık 25 firma fuarda stand açtı.
 
Fuarın açılışına Erbil Valisi Nevzad Hadi, Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay ile çok sayıda yetkili katıldı.
 
Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, “100 firmadan 49 Türk  firmasidir ticaret hacminin gelismesi icin calişmalar sürüyor. İkincisi yapılan bu fuardan daha iyi sonuçlar çıkacağına inanıyoruz” dedi.
 

Aziz Odabaşı: Diyabakır firmaları dünya standarlarında
 
Rûdaw’a konuşan Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Aziz Odabaşı, “OSB olarak ikinci kezdir Erbil’deki fuara katılıyoruz. Amacımız Kürdistan’da hükümetin kurulmasının ardından Kürdistan’ın kalkındırılmasında katkıda bulunmaktır. Bünyemizde 220 fabrikamız var. Bu fuarada 25 firma olarak katılıyoruz. Firmalarımız yenilebilir enerjiden ev tekstiline ve inşaata kadar birçok alanda hizmet veren firmalardır” dedi.
 
Kürdistan Bölgesi’nde Türkiye ve İranlı firmaların piyasa rekabetine ilişkin Odabaşı, “Türkiye firmaları dünya standartlarında üretim yapıyor. Diyarbakır’dan fuara katılan firmalarımın hepsi de Avrupa standarlarındadır. Kalite bakımında İran firmalarının Diayrbakır firmalarıyla rekabet etme şansı yoktur. Biz kalite ve fiyatımızla burada çok iş alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
 
“Kürdistan Bölgesi yönetiminin de ürünlerini Diyarbakır üzerinden almasını istiyen Aziz Odabaşı, “Kürdistan’ın tek kapısı Türkiye’dir. Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmesi ve eski ihracat rakamlarımıza ulaştırıp, 15-20 milyar dolar rakamlarına ulaştırmamız gerekiyor. Nitekim Kürdistan’a ihracatımız 14 milyardan 7 milyara düştü. Hedefimiz bu rakamları yükseltmektir” ifadelerini kullandı.
 


20 yıldır Kürdistan Bölgesi piyasasında
 
Kalekim Ortadoğu İhracat Sorumlusu Orhan Kozoğlu, geçen yıl olduğu gibi bu yılda fuara katıklarını söyledi.
 
Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta yaklaşık 20 yıldır faaliyet yürüttüklerini belirten Kozoğlu, sözlerine şunları ekledi:
 
“Özellikle son 7-8 yıl içinde atılım ciddi atılımlar yaşandı. Irak piyasasına çok büyük önem veriyoruz. Bizim için gerçekten de genişlediğimiz ve büyüdüğümüz bir yer. Burada bayilerimiz var. Bu yıl daha çok ülkenin güneyine yayılayı düşünüyoruz. Kürt bölgesinde yaygın durumdayız şu anda. Bu fuarda da inanılmaz Türk firması yer aldı. Fuarın çok olumlu geçeceğine inanıyoruz o yüzden de buradayız. Siyasi gelişmeler de oldukça olumlu ve her bölgeye girmemize yardımcı olacaktır.”
 

 
Diper Firması Sahibi Kenan Newzad, merkezlerinin Diyarbakır’da olduğunu ve günde yaklaşık 100 perde siparişi aldıklarını söyledi.
 
Almanya’da da şubelerinin olduğunu kaydeden Kenan Newzad, üretimde kaliteye önem verdiklerini ve tüketicilerin kendilerine önem verdiklerini kaydetti.
 
Önceki yıllarda da başkent Erbil’de yapılan fuarlara katıldıklarını dile getiren Newzad, bu yıl İstanbul’da düzenlenen fuarada katıldıklarını belirtti.
 


CAPUA: Kürdistan piyasası daha hareketli
 
Rûdaw’a konuşan Diyarbakır merkezli CAPUA Boya Satış Müdürü Hidayet Demir, “2013’ten beri Kürdistan Bölgesi piyasasında aktif olarak faaliyet gösteriyoruz. 2015’te te boya sektörüne girerek faaliyetlerimii genişlettik. Fuarla beraber bölgede daha çok yaygınlaşmaya çalışıyoruz. Uluslararası ve Türkiye’deki bölgelerinde de çalışmalarımız sürüyor” dedi.
 
Hidayet Demir, “Özellikle inşaat sektörüne baktığımızda da Türkiye’ye oranla Kürdistan Bölgesi piyasası daha aktif ve canlıdır. Yaptığımız görüşmelerde de oldukça olumlu sonuçlar aldık” diye konuştu.
 


İstanbul merkezli Teknik El Panel Genel Müdürü Köksal Ruşen, “İstanbul’da 20 yıldan fazladır pano yapmaktayız. Fuara katılmak amacıyla Erbil’e geldik. Ürünlerimizi tanıtarak ülkemize hizmet etmek istiyoruz. Buraya ilk gelişimiz ve burada da çok iyi potansiyelin olduğunu gördük. Gelsinler görsünler burayı burada mutlaka iş var herkesi bekliyoruz burada” dedi.
 
 
 


 

Kurdistan Haberleri

Xûşka Nadia
ABD’li senatörden Türkiye'ye Rojava uyarısı: Kürtlere dokunmayın
KDP Süleymaniye’de, KYB Erbil’de yeni hükümet için müzakerelere başladı
Alman Mahkemesi: Türkiye demokratik hukuk devleti değil
Van’da binlerce yıllık obsidyen atölyeleri