Türkiye, gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında yine zirvede

.

37 üyesi bulunan OECD ülkeleri arasında Türkiye yüzde 71 ile Arjantin'in ardından en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülke. Türkiye’nin en yakın takipçisi yüzde 46,88 ile Macaristan.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 7 Mart’ta yayımladığı verilere göre Türkiye, 37 üye ülke arasında enflasyonu en yüksek ikinci ülke konumunda. Türkiye aynı zamanda gıda enflasyonunda da Arjantin'in ardından en yüksek değere sahip ülke. 

OECD ülkelerinde tüketici enflasyonu (TÜFE) Ocak’ta yıllık bazda yüzde 9,2 olarak ölçüldü. G20 ülkelerinde yıllık enflasyon yüzde 8,4, Euro bölgesinde ise yüzde 8,7.

OECD ülkeleri arasında en düşük enflasyon yüzde 3,3 ile İsviçre'de. TÜFE'nin yüzde 4,3 olduğu Japonya ve yüzde 5,2 ile Güney Kore en düşük enflasyona sahip diğer ülkeler.

En yüksek enflasyon ise yüzde 98 ile Arjantin'de. İkinci sıradaki Türkiye'nin enflasyonu 57,7. Türkiye'yi yüzde 25,7 enflasyon ile Macaristan ve yüzde 21,5 ile Letonya izliyor.

Enerji enflasyonu

Enerji enflasyonu Haziran 2022'de görülen zirvenin ardından OECD ülkelerinde bir önceki aya göre yavaşlayarak da olsa düşmeye devam etti. 

Aralık 2022'deki yüzde 18,2'in ardından Ocak 2023'te yüzde 16,4'ü gördü ve Mart 2021'den bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

Enerji enflasyonundaki düşüş kısmen Hollanda'daki (enerjiye tavan fiyat getirilmesi) ve İtalya'daki (enerji fiyatlarının düşürülmesi) politika değişikliğinden kaynaklandı.

Belçika, Danimarka, İtalya ve Türkiye'deki enerji fiyatlarındaki yavaşlama, büyük ölçüde baz etkisi olarak kayıtlara geçti. 

Gıda enflasyonu

OECD ülkelerinin gıda enflasyonu yüzde 15,2. Aralık 2022'deki yüzde 15,6'ydı. Ocak’ta Avrupa’da enerji enflasyonu düşmeye devam ederken, gıda enflasyonu bir miktar arttı. 

Gıda ve enerji enflasyonu, Fransa, İtalya ve Japonya'da manşet enflasyona ana katkıyı sürdürürken, gıda ve enerji hariç enflasyon, Kanada ve ABD'de ana itici güç oldu.

Almanya ve Birleşik Krallık'ta, her iki bileşen de manşet enflasyona neredeyse eşit katkıda bulundu. En yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkeler şöyle:

OECD'nin Türkiye tahminleri:

OECD Türkiye'nin enflasyonun 2023'te yüzde 44,6 olacağını, 2024'te yüzde 41,4'e gerilemesini öngörüyor. GSYH'nin ise 2023'te yüzde 2,8 büyüme göstermesini, 2024'te de yüzde 3,8 oranında büyümesini hedefliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2023 yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 22,3.

Kurdistan Haberleri

ENKS’li İsmail Fetah'ın cansız bedeni bulundu
Diyarbakır ve Mardin Barosu'ndan Tişrin çağrısı: 'Savaş hukukunun açık ihlali'
Alman yetkili, Mazlum Abdi'yle görüştü: 'Müreffeh bir Kürt bölgesi inşa etmek mümkün'
ABD’den Mesud Barzani ve Mazlum Abdi görüşmesine ilişkin açıklama
Diyarbakır'da Kürt Edebiyatçılar Derneği'ne polis baskını