Türkiye omuz omuza savaştıklarımıza karşı savaşıyor

Macron: Türkiye zaman zaman IŞİD taşeronu güçlerle birlikte çalışıyor. Türkiye'den netlik istiyorum; hem YPG hem de S-400 konusunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor

Londra'da düzenlenen NATO liderler zirvesi öncesinde ABD Başkanı Donald Trump ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye için "IŞİD'e karşı omuz omza savaştıklarımıza karşı savaşıyor" dedi, "Türkiye bazen IŞİD taşeronu güçlerle beraber çalışıyor" diye de ekledi.

Reuters'ın haberine göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'yi IŞİD'in taşeronu güçlerle beraber çalışmakla suçladı ve Ankara'nın bu haftaki toplantılarda bu belirsizlikleri açıklığa kavuşturması gerektiğini söyledi. 

“Türkiye ile bu gruplar (PYD/YPG) arasındaki herhangi bir kafa karışıklığı bu sahadaki için herkese zarar veriyor" diyen Macron, “Önceliğimiz bu gruplara karşı kafa karışıklığını ortadan kaldırmak, bu yüzden Türkiye ile ilişkilerimizi tartışmaya başladık" diye konuştu.

"Bugün ortak düşmanımız terör örgütleridir. Bunu üzülerek söylüyorum ki bu masada terörizm konusunda aynı tarife sahip değiliz." diyen Macron, Trump’ın Fransa vatandaşı yabancı savaşçıların ülkeye geri getirme çağrısını da reddettiğini, odaklarının, hala mağlup edilmemiş olan IŞİD ile mücadele etmek olduğunu söyledi.

Euronews'in haberine göre "Türkiye, onların 'terörist' tanımını kabul etmediğimiz sürece anlaşmaları bloke etmek istiyor. YPG onlar için terörist ama bu bizim tanımımız değil" dedi.

"Omuz omuza savaştıklarımıza karşı savaşıyorlar"

Bloomberg'in haberine göreyse, "Bugün düşmanımızın kim olduğu ve Avrupa'daki barış için stratejilerimizi netleştirmemiz gerektiğine inanıyorum" diyen Macron, Türkiye'yi kastederek:

"Şimdi bizimle beraber IŞİD'e karşı omuz omza savaşmış olanlara karşı savaşıyorlar, bazen de IŞİD'in taşeronu güçlerle birlikte çalışıyorlar. Bu bir mesele, bu stratejik bir mesele. Eğer sadece ne ödediğimiz hakkında tartışır ve böylesi bir durumu net bir şekilde konuşmazsak ciddi değiliz demektir" dedi.

"Hem NATO üyesi olup hem S-400 almak nasıl mümkün oluyor?"

"Türkiye ile pek çok konuda işbirliğimiz var. Tüm liderlere saygım var ama benim hakkımda kötü şeyler söyleyenlere bir şey diyemem" diyen Macron şunları söyledi:

"Ancak Türkiye'den netlik istiyorum. Hem NATO üyesi olup hem S-400 almak nasıl mümkün oluyor? Bu teknik olarak mümkün değil. Avrupa'nın füze sistemlerini alabilirlerdi ama bunu almamayı Türkiye seçti.

"İkinci bir konu Türkiye'nin NATO Zirvesi'nden çıkacak deklarasyonları engellemek istemesi. YPG terör örgütü olarak nitelensin istiyor. Türkiye'nin hem bu konu hem de S-400 konusunu açıklığa kavuşturması gerekiyor."

"Her konuda anlaşamadık"

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre Macron, ayrıca, "AB ve Türkiye açısından bu toplantı gerekliydi. Her sorun çözüme kavuşturulmadı ama üç noktada uzlaştık" dedi.

İngiltere, Fransa, Almanya ve Türkiye arasındaki dörtlü zirvenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Macron'a "Erdoğan ile uzlaşmadığınız noktalarda ortak bir görüşe vardınız mı?" diye soruldu.

Macron, "Suriye, Suriye'nin doğusu ve Libya'yı ele aldık. Her konuda uzlaşma sağlanamadı ama üç noktada çok net bir şekilde uzlaştık" dedi. Fransız lider uzlaşma sağlanan konuları, "Bölgede öncelikli görevin IŞİD ile mücadele olması, Tükiye'deki Suriyeli sığınmacıların daha iyi izlenmesi ve bu yöndeki çabaların yoğunlaştırılması ve bir an önce Suriye'deki krizde siyasi çözümün desteklenmesi ve bu kapsamda anayasa komisyonu çalışmalarının ve Cenevre sürecinin takip edilmesi" olarak sıraladı.

Macron, "Komşularla ilişkilerde saygı konusunu konuştuk. Yunan müttefiklerimizle yaşanan karasuları konusunu gündeme getirdik. Ama özellikle Suriye ve Libya konusunu ele aldık" dedi.

"Erdoğan ile görüşme nasıl geçti? Kendisiyle baş başa görüştünüz mü?" sorusuna ise Macron, "Elbette. Ben her zaman açıktım. Herkesle saygı çerçevesinde konuştum, beni hiç başka türlü görmediniz. Türkiye büyük bir ülke. Gazeteci ve aydınları, kültürü ve tarihi ile çok güçlü bir dinamiği var. Bu halka derin saygı duyuyorum. Aramızda anlaşılmayan noktalar var. Fransa'nın duruşu ve AB'nin çıkarlarını açıklıkla dile getirdim. Bunu hep diğerlerine saygı ile dile getirdim. Ben pragmatik bir insanım. Çok açık konuştum ve şimdi sonuç bekliyorum" yanıtını verdi.

"PKK konusunda hiçbir çelişkimiz yok"

YPG konusundaki uzlaşmazlığın sorulması üzerine de Mcron, "YPG'yi de konuştuk. Bu noktada görüş ayrılıklarımız var ve hala ilerleme gerekiyor. PKK konusunda hiçbir çelişkimiz yok. Fransa PKK'yı terörist olarak görüyor ve kınıyor. Ama açık ki, bazı politik gruplar, tümüyle terörist olarak tanımlanamaz. Bu düğümü çözmek gerekir. Bugün bu konudaki anlaşmazlığı kaldıramadık. Türk topraklarının güvenliği konusundaki endişeleri paylaşıyoruz elbette. Ama aradaki farkı koymak lazım, IŞİD'e karşı savaşanın kim olduğunun bilinmesi lazım" diye konuştu.

Macron'dan Rusya ile diyalog vurgusu

Rusya lideri Vladimir Putin'in "NATO ile işbirliği konusunda hazırım" açıklamasının sorulması üzerine de konuyu değerlendiren Emmanuel Macron, "Bu açıklama, benim NATO'ya ilişkin sözlerimin haklı olduğunu ortaya çıkardı. Terör tehdidi mevcut. Bu nedenle de Rusya ile diyalog içinde olmalıyız. İstanbul buluşmasında dile getirdim. Ukrayna sorununa çözüm bulacağız. 9 Aralık'ta Paris'te Normandiya zirvesini toplayacağız. Avrupa barışının, Rusya ile müzakerenin çerçevesini belirlemeliyiz" dedi.


 

Avrupa Haberleri

2 ülke daha Schengen bölgesine dahil oldu
Almanya'da hükümet düştü!
Notre Dame Katedrali yangından 5 yıl sonra törenle açıldı
Suriye ordusu, Dürzi kenti Suveyda’nın kontrolünü kaybetti
Macron, Fransa'nın yeni başbakanını belirlemek üzere Sosyalistlerle görüştü