Türkiye'de hammadde krizi... bitkisel yağ üreten fabrikalar çürüyor

.

Ayçiçeği ihtiyacının daha fazlasını üretecek tarım alanının olduğunu belirten Çelik,’ hammadde yetersizliğinden bitkisel yağ üreten fabrikalar üretim yapamıyor'

Türkiye’de ayçiçeği yağı fiyatların artması, bulmakta zorluk yaşanması ve oluşan yağ kuyrukları devam ederken mevcut bitkisel yağ fabrikaları hammadde yetersizliğinden üretim yapamadığı, kapalı olduğu belirlendi.  Ülke genelinde hammadde yetersizliği nedeniyle bitkisel yağ üreten 130 fabrika ile 200 civarında rafine tesis üretim yapamıyor. Yozgat Genç İşadamları Derneği Başkanı Ayhan Çelik, Yerköy ilçesinde bulunan kendi ayçiçeği yağı fabrikasının da 10 yıldır hammadde yetersizliği nedeniyle kapalı olduğunu, yurt genelinde 130 fabrika ile 200 civarında rafine tesisinin de benzer durumda olduğunu açıkladı. Türkiye'de yaklaşık 2 milyon ton sıvıyağ tüketildiğini, bunun ancak 400 bin tonunun Türkiye'de üretildiğini belirten Çelik, 1 milyon 600 bin tonunun ithal edildiğini belirtti. Çelik, tarım politikalarında verilen desteklemelerin ve taban fiyatların ekim döneminde yapılmasının tarımsal üretimde hareketlenmeyi sağlayacağını vurguladı.

‘AYÇİÇEĞİ İHTİYACININ DAHA FAZLASINI ÜRETECEK TARIM ALANIMIZ VAR’

Çelik tarımsal politikaları verilen destekleri ve üretimde hareketlenmeyi sağlayacak politikaları Sözcü’ye anlattı. Çelik, “Taban fiyatlar, ürüne verilecek destekler ekim dönemi öncesinde ilan edilirse üretici de hesabını ona göre yapıp, neyi ekip, neyi ekmeyeceğine karar verir. Türkiye'de ayçiçeği ihtiyacının daha fazlasını üretecek tarım alanımız var.”

‘DIŞA BAĞIMLILIK AZALABİLİR’

Atıl kalan tesisler için hammadde sağlanarak sorunun çözüleceğini ifade eden Ayhan Çelik, ayçiçeğinin hem sulu hem de kıraç arazide üretilebileceğini, böylece dışa bağımlılığın azalacağını dile getirdi. Çelik, “Ukrayna ve Rusya'dan daha önceleri sadece ayçiçeği alınıyordu, bizim fabrikalar da çalışıyordu. Rusya ve Ukrayna'ya ham yağ tesisleri kuruldu. Şimdi işlenmiş bitkisel yağ ithal ediyoruz” dedi.

‘EKONOMİK SIKINTIYA DÜŞEN FABRİKALARA KREDİ VERİLMİYOR’

Kredi Garanti Fonu'nun 60 milyar lira kredi kullandıracağını söyleyen Ayhan Çelik, ancak bunun kendilerine verilmediğini belirtti. Çelik, “Bankalara gittiğimiz zaman ‘fabrika çalışıyor mu, aktif ve pasifin var mı' diye soruyorlar. Çalışan firmalara bankalar zaten kredi veriyor. Önemli olan Kredi Garanti Fonu'ndan faaliyette olmayan, ekonomik sıkıntıya düşmüş olanların yeniden işletmeye açılması için kredi desteğinde bulunması. Devlet kefil oluyor ama bankalar bu tesislere kredi vermiyor. Bana imkan verilsin, 500 kişiyi istihdam edeyim” dedi.

Avrupa Haberleri

2 ülke daha Schengen bölgesine dahil oldu
Almanya'da hükümet düştü!
Notre Dame Katedrali yangından 5 yıl sonra törenle açıldı
Suriye ordusu, Dürzi kenti Suveyda’nın kontrolünü kaybetti
Macron, Fransa'nın yeni başbakanını belirlemek üzere Sosyalistlerle görüştü