Women for Justice, Türkiye'nin 2021’de Şengal'e düzenlediği hava saldırısında sağlık ocağını hedef aldığı iddiası nedeniyle BM İnsan Hakları Konseyi’ne başvuru yaptı. Davacılar, saldırıda hastane personelinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Türkiye'nin, Şengal kentine 2021 yılında düzenlediği hava saldırılarında bir sağlık ocağını hedef aldığı ve sekiz kişinin ölümüne sebep olduğu yönündeki iddialar Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ne taşındı.
Gazete Duvar’da yer alan habere göre, hava saldırılarından sağ kurtulan dört davacı, Türkiye'nin “medeni ve siyasi haklara ilişkin uluslararası sözleşmenin 6. maddesiyle güvence altına alınan yaşam haklarını ihlal ettiğini” ileri sürdü. Davacılar, saldırıların ardından sivil ölümlerinin soruşturulmadığını ve mağdurlara etkili yasal yöntemler sunulmadığını savundu.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 2021 yılı ağustos ayında düzenlediği hava saldırısını, Türkiye'nin PKK'nin uzantısı olarak gördüğü Şengal Direniş Birlikleri'ni (YBŞ) 'kontrol altına alma girişimi' olarak nitelendirmişti.
Davacılar, hastanenin yakınlarında YBŞ'ye ait bir kontrol noktası bulunduğunu ancak bu noktada hiçbir silahlı birimin yer almadığını ve öldürülenlerin hastane personeli olduğunu aktardı.
Olay, Almanya merkezli 'Women for Justice' isimli Ezidi haklarını savunan sivil toplum kuruluşu tarafından BM’ye taşındı.
“Sembolik bir dava”
STK'yi destekleyen İngiltere merkezli Hesap Verebilirlik Birimi'nin başkanı Aarif Abraham, "Bu, Ezidilerin temel haklarının Türkiye tarafından açıkça ihlal edilmesini içeren kritik ve sembolik bir davadır" dedi ve şöyle devam etti:
"30 dakika içinde art arda üç hava saldırısıyla bir sivil hastaneyi hedef almanın, sekiz sivili öldürmenin ve 20'den fazla kişiyi ağır şekilde yaralamanın hiçbir yasal mazereti olamaz. Türkiye uzun süredir teröristleri hedef alıyormuş gibi davranarak toprakları dışındaki insanları öldürerek cezasızlığın ve uluslararası toplumun sessizliğinin tadını çıkarıyor. BM İnsan Hakları Konseyi, Türkiye'yi sorumlu tutma ve mağdurlara anlamlı bir tazmin sağlama konusunda gerçekçi beklentilere sahip tek organdır.”
“En büyük güvenlik riski”
Women for Justice'in CEO'su Dr. Leyla Ferman ise "Şengal'de IŞİD'e karşı kazanılan zaferden sonra, en büyük güvenlik riskini Türk hava saldırıları oluşturuyor" ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)