Türkiye’den iddialara yanıt: “S-400'ler konusunda yeni gelişme yok”

.

Rusya’nın resmi haber ajansı TASS, Türkiye ve Rusya arasında ikinci parti S-400 hava savunma sistemleri için anlaşma imzalandığını yazdı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, iddialara yanıt verdi. ABD Dışişleri’nden de açıklama var.

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında F-16 savaş uçağı alımı ve modernizasyonuna ilişkin teknik düzeydeki görüşmelerin dördüncüsünün gerçekleştiği günlerde Rusya'nın resmi haber ajansı TASS, Türkiye'nin S-400 alımı ile ilgili yeni bir iddiada bulundu.

TASS, dün (16 Ağustos) geçtiği haberde, Türkiye ve Rusya arasında ikinci parti S-400 hava savunma sistemleri tedariki için anlaşma imzalandığını yazdı. Ajansın haberine göre, Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Teşkilatı Başkanı Dmitri Şugayev, "ikinci parti S-400 füze sisteminin bazı bileşenlerinin Türkiye'de üretilmesi konusunda da anlaşmaya varıldığını" söyledi.

"Türkiye ile yapılan sözleşmenin uygulamaya girdiğini" kaydeden Şugayev, ikinci parti S-400'lerin tedariği konusundaki görüşmelerin daha önce ertelenmesine de atıfta bulunarak özetle şöyle konuştu:

"Bu yıl gelişen zorlu siyasi durum, Rus tarafının ortaklarla ilişkilerinin bazı yönlerini olumsuz etkiledi.

"Yine de Türkiye ile askeri-teknik işbirliği, iki ülke cumhurbaşkanları arasında varılan anlaşmalar doğrultusunda gelişiyor. Türk ortaklarla şeffaf ve karşılıklı fayda temelinde çalışmaya devam etmeyi planlıyoruz."

Türkiye'den yanıt

Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Rusya basınında çıkan bu haberlere ilişkin ilk açıklama Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan geldi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, iddialara ilişkin açıklamasında, "Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

ABD'den açıklama

Öte yandan, Rusya medyasında çıkan haberler, dünkü (16 Ağustos) günlük basın toplantısı sırasında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'a da soruldu. Price, ABD'nin Türkiye'nin S-400 alımıyla ilgili "pozisyonunun iyi bilindiğini" söyleyerek özetle şöyle konuştu:

"Rusya'nın Ukrayna'ya karşı acımasız ve haksız savaşının, tüm ülkelerin Rusya'nın savunma sektörü ile işlem yapmaktan kaçınmasını bazı yönlerden hayati hale getirdiği, sürekli olarak üzerinde durduğumuz bir nokta.

"Bekleyip ne olacağını görmemiz gerekecek, ancak bu konuda herhangi bir yeni gelişmeden haberdar değiliz"

"Ana amaç F-16 görüşmelerini sabote etmek''

Öte yandan, Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe'ye konuşan Türkiye'nin eski Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Rusya'nın bu açıklamaları yapmaktaki ana amacının "Washington'da devam eden Türk-Amerikan F-16 görüşmelerini zora sokmak olduğunu" söyledi.

Loğoğlu, özetle şu değerlendirmede bulundu:

''Savunma Sanayi Başkanlığı'ndan gelen açıklama sonrası Ruslar'ın kasıtlı olarak bu haberi yaptırdıkları anlaşılıyor.

"Belli ki ana amaç F-16 görüşmelerini sabote etmek. Zira açıklamayı yapan kişi sıradan bir kişi değil, üst düzey bürokrat. Tabii açıklamalardan bizim (Türkiye'nin) de bir anlaşma imzaladığımız anlaşılıyor. ,

"Ama belli ki Rusya imzalanan sözleşmeyi olduğundan fazla gösteriyor. Amerikan çevreleri de bunu dikkate alacaklardır.

"Bildiğiniz gibi F-16 konusu son zamanlarda yokuş yukarı bir süre. Her ne kadar Amerikan yönetimi sarı ışık ile yeşil ışık arasında gidip geliyorsa da Temsilciler Meclisi ve özellikle de Senato'da bu anlaşmaya çok net karşı olan isimler var.

"Rusya'dan gelen bu açıklama bir biçimde yalanlansa da F-16 tedariki görüşmelerini olumsuz etkileyecektir''

Bianet

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi