Haber Merkezi- Alman Der Spiegel dergisi Avrupa Birliği'nin sağladığı fonlarla Türkiye'nin Suriye sınırına yüzbinlerce kilometre uzunluğunda duvar ördüğünü belirtiyor. Derginin haberinde sadece geçtiğimiz Eylül ayından günümüze 42 kişinin duvarı aşmaya çalışması ya da Türk askerlerinin ateş açması sonucu hayatını kaybettiği belirtiliyor.
Derginin konuyla ilgili haberi şu şekilde:
Türk askerleri üzerlerine ateş açtığında İbrahim Halit, annesinin elini tutarak kaçmaya başlıyor. Mermilerin hedefi olan mültecilerin seslerine makineli silah sesleri karışıyor. 'Eğer dursam ya vurulacağım ya da yakalanacağım' diye düşünüyor Halit.
Kaçakçıların tarif ettiği şekilde saatlerce yürüyerek Suriye'den Türkiye'ye gitmeye çalışıyorlar. Şafak vakti bir Türk köyüne varana kadar yürüdüklerini, zeytin ağaçları arasında kaybolduklarını söylüyor. İdlib'de Darkuş kasabası yakınlarındaki bir kamptan Halit ile birlikte 60 kişi kaçıyor ancak çok azı sınırı geçebiliyor. Halit diğerlerinin ya öldüğünden ya da tekrar Suriye'ye döndüklerinden endişeleniyor.
Mersin'e annesiyle birlikte geçtiğimiz sonbahar gelen Halit, gazetecilerle konuştuğundan dolayı Türk yetkililerinin kendisini cezalandırmasından korkuyor. Ancak isminin değiştirilmesi şartıyla konuşan Halit, 'Tüm dünyanın Suriyelilere ne olduğunu anlamasını istiyorum.' diyor.
Yedi yıldır devam eden Suriye iç savaşında yüzbinlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarcası evlerini terketmek zorunda kaldı. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin Afrin'i işgal etmesiyle yerlerinden olanlara onbinlercesi daha eklendi. Ufukta herhangi bir barış emaresi görünmezken Suriye'nin komşuları Lübnan ve Ürdün de daha fazla mülteci almak istemiyor. Türkiye ise mültecileri engellemek için sınıra ördüğü yüzlerce kilometre uzunluğunda, üç metre yüksekliğindeki duvarı ısıya duyarlı termal kameralarla donatmış durumda.
Halit'e göre Türk askerleri ayırım gözetmeksizin mültecilerin üzerine ateş etti. Bu iddiayı her ne kadar doğrulamak zor olsa da yapılan çok sayıda röportajda insanlar bu iddiayı tekrarlıyor.
Geçtiğimiz Perşembe günü İnsan Hakları İzleme Komitesi benzer olayları aktardığı gibi toplu sınırdışı olaylarının da yaşandığına işaret ediyor.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise her ne kadar rakamlar bağımsız kaynaklarca doğrulanmasa da, geçtiğimiz Eylül ayından beri duvarı aşmaya çalışan 42 kişinin öldüğünü öne sürüyor.
Bir Avrupa Birliği üyesi ülke olarak Almanya da sınırı geçmeye çalışan insanlara karşı kullanılan silahları Türk hükümetine sağlayan ülkeler arasında. Der Spiegel ve Avrupa Araştırmacı İşbirlikçileri adlı örgütün yaptığı araştırmalara göre Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'ye sınırlarını koruması için seksen milyon euro değerinde güvenlik ve gözetleme teknolojileri sağladı.
Bu miktara, IPA bölgesel gelişim programı çerçevesinde Otokar tarafından üretilen ve şu anda Suriye sınırında devriye görevinde bulunan silahlı Cobra 2 askeri araçların üretimi için Brüksel tarafından gönderilen 35.6 milyon Euro da dahil.
Türk-Yunan sınırını denetlemesi için gereken silahlı ve silahsız gözetleme cihazlarını üretmesi için Aselsan'a da 30 milyon Euro fon sağlandı.
Ankara ile Mart 2016'da sağlanan anlaşmaya göre, mültecileri sınırları içinde tutması karşlığında Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye üç milyar Euro yardımda bulunması kararlaştırılmıştı. Bu paranın Türkiye'deki Suriyelilerin ihtiyacı için kullanılması gerekirken, bu paradan 18 milyon Euro Türk sahil güvenliğinin kullanması için altı botun üretimine harcandı.
Türk-Suriye sınırı 2015'in yazına kadar açıktı. Bu sürede 3,5 milyon mülteci sınırı geçti. O tarihten sonra biraz da Avrupa Birliği'nden gelen baskılardan dolayı Türkiye sınırı kapattı. Artık sınırı geçmeye çalışanlar ya ölümü göze alacak ya da çok fazla para ödemek zorunda.
Sonuç olarak anlaşma ile Ege'de daha az mülteci botlarının devrilmesinden dolayı hayatını kaybederken, bunun yerine insanlar Türk-Suriye sınırında ölüyor.
Ahval