Kürt lider Mesud Barzani anılarında, Türkiye'nin eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Körfez Savaşı'ndan sonra Irak Kürdistanı'nı ilhak etmeyi önerdiğini ilk kez paylaştı. Ama fikir ne kadar ciddiydi?
Kürt lider Mesud Barzani, anılarının bu ay yayınlanan son sayısında ilk kez, rahmetli eski Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 1991 Körfez Savaşı sonrasında Türkiye'nin Irak Kürdistan'ını ilhak etmesini "açıkça" önerdiğini açıkladı .
Ama bu teklif ne kadar ciddiydi?
Celal Talabani Vakfı'nın başkanlığını yürüttüğü Central Florida Üniversitesi'nde profesör olan Güneş Murat Tezcur, The New Arap'a verdiği demeçte, "Özal'ın 1989'da Cumhurbaşkanı olduktan sonra Kürt sorunu hakkında alışılmışın dışında düşündüğü bilinen bir gerçektir."
Saddam güçlerini Kuveyt'ten çıkarmaya yönelik ABD liderliğindeki askeri operasyonu bölgeyi yeniden yapılandırmak için eşsiz bir tarihi fırsat olarak algıladı ve Iraklı Kürt liderler Mesud Barzani ve Celal Talabani ile doğrudan temaslar başlattı."
Bu iki lider 1991 ve 1992 yıllarında Ankara'yı ziyaret etti. O sıralarda, Irak Kürdistanı , Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in ABD liderliğindeki hava kuvvetlerine karşı uçuşa yasak bölge ile korunan Körfez Savaşı'nın ardından özerkliğini yeni kazanmıştı.
Tezcur, "Aynı zamanda Özal, Kürt sorununa alternatif bir yaklaşım izlerken Başbakan Süleyman Demirel (1991-1993) ve Türk askeri bürokrasisinin sert direnişiyle karşılaştı." Dedi. Saddam'ın iktidarda kalmasını tercih ettiler" dedi.
Bu bağlamda Özal, Iraklı Kürt liderlerle yaptığı flörtler için yaygın desteği olmayan yalnız bir siyasi figürdü” dedi. "Nisan 1993'teki zamansız ölümü bu yaklaşıma bir son verdi ve güvenlik şahinlerinin yükselişiyle sonuçlandı."
"Eski Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın aklından geçen, Irak'ın parçalanması durumunda ülkenin kuzeyindeki boşluğu Türkiye'den başka kimsenin doldurmasına izin vermemekti"
O dönemde Cumhurbaşkanı Özal'ın dış politika özel danışmanı olan Cengiz Candar, teklifin Özal'ın "ikonoklastik tarzının" "güçlü damgasını" taşıdığını söyledi.
Candar, The New Arab'a verdiği demeçte, "Çeşitli seçenekleri görmek ve bunlardan herhangi birinin gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini test etmek için fikirleri yüzdürmeyi severdi," dedi .
O sırada Irak Kürdistanı'nın ilhak edilmesinin söz konusu olmadığını ve bunun Özal'ın aklında olmadığını da ayrıca belirrti.
"Aklındaki şey, iki kutuplu sistemin yerini alan yeni tek kutuplu uluslararası sistemde tek süper güç olarak ortaya çıkan ABD'nin sadık bir müttefiki olarak Saddam sonrası Irak'ın geleceğini belirlemede Türkiye'yi büyük bir güç merkezi olarak tasarlamaktı.
Aklı, Irak'ın parçalanması durumunda, ülkenin kuzeyindeki boşluğu Türkiye'den başka kimsenin doldurmasına izin vermemekti" dedi.
"Böyle bir durumda Türkiye'nin nüfuzunu ancak Kürtlerle işbirliği yaparak genişletebileceğini ve bu amaca ulaşmak için Türkiye'nin egemenliği altındaki özerkliğin Ankara için kabul edilebilir olacağını düşündü."
Çandar, o dönemde “Kürt ve Kürdistan kelimelerinin Türkiye'nin sözlüğünde yer almadığını” hatırlamanın önemine de vurgu yaptı.
İnkarcılık Türkiye'nin devlet ideolojisiydi" dedi. Dolayısıyla Özal'ın Barzani'ye önerdiği şey aslında Türkiye'nin kendisi için devrim niteliğinde bir adımdı.
Çandar'a göre Özal, Türkiye ile Iraklı Kürtler arasında bir yakınlaşmanın "Türkiye'nin Kürt sorununun çözümüne elverişli" ve "Türkiye için PKK isyanını etkileyecek bir paradigma değişikliği" olacağına da inanıyordu.
"Sınırları daha az alakalı hale getirmek de aklındaydı" dedi. "Sınırların ötesindeki Kürtlerin kardeşliğinin farkındaydı ve insanların, malların ve fikirlerin serbest dolaşımına şiddetle inanıyordu. Serbest piyasayı tüm kitleleriyle savunan bir adamdı."
Hem Candar hem de Tezcur, Amerikalıların Türkiye'nin Irak Kürdistanı'nı ilhak etmesini destekleyeceklerinden ciddi şekilde şüphe duyuyorlar. Barzani anılarında, kendisinin ve Talabani'nin Amerikalılara teklife ilişkin tutumlarını sorduklarını hatırlıyor. Amerikalılar daha sonra cevap vereceklerini söylediler ama cevap vermediler ve Kürt liderler bir daha asla sormadılar.
Candar, "Amerikalıların bölgesel sınırları yeniden çizmekle ilgilendiklerini düşünmüyorum" dedi. "O dönemde Amerikan Arap müttefikleri bu olasılığa aşırı derecede alerjikti, üstelik bu İsrail'in aleyhine sınırların yeniden çizilmesi anlamına gelirdi. Filistin sorunu hâlâ bölgedeki en yakıcı sorundu."
Tezcur da benzer şekilde "ABD'nin veya başka bir devletin Irak'ın parçalanmasına ve Kürt topraklarının Türkiye'ye eklenmesine destek vereceğini düşünmenin gerçekçi olmayacağını" kaydetti.
"Bu, Birinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Orta Doğu'daki en anıtsal jeopolitik değişim olurdu" dedi.
"Aynı zamanda, her iki Kürt lider de Türkiye'yi, özellikle 1990'ların başlarında Saddam karşısında dengeleyici bir güç olarak algıladı."
Dolayısıyla, uluslararası sınırın hemen güneyindeki dağlık bölge olan Behdinan'da Türk askeri varlığı ve PKK'ya yönelik saldırılardan oldukça memnun kaldılar" dedi.
"Musul'un Türkiye'nin bir parçası olması fikri son 30 yıldır Türk siyasetinde değişmez bir konu olmuştur"
Ayrıca, diğer Türk yetkililer, Türkiye'nin 1991'den beri Musul ve Kerkük'ü ilhak etmesini önerdiler.
Tezcür, "Musul'un Türkiye'nin bir parçası olması fikri son 30 yıldır Türk siyasetinde değişmez bir tema olmuştur." dedi. "Türkiye, 1924'te kurulan Brüksel Hattı'nın kalıcı sınır haline geldiği 1926 Ankara Antlaşması'na kadar Musul eyaleti üzerinde hak iddia ediyordu."
Erbil ve Kerkük'teki büyük Türkmen azınlığı da bazı Türk politikacıların bu şehirleri Türkiye'ye ilhak etmeyi savunmasına yol açtı.
Ancak Tezcür, bu tür savunuculuğu bu politikacılar adına sadece "blöf ve yaygara" olarak nitelendirdi.
"Küresel siyasette bir şeyler kökten değişene kadar, Türkiye'nin Irak Kürdistanı'nı devralmaya ne niyeti ne de kapasitesi var" dedi.